Sve spremno za Naučno-tehnološki park

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2016, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve spremno za Naučno-tehnološki park

Sve je spremno da u dogledno vreme Vojvodina i Srbija dobiju jednu od najvećih i najznačajnijih institucija za edukaciju i razvoj visokih tehnologija, Naučno-tehnološki park (NTP), izjavio je dekan Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad Rade Doroslovački.

Ugovor za drugu fazu izgradnje Naučno-tehnološkog parka (NTP) potpisan je u početkom juna, kraj radova se očekuje polovinom 2018. a vrednost investicije je 13 miliona evra.

NTP će, kako je rekao Doroslovački >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u intervjuu za Magazin Biznis, imati 29.000 kvadratnih metara, od kojih će na 10.000 metara biti učionice i laboratorije Fakulteta tehničkih nauka, dok je ostali prostor namenjen kompanijama koje su osnovali profesori FTN.

Očekuje se da, kad projekat bude gotov, bude posla za oko 3.000 novih inženjera.

"U ukupnoj investiciji je učešće našeg fakulteta oko 3,5 miliona evra, dok 9,5 miliona evra dolazi kao kredit Evropske investicione banke koji će otplaćivati Republika Srbija", objasnio je Doroslovački dodajući da će se ta investicija višestruko isplatiti jer omogućava zapošljavanje inženjera, stvaranje novih kompanija i dalji razvoj.

Odličan primer saradnje fakulteta i privrede

Fakultet tehničkih nauka je i u domaćoj i u svetskoj javnosti poznat kao institucija koja ne samo edukuje i stvara buduće inženjere, navodi on, već stvara nove kompanije u oblasti informacionih tehnologija.

"Korist od saradnje fakulteta i privrede je obostrana. To je redak primer, čak i u poređenju sa svetom, gde je toliko uspela saradnja nauke i privrede. Iz te naše saradnje niklo je oko stotinu kompanija uglavnom u oblasti informacionih tehnologija. Mi smo odškolovali te inženjere koji su formirali kompanije u kojima sada rade i naši profesori. Neki profesori rade 40 odsto radnog vremena u kompaniji a 60 odsto kod nas, drugi 70 odsto radnog vremena u kompaniji ostalo na fakultetu", rekao je Doroslovački.

On je istakao da je važno da sve kompanije rade legalno i da nema zapošljavanja na crno, ukazujući da je siva zona najveći problem za državu, posebno u IT sektoru, i neophodno je da se suzbije koliko god je moguće.

"Razume se da je nemoguće u potpunosti isključiti sivu zonu u bilo kojoj delatnosti, ali se mora raditi na smanjivanju koliko god je moguće. Predložiću Vladi Srbije da se formira jedna radna grupa koja će napraviti plan kako da suzbije sivu ekonomiju u IT sektoru i kako da se ubrza razvoj tog sektora", rekao je on.

Povećati upisne kvote za IT sektor

U obrazovanju je neophodno da se napravi veliki rez, smatra Doroslovački, a pre svega, neophodna je duboka reforma.

"Obrazovanje je stub svakoga društva i napredak društva zavisi od obrazovanja. U svetu koji se danas menja eksponencijalnom brzinom, ne treba školovati kadrove koji ne mogu da nađu posao. Zato što pre treba promeniti zakone na osnovu elaborata i povećati upisne kvote za IT sektor. Sve se to može pripremiti za nekoliko meseci, ali je neophodna odluka i ozbiljan rad na reformi obrazovanja. U svakom slučaju, dok do te reforme ne dođe, treba povećati broj budžetskih mesta za IT sektor, na kvalitetnim fakultetima", zaključuje Doroslovački.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.