Sve više malinara i u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više malinara i u Vojvodini

Oranice u Vojvodini poznate su po uzgajanju ratarskih kultura ali je poslednjih godina sve veći broj poljoprivrednika koji se odlučuje za proizvodnju voća. Proizvodnjom maline bavi se sve više poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini, a u Bačkom Dobrom Polju je pre nekoliko meseci osnovano i udruženje.

Udruženje "Bačkopoljski malinari" broji oko 110 članova, a predsednik tog udruženja Bojan Pejić ističe prednosti zajedničkog nastupa na tržištu.

"Na ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << način obezbeđujemo mnoge benefite koje udruženje obezbeđuje svojim članovima, pri nabavci repro-materijala i podizanju kompletnih zasada, nabavci zalivnih sistema, prihrane, hemije, kompletna zaštita, stručna podrška, saradnja sa fakultetima i labaratorijama", kaže Pejić.

Malinari kažu da, za sada, imaju siguran plasman proizvoda. Otkupna cena varira, ali su uglavnom zadovoljni.

Sorta koja se gaji na ovom podneblju je "Polana", dok se neki uzgajivači odlučuju i na sortu "Polka".

Slažu se da malinarstvo predstavlja jako ozbiljan posao koji, uz puno rada i truda, može da obezbedi i dobru zaradu.

"Ovo nije dopunska dobit i ostvarenje nekih prihoda, da vi možete to usput da radite i da stižete da odradite. Ovo je ozbiljan posao i ako se tome na ovaj način posvetite, pogotovo na nekoj većoj površini, vi morate da date 100 posto od sebe i da se maksimalno posvetite da bi nešto ostvarili", dodaje Pejić.

Širenje maline u ovom delu Bačke uzima maha. Nakon bačkopoljskog, osnovana su udruženja u Kuli i Paragama. Takođe, narednog vikenda u Bačkom Dobrom Polju će, po prvi put, biti održani i "Dani maline".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.