UEFA: Superliga velikih klubova bi izazvala rat

Izvor: B92, 25.Avg.2016, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA: "Superliga" velikih klubova bi izazvala rat

Kandidat za predsednika UEFA, Slovenac Aleksandar Čeferin tvrdi da bi pokretanje nezavisne "Superlige" najjbogatijih klubova izazvalo haos u evropskom fudbalu.

Poslednjih meseci, ali i godina, često se spekuliše o pokretanju zatvorenog takmičenja od strane najvećih klubova, nakon što im istekne ugovor sa UEFA Ligom šampiona 2021. godine.

Početkom marta engleski mediji su pisali o pregovorima svojih velikana Mančester Junajteda, Arsenala, Čelsija, Liverpula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Sitija sa američkim milijarderom Stivenom Rosom, kreatorom Međunarodnog kupa šampiona (prijateljske utakmice tokom leta), o kreiranju pomenute "Superlige".

UEFA je u međuvremenu najavila da će u decembru doneti odluku o mogučim pomenama u Ligi šampiona, jer veliki evropski klubovi žele novi format i veći deo prihoda od milijardu dolara. Poređenja radi, Real Madrid je prošle sezone osvajanjem LŠ zaradio 95 miliona evra, dok je "mali" Lester Siti za titulu u Premijer ligi nagrađen sa 113,5 miliona.

"Jedno od glavnih pitanja koje čeka sledećeg predsedika UEFA je odnos sa velikim klubovima. Moj čvrst stav je da nekakva zatvorena liga sa samo nekoliko klubova, bez mogućnosti ulaska drugih, ne dolazi u obzir. To bi izazvalo neku vrstu rata između UEFA i klubova. Ako žele veće prihode, moramo raditi na tome. To je moguće. Liga šampiona je najbolji sportski proizvod na svetu, to je sigurno. Ali ne donosi najviše novca. Zbog toga bismo trebali više uključiti klubove", rekao je Aleksandar Čeferin, predsednik Fudbalskog saveza Slovenije.

Čeferin, koji ima podršku oko 20 članica UEFA, je jedan od tri kandidata koji konkurišu za naslednika Mišela Platinija, koji je bio primoran da napusti funkciju zbog korupcijskog skandala.

Konkurenti su mu Holanđanin Mihael van Prag i Španac Angel Marija Viljar, a izbori će biti održani u Atini 14. septembra.

U četvrtak je u Monaku žreb grupne faze Lige šampiona za sezonu 2016/2017.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.