TOP 10 saveta za vrhunski izgled: Izbacite šećer iz ishrane i izgledaćete kao zmaj! (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 21.Dec.2014, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TOP 10 saveta za vrhunski izgled: Izbacite šećer iz ishrane i izgledaćete kao zmaj! (FOTO)

Ako želite da maksimalno skinete masti onda bi trebalo da potpuno izbacite šećer iz ishrane i to u svim varijantama od fruktoze do zaslađivača. Evo i zašto

Koliko puta ste želeli da smršate, da zategnete mišiće i da istaknete trbušnjake, a niste uspevali? Čak i kada odete na neku dijetu, sa manje kalorija, ukoliko unosite previše skrivenog šećera, koji se nalazi u prerađenim proizvodima i voću, vi nećete moći da istopite suvišnu mast..

Naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << je koban prerađeni šećer u slatkišima, kao i šećer iz voća, takozvana fruktoza, jer se u jetri ne pretvara u glikogen za energiju, nego se direktno konvertuje u mast i taloži…ali ne smete uzimati ni zaslaživače…

Ovo su 10 najvažnijih saveta kako da eliminište šećer i uz trening izvajate vaše telo kao nikad u životu.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / marin

1)Eliminišite svu prerađenu hranu

Najlakši način da izbegnete šećer jeste da eliminišete svu prerađenu hranu. Odlučite se za neprerađenu hranu: Organsko meso, neprerađeni mlečni proizvodi, orasi, semenke, povrće i voće.

2) Čitajte sve etikete sa namirnica

Trebalo bi da izbegavate svu prerađenu i pakovanu hranu, ali u retkim slušajevima možete da probate da kupite hranu koja ne sadrži šećer.

Prvo, proverite listu sastojaka da li sadrži sledeće: Šećer, isušen sok trske, kukuruzni sirup bogat fruktozom, kukurzni sirup, šećer repe, sirup smeđeg pirinča, agavu, med, melasu, smeđi šećer i koncentrate voćnih sokova.

Foto: D. Stojmenović

Drugo, proverite nutritivnu etiketu kako bi videli koliko grama šećera se nalazi u hrani. To može biti dodati šećer ili prirodan, koji se nalazi u mleku, obićnom jogurtu i voću. Ne brinite o pojavi prirodnog šećera sve dok unosite razumne količine. Očito, treba da izbegavate dodatne šećere kada god je to moguće.

3) Počnite sa ograničavanjem unosa šećera na 100 kalorija dnevno

Ako ste ovisnik šećera i ne možete da se pomiriti sa idejom da eliminišete šećer, počnite tako što ćete ga smanjiti. Stremite ka 100 kalorija dnevno, što je jednako 25 grama dnevno ili 6.5 kafenih kašičica.

Foto: flickr/adactio

4) Izbegavajte sve zaslađene napitke

Izbegavajte sve zaslađene napitke i sva ostala pića koja sadrže dodatni šećer, uključujući diet i običan sok, čaj, sportske napitke, energetske napitke itd.

Postoji neoboriv dokaz da se zaslađeni napici svih vrsta povezuju sa ubrzanim dobijanjem sala, povećanim rizikom gojaznosti, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema jer se tečni šećeri veoma brzo pretvaraju u mast i menjanju insulinsku osetljivost.

Foto: M. Marković/MR BIG

5) Izbegavajte voćne sokove

Izbegavajte voćne sokove. Sok ne sadrži ni vlakna ni voće i većina voćnih sokova imaju ogromne doze dodatog šećera. Čak i ako nemaju, iz perspektive telesne kompozicje, vi ih morate izbegavati jer se tečni šećer (većina je fruktoza) veoma brzo konvertuje u mast kao i soda.

6) Minimizirajte unos fruktoze

Sačuvajte svoj unos fruktoze za voće i izbegavajte ostale oblike.

Većina voća je bogato vlaknima, vitaminima i antioksidantima, što ih čini veoma važnim delom vaše ishrane. Za mršavljenje, limitirajte vaš unos na 5 do 10 grama fruktoze dnevno, za veoma aktivne osobe do 20 grama.

Voće koje ima manje fruktoze jesu većina bobica, nektarine, grejpfrut, avokado i paradajz. Banane, jabuke i kruške imaju najviše.

Foto: Telegraf

7) Ne dodajte šećer u hranu i napitke

Ako trenutno pijete čaj ili kafu sa šećerom, prestanite.

8) Prihvatite činjenicu da ne postoji dobar šećer

Iako dodatna fruktoza može biti najgori šećer zbog toga kako usporava metabolizam i zaustavlja sagorevanje masti, NE postoji nutritivna vrednost ni u jednoj formi šećera osim možda meda.

Za optimalnu telesnu kompoziciju, izbegavajte SAV šećer. Budite svesni da su „zdraviji“ zaslađivači samo mit – agava je jedan od najgorih zaslađvača jer je većinom čista tečna fruktoza sa čak i većim njenim sadržajem (88 procenata) a odmah sledi i kukuruzni sirup bogat fruktozom!

Foto: Telegraf

9) Izbegavajte dijetetske zaslađivače

Izbegavajte dijet sokove i ostale dijetetske zaslađivače jer se mnogi dobijaju hemijskim putem i povezuju se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i kancerom.

Unos zaslađivača kao što je aspartam, splenda itd., povećavaju gomilanje toksina, i postoji dokaz da ljudi prirodno koriste ukus slatkog kako bi predvideli sadržaj kalorija u hrani.

Unos slatkih nekaloričnih supstanci može degradirati tu predviđačku vezu, što utiče na povećan unos kalorija i gomilanja masti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Na primer, kontrolisana studija na pacovima pronašla je da hranjenje životinja hranom koja sadrži veštačke zaslađivače redukuje korelaciju između ukusa slatkoće i kaloričnog sadržaja hrane, što rezultuje povećanim unosom energije, dobijanje kilograma i loš termički odogovor na slatku hranu.

To znači da se telo pacova adaptiralo da sagoreva manje kalorija kao odgovor na isti unos kolicine hrane, što je uticalo na sporiji metabolizam.

10) Uživajte umereno u Stevii

Stevia je nekaloričan zaslađivač koji nastaje od grma stevie, autohtone vrste u Južnoj Americi. Pronađeno je da poboljšava toleranciju na glukozu i može pomoći u borbi protiv dijabetesa.

Druge studije su pokazale da može smanjiti krvni pritisak i može doprineti dodatnim zdravstvenim beneficijama.

Stevia ne stvara otpuštanje insulina ali telo je ne metaboliše, što se dogadja preko detoksikacije putem jetre i bubrega. Ne pretvara se u mast ili kao energija u telu, ali idalje se mora preraditi i izbaciti.

Vladimir Jovanović

Fitness trener

www.fitnessclubvladica.com

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.