Sve o timovima iz ABA lige

Izvor: MVP.rs, 29.Sep.2016, 03:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve o timovima iz ABA lige

Predstavljamo vam sve učesnike regionalnog takmičenja.

Susretom između Cedevite i Budućnosti VOLI u četvrtak, od 19 časova, počinje 16. izdanje ABA lige. U prethodnih 15 sezona dominirale su srpske ekipe. Poslednje dve titule Crvene zvezde mts bile su 10. i 11. za ekipe iz ove zemlje. Crveno-beli slove za glavnog favorita i u sezoni koja sledi. Ali, neće im biti lako. Nakon dužeg niza godina očekuje se mnogo zanimljivije takmičenje, sa velikim brojem kvalitetnih ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << spremnih da iznenade.

U odnosu na prethodnu sezonu nema Sutjeske, Metalca i Tajfuna. Ali, u regionalno takmičenje se vraća dvostruki šampion FMP, a debitanti će biti Mornar iz Bara i Karpoš Sokoli, ekipa iz Skoplja.

Tokom leta smo bili svedoci novih zavrzlama vezanih za ovo takmičenje. Ono je trebalo da broji 12 timova, ali je ponovo prošireno na 14. Zanimljivo je i to da se o sezoni koja sledi ne može sa sigurnošću reći zbog čega se igra, jer pobedniku, osim pehara, zvanično ne donosi ništa. Previranja na relaciji ECA - FIBA nanelu su najveću štetu upravo ABA ligi. FIBA je više ne priznaje, a pobednik nema sigurno mesto u Evroligi. Ipak, ovakav besmisao nekog takmičenja je vezan za gotovo sve lige na Starom kontinentu.

No, kao što ste navikli, "MVP portal" je tu da vam približi sve lige u kojima učestvuju srpski klubovi. Nema izuzetaka ni ovoga puta. O tome šta vas očekuje u predstojećoj sezoni regionalnog takmičenja, koji će se timovi boriti za prsten, koji za plej of, ko bi mogao da iznenadi, a ko da opstane u eliti čitajte u narednim redovima.

CRVENA ZVEZDA MTS

SASTAV

PG: Stefan Jović, Nikola Rebić

SG: Čarls Dženkins, Marko Gudurić, Branko Lazić

SF: Marko Simonović, Nemanja Dangubić, Ognjen Dobrić

PF: Luka Mitrović, Boriša Simanić

C: Ognjen Kuzmić, Milko Bjelica

Trener: Dejan Radonjić

Predstavljanje timova pred početak nove sezone počećemo sa dvostrukim uzastopnim osvajačem titule i prvim favoritom za osvajanje nove, Crvenom zvezdom mts. Klub raste iz godine u godinu u svakom smislu, a sa njim se povećava i iskustvo vodećih ljudi tima, koji su tokom leta radili izuzetno strpljivo. Sačuvan je dobar deo ekipe iz prethodne sezone, potpisana su dva igrača koja su već nosila crveno-beli dres, dok je praktično jedini novajlija Ognjen Kuzmić.

Izuzev ABA lige, Zvezdu očekuje i takmičenje u Evroligi, koja u novu sezonu ulazi sa novim formatom od 30 kola. Ekipa Dejana Radonjića biće izložena velikim naporima, ali dubina tima je tu. Očekuju se još dva pojačanja, jedno na spoljnim pozicijama i jedno pod košem, kako bi priča za sezonu 2016/17 bila zaokružena.

Što se igračkog kadra tiče, deluje da je tim sastavljen po Radonjićevom ukusu. On će na raspolaganju imati veliki broj košarkaša koji mogu da pokriju više pozicija, što mu nudi širok spektar mogućnosti na obe strane terena. Stefan Jović je u prethodnoj sezoni pokazao da može da odigra na izuzetno visokom nivou, ali nikako ne bi trebalo smetnuti sa uma da je u ekipi imao odličnog pikenrol partnera u vidu Majka Cirbesa i sjajnog šutera Kvinsija Milera, koji je širio odbrane rivala sa pozicije "četiri" i tako ostavljao veliki prostor za manevar u reketu svojim saigračima. U tom smislu crveno-bele očekuju promene i prilagođavanja, jer Ognjen Kuzmić i Milko Bjelica imaju nešto drugačije kvalitete u odnosu na igrače koji su napustili tim.

Za razliku od prethodne sezone, regionalni šampion će u svojim redovima imati i zdravog kapitena Luku Mitrovića, dok će svoju šansu i minute tražiti i supertalentovani Boriša Simanić na poziciji krilnog centra. Igrači na poziciji niskog krila nisu promenjeni. Iskusni reprezentativac Srbije Marko Simonović, kao i Nemanja Dangubić su ostali u klubu, a ekipi je priključen i Ognjen Dobrić, koji iza sebe ima sjajnu godinu u FMP-u.

U narednoj sezoni se očekuje još jedan iskorak Marka Gudurića. Talentovani bek iz Priboja je u prethodnoj godini imao blistave momente, pa ostaje da se vidi kako će reagovati na činjenicu da se od njega sada traži konstantan doprinos na vrhunskom nivou. Društvo na poziciji beka praviće mu povratnik Čarls Dženkins, koji nije imao mnogo prostora u Emporio Armaniju u sezoni koja je iza nas.

Pozicija plejmejkera... Pored Jovića, jedini organizator igre u timu je Nikola Rebić, koji već tri godine čeka svoju šansu. U nekoliko navrata prošle sezone prikazao je zavidne partije, čak i u Evroligi, pa ostaje da se vidi da li će ovoga puta dobiti poverenje.

I sa ovim sastavom crveno-beli bi trebalo bez problema da se nađu u borbi za prvo mesto u regionalnom takmičenju. Ali, njihovi evropski dometi zavise od toga kakva pojačanja će dovesti.

CEDEVITA

SASTAV

PG: Dejvid Stokton, Toni Katić, Roko Rogić

SG: Skoti Hopson, Rašad Džejms, Filip Krušlin

SF: Luka Babić, Džanan Musa, Darko Bajo

PF: Marko Arapović, Duje Dukan, Karlo Žganec

C: Miro Bilan, Mirza Begić

Trener: Veljko Mršić

Prethodnu takmičarsku godinu ekipa iz Zagreba je završila u polufinalu, a u onoj koja sledi sigurno želi da ode dalje. Najstabilniji klub u regionu je odrešio kesu i sastavio tim koji je kadar da igra uspešno na više frontova.

Najveći posao tokom leta Cedevita je uradila zadržavanjem Mira Bilana, najkorisnijeg igrača ABA lige u prethodnoj sezoni. A, centarska pozicija je dodatno ojačana iskusnim Mirzom Begićem. Šansu na poziciji krilnog centra dobiće Marko Arapović i novajlija iz Amerike, Duje Dukan. Krilni centar je sin bivšeg reprezentativca Jugoslavije Ivice Dukana. Nakon studija na Viskonsinu (2010-2015) nije izabran na Draftu. Prethodnu sezonu je proveo igrajući u NBDL-u, a upisao je i jedan nastup za Sakramento u NBA ligi. Radi se o "streč četvorci".

Imajući u vidu da je ekipu, na visokim pozicijama, napustio samo Luka Žorić može da se kaže da je unutrašnja linija Zagrepčana mnogo jača u odnosu na prethodnu sezonu. A, šta tek reći za igrače na pozicijama "jedan" i "dva"? Džejkoba Pulena, Frana Pilepića, Henrija Vokera, Nemanju Gordića i Džejmsa Vajta su zamenili Dejvid Stokton, Skoti Hopson i Rašad Džejms. Radi se o izuzetno kvalitetnim košarkašima, koji imaju veliki broj poena u rukama.

Dejvid Stokton je sin čuvenog Džona Stoktona, dok mu je majka, Nada, Hrvatica, pa postoji mogućnost da u budućnosti zaigra za ovu selekciju. Kao i njegovom ocu, glavni adut mu je razigravanje saigrača, uz pristojan šut sa distance. Ali, Hopson i Džejms su mašine za postizanje poena, pa to neće biti primarni zadatak ovog plejmejkera tima. Da dodamo i to da je Stokton u prethodnoj sezoni nastupao zajedno sa Dukanom za Rino Bighornse u NBDL-u.

Kada je bekovski tandem u pitanju, Hopson je poznat publici u Evropi kao igrač Anadolu Efesa iz sezone 2013/14. Od 2011, kada je počeo profesionalnu karijeru, Cedevita će mu biti deveti klub. Igrao je u Grčkoj, Turskoj, Izraelu, NBA, NBDL-u, Španiji i Kini. Radi se o mašini za ubacivanje poena. Sa druge strane, Džejms je eksplozivni košarkaš koji može da pokrije i poziciju "jedan". I njemu je primarna stvar da probaci loptu kroz obruč. Profesionalnu karijeru je počeo 2013. godine i iskustvo je uglavnom skupljao u NBDL-u. Imao je epizode u Južnoj Koreji i Poljskoj.

Luka Babić će biti startno krilo ekipe, sa nadom da će konačno pokazati kostantu u svojoj igri. Naravno, na spoljnim pozicijama ne bi trebalo zaboraviti mladog Džanana Musu, koji bi trebalo da dobije značajne minute uprkos tome što ima samo 17 godina.

Da zaključimo, u sezoni 2016/17 nas očekuje mnogo jača Cedevita, koja će biti najveći konkurent Crvenoj zvezdi u borbi za trofej namenjen šampionu regionalnog takmičenja.

BUDUĆNOST VOLI

SASTAV

PG: Markus Vilijams, Nemanja Gordić, Petar Popović

SG: Džej Ar Rejnolds, Nemanja Vranješ, Sead Šehović, Andrija Slavković

SF: Suad Šehović, Aleksa Ilić

PF: Boris Savović, Bojan Subotić

C: Šon Džejms, Zoran Nikolić, Vasilije Baćović

Trener: Vlado Šćepanović

U odnosu na prethodnu sezonu, kada je ligaški deo takmičenja završila na prvom mestu a potom ispala u polufinalu od Mega Leksa, ekipa Budućnosti VOLI je izvršila najveće izmene u odnosu na konkurenciju. Ojačana je spoljna linija, promenjen je trener, ali se čini da pod košem fali bar još jedan igrač.

Markus Vilijams i Nemanja Gordić, koji neće moći da pomogne timu u naredna dva meseca, na papiru deluju mnogo bolje nego Omar Kuk i Nemanja Jaramaz, tandem plejmejkera iz prošle sezone. Na pozicijama "dva" i "tri" su zadržani svi važni igrači (braća Šehović i Džej Ar Rejnolds), a dovedeno je i pojačanje u vidu najboljeg igrača Sutjeske iz prošle sezone, Nemanje Vranješa.

Kako smo već pomenuli, veliku prazninu na unutrašnjim pozicijama su napravili odlasci Aleksa Marića, Roberta Rikića, Tadije Dragićevića i Halila Kanacevića. Kao zamene su dovedeni Šon Džejms, igrač dobre reputacije i upitnog zdravstvenog stanja, i Boris Savović.

Ukoliko želi da se bori za titulu, ekipa Budućnosti će morati da se pojača na centarskim pozicijama. Uz to, ostaje pitanje kako će se na mestu trenera snaći debitant Vlado Šćepanović.

MEGA LEKS

SASTAV

PG: Ognjen Jaramaz, Miloš Milisavljević, Radovan Đoković, Ognjen Čarapić

SG: Rade Zagorac, Kostja Mušidi, Stefan Simić

SF: Đorđe Simeunović, Vlatko Čančar

PF: Radosav Spasojević, Marko Tejić, Stefan Glogovac, Nikola Pavlović

C: Alfa Kaba, Milenko Veljković

Trener: Dejan Milojević

Od ekipe Mega Leksa može da se očekuje blagi pad u odnosu na prethodnu, najbolju sezonu u istoriji kluba. Tim koji sa klupe vodi Dejan Milojević napustila su četiri startera, pa će nosioci igre biti Ognjen Jaramaz, Rade Zagorac i Alfa Kaba. Kao i u prethodnih nekoliko godina, Mega će na kraju sezone biti jači tim od onog koji ulazi u takmičenje. U sastavu je veliki broj mladih, talentovanih momaka, koji imaju mnogo prostora za napredak.

U stilu igre ne bi trebalo mnogo toga da se promeni. Mega ima dubinu i moći će da forsira svoj, sada već prepoznatljivi, presing po čitavom terenu. A, pored pomenutog trija od koga se najviše očekuje trebalo bi obratiti pažnju na duo krilnih centara. Radosav Spasojević je stigao iz Sutjeske, kao jedan od nosilaca igre tima, dok je Marko Tejić došao na pozajmicu iz Crvene zvezde mts. Uz njih, pažnju privlači mladi namački bek Kostja Mušidi, koji bi vrhunski talenat trebalo da pretoči u kvalitet na seniorskom nivou.

Ekipa Mega Leksa ponovo će biti u gornjem ddelu tabele, a krajnji dometi će zavisiti od individualnog i timskog napretka tokom sezone.

CIBONA

SASTAV

PG: Elajdža Džonson, Nebojša Joksimović, Žan Mark Šiško, Karlo Uljarević

SG: Domagoj Bošnjak, Paolo Marineli, Petar Marić, Mate Mandić

SF: Marin Rozić, Nik Slavica, Andrija Ćorić

PF: Željko Šakić, Emir Sulejmanović

C: Ante Žižić, Domagoj Samac

Trener: Damir Mulaomerović

Imajući u vidu okolnosti u kojima se nalazi, Cibona je jedna od ekipa koje su obavile najbolji posao tokom leta. U sastavu je zadržan najbolji igrač, mladi centar Ante Žižić, a priključeni su mu mladi, talentovani i jeftini igrači, izuzimajući Željka Šakića i Elajdžu Džonsona.

Uprkos tome što ima samo 19 godina, od Žižića se u sezoni koja sledi očekuje novi iskorak. Mladi centar je bio 23. pik na poslednjem Draftu, ali je umesto odlaska u Boston odabrao da odigra još jednu sezonu u ABA ligi. Čini se da je to bio ispravan korak, jer u timu sa plej of ambicijama u NBA ligi ne bi dobio prostora za igru. U Ciboni će ga imati na pretek. Pravu izmenu nema i igraće koliko fizički bude mogao da izdrži. Slična situacija je i sa Šakićem, koji je igrama u Širokom pokazao kao pouzdana opcija na "četiri" za regionalni nivo košarke.

Spoljna linija će biti u rukama Džonsona. Radi se o plejmejkeru koji je pohađao prestižni Univerzitet Kanzas, a profesionalnu karijeru od 2013. godine je gradio u Poljskoj, Grčkoj i Turskoj. Prethodnu sezonu je počeo u Drugoj ligi Turske, gde je beležio preko 20 poena po meču, a potom je usledila kratka epizoda u dresu Anadolu Efesa. Radi se o igrači koji zna košarku i koji nema izrazitu manu.

Na kraju bi moglo da se zaključi da Cibona nastavlja zacrtanim putem konsolidacije, uz jači tim od onog koji je imala u prethodnoj sezoni. Vukovi sa Tuškanca bi mogli da budu pravi hit u ABA ligi ukoliko noseći trio bude imao snage da na istom nivou igra na dva fronta, ABA ligi i FIBA Ligi šampiona.

PARTIZAN NIS

SASTAV

PG: Vilijem Hečer, Branislav Ratkovica, Stefan Pot

SG: Vanja Marinković, Mihajlo Andrić, Slobodan Jovanović

SF: Frenk Robinson, Adin Vrabac, Nikola Tanasković

PF: Stefan Birčević, Novica Veličković, Kenan Karahodžić

C: Đorđe Majstorović, Uroš Luković, Miloš Koprivica

Trener: Aleksandar Džikić

I crno-beli u narednu sezonu ulaze sa jačim timom i dužom klupom u odnosu na prethodnu. Izuzimajući Kevina Džonsa, umesto svakog igrača koji je napustio ekipu doveden je bar jedan bolji. Aleksandar Džikić na raspolaganju ima 15 kvalitetnih košarkaša, pa se od Partizana može očekivati prepoznatljivi, "ratnički" stil igre.

Prva napadačka opcija u spoljnoj liniji biće Vilijem Hečer. Iskusni košarkaš koji pokriva pozicije "jedan" i "dva" je stigao iz PAOK-a, gde je nastupao u prethodnoj sezoni. Reč je o prosečnom Amerikancu za uslove vrhunske evropske košarke, ali i igraču koji je više nego dobar za ABA nivo. U njegovoj igri prva opcija je postizanje koša, pa će se sa sjajno uklopiti u tandem sa Branislavom Ratkovicom, višestrukim najboljim asistentom Bundeslige.

U igri Partizana najveći problem će biti pozicije beka i niskog krila, gde Džikić na raspolaganju ima izuzetno mlade domaće igrače i iskusnog Frenka Robinsona. Amerikanac iza sebe ima dobru sezonu u Izraelu i Turskoj, pa se od njega očekuje da bude nosilac spoljne linije zajedno sa Hečerom. Takođe, očekuje se da napredak pokažu Vanja Marinković, Mihajlo Andrić i Adin Vrabac. Od toga koliko oni budu mogli da doprinesu zavisiće i eventualni uspeh njihovog tima.

Što se tiče visokih igrača, Partizan će imati jednu od najjačih centarskih linija u ABA ligi. Uroš Luković, Đorđe Majstorović, Stefan Birčević i Novica Veličković su iskusni i dokazani igrači, koji bi trebalo da obezbede kvalitet tokom svih 40 minuta u igri pod oba koša. Uz njih, klub se pojačao i Kenanom Karahodžićem, mladim igračem Unikahe koji je u Beograd stigao na pozajmicu.

Kako je izmenjen gotovo čitav tim, od Partizana možda ne bi trebalo očekivati najbolja izdanja na samom startu sezone. Ali, daleko od toga da bi trebalo potceniti "parni valjak". Crno-beli spadaju u grupu ekipa koje se po kvalitetu nalaze odmah ispod najjačih, Crvene zvezde i Cedevite, i sigurno je da će konkurisati za plasman u plej of. Posebno će biti opasni na domaćem terenu, jer će i ovoga puta najvernija publika u ABA igi biti njihov šesti igrač.

MZT SKOPLJE AERODROM

SASTAV

PG: Tori Tomas, Šarlon Kluf, Andrej Cvetkovski

SG: Zavier Tejms, Marko Simonovski

SF: Đorđe Drenovac, Adem Mekić

PF: Džeremaja Mesi, Uroš Lučić, Ljubomir Mladenovski

C: Džoš Skot, Jure Lalić

Trener: Emil Rajković

Promena na klupi i menjanje gotovo kompletnog igračkog kadra obeležili su leto kada je reč o MZT-u. Ekipu će u sezoni koja sledi voditi Emil Rajković, makedonski stručnjak sa dugogodišnjim stažom u svojoj zemlji, dok je od nosilaca igre ostao samo Đorđe Drenovac. Ali, uprkos velikim izmenama, MZT je, ako je suditi po imenima igrača, sastavio ozbiljnu ekipu.

Prvo ime u spoljnoj liniji je Zavier Tejms, košarkaš koji najbolje igra sa loptom u rukama i prevashodno gleda koš. Studirao je na Vašington Stejtu i San Diego Stejtu, a 2014. godine je izabran kao 59. pik na Draftu od strane Toronto Reptorsa. Prvu profesionalnu sezonu u karijeri odigrao je za Sevilju, gde se nije najbolje snašao. Prethodne godine je nastupao u NBDL-u. Sa Tejmsom će minutažu na pozicijama "jedan" i "dva" deliti Tori Tomas, bivši igrač Partizana, i Šarlon Kluf, reprezentativac Holandije.

Drenovac će pokrivati poziciju niskog krila, a kao krilni centar je doveden Džeremaja Mesi. Igrač koji se proslavio partijama u Arisu daleke 2008. godine, a potom nosio dres Real Madrida, poslednjih godina je nastupao u košarkaški egzotičnim zemljama: Libanu, Kataru i Argentini. Iako je napunio 34 godine, sigurno je da ima šta da pokaže u regionalnom takmičenju. Društvo pod košem će mu praviti iskusni Jure Lalić i Džoš Skot, momak kome će predstojeća sezona biti prva profesionalna u karijeri. Skot je studirao na Koloradu, gde je igrao na poziciji krilnog centra. Radi se o old school igraču koji može da napada i licem i leđima ka košu, a uz to je izuzetan defanzivac. Mogli bi da se očekuje da u Evropi igra "peticu".

U zavisnosti od toga kako i koliko brzo će se sve novajlije uklopiti u ovaj tim zavisiće i rezultat u ABA ligi. Ekipa je sastavljena sa namerom da se napadne sam vrh tabele.

IGOKEA

SASTAV

PG: Vuk Radivojević, Džejms Robinson, Miroslav Pašajlić

SG: Brendon Fortenberi, Nikola Pešaković, Darko Talić

SF: Đorđe Milošević, Blaž Mahkovic, Dalibor Ilić

PF: Danilo Šibalić, Strahinja Mićović

C: Robert Rikić, Draško Albijanić

Trener: Dragan Bajić

Ekipa iz Aleksandrovca će u narednoj sezoni biti na istom nivou kao u prethodnoj, ako ne i za nijansu jača. Tim su napustili Miloš Komatina, Nemanja Krstić, Marko Čakarević, Igor Kesar i Dušan Katnić, ali su dovedena adekvatna pojačanja.

Lider tima na terenu biće Vuk Radivojević, isto kao u prethodnoj sezoni. Njegova zamena na poziciji plejmejkera biće Džejms Robinson, kome će igranje za Igokeu biti prvi profesionalni angažman nakon studija na Univerzitetu Pitsburg. Drugi Amerikanac u timu je Brendon Fortenberi, levoruki bek koji je prethodnu sezonu proveo u Bugarskoj. Reč je o košarkašu koji radi dosta stvari na terenu, ali nema izraženi kvalitet. Studirao je na Sautistern Luizijani, a na Draftu 2013. godine ga nije izabrao nijedan tim. Nakon toga je napravio dvogodišnju pauzu.

Na poziciji niskog krila će igrati Đorđe Milošević i Blaž Mahkovic, košarkaši čiji su kvaliteti vezani za odbranu. Centarska linija tima je potpuo rekonstruisana. Tokom prethodne sezone iz Smederava je doveden Danilo Šibalić, "streč četvorka", a tokom leta i Strahinja Mićović, borbeni krilni centar mekane ruke koji je prethodne sezone igrao za Borac iz Čačka. Pod samim obručem će igrati Robert Rikić i Draško Albijanić.

Od tima iz Aleksandrovca bi trebalo očekivati sigurne pobede protiv timova kvaliteta sličnog njihovom i plasman u sredinu tabele.

KARPOŠ SOKOLI

SASTAV

PG: Uroš Duvnjak, Damjan Jakimovski

SG: Kendrik Peri, Darko Sokolov, Ivan Sapundžiev, Andrej Atanasov

SF: Lamont Mek, Zoran Vrkić, Igor Penov

PF: Dragan Labović, Filip Bakoč

C: Dragan Zeković, Dušan Knežević

Trener: Siniša Matić

Drugi makedonski predstavnik u narednoj sezoni ABA lige biće ekipa Karpoš Sokoli, koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Siniša Matić. On će na raspolaganju imati pristojnu startnu petorku, ali ne i dubinu tima za neki značajniji rezultat.

Vodeći igrač u spoljnoj liniji trebalo bi da bude Kendrik Peri, mladi američki kombo bek koji iza sebe ima sjajnu sezonu u Mađarskoj. Peri ima sve predispozicije za uspeh u Evropi, ali ostaje da se vidi da li će svoju igru uspeti da prenese na viši nivo. Voli da ima loptu u rukama, ali opravdano jer je raznovrstan napadač i igrač koji ume da razigra tim. Pored njega, u ekipu su stigli iskusni srpski plejmejker Uroš Duvnjak, hrvatsko krilo Zoran Vrkić, kao i Lamont Mek, Amerikanac koji pokriva pozicije "tri" i "četiri".

Produkciju sa unutrašnjih pozcija za Karpoš Sokoli bi trebalo da donese Dragan Labović, igrač sa najboljim CV-jem u ovoj ekipi. Centarske pozicije će pokrivati još dvojica srpskih košarkaša, Dragan Zeković i Dušan Knežević.

Debitant u regionalnom takmičenju spada u grupu timova koji će svoje mesto tražiti u donjem delu tabele.

KRKA

SASTAV

PG: Ron Kari, Matej Rojc, Matic Rebec

SG: Sandi Čebular, Erjon Kastrati, Klemen Kužnik, Matic Šiška

SF: Darko Jukić, Miha Škedelj

PF: Marko Luković, Jure Ritlop

C: Žiga Dimec, Dominik Eliot, Imran Polutak

Trener: Dejan Mihevc

Ekipa Krke je sezonu otvorila pobedom protiv Heliosa rezultatom 81:78 u Superkupu Slovenije. Tim iz Novog Mesta će u narednoj sezoni biti nešto jači nego u prethodnoj, ali ne toliko da svoju igru podigne na viši nivo.

Nenadoknadiv gubitak za Krku je odlazak Jure Lalića, ali će u sezoni 2016/17 slovenački tim imati novajlije sa poenima u rukama. Nosioci igre bi trebalo da budu iskusni bek Sandi Čebular, koji je stigao iz Tajfuna, i Marko Luković, krilni centar koji iza sebe ima veoma dobru sezonu u MZT-u. Startno krilo će biti Darko Jukić, Danac poreklom sa ovih prostora, koji je u prethodnoj sezoni u domovini beležio sjajne brojke.

Krka će u svojim redovima imati i dva rukija među profesionalcima, plejmejkera Rona Karija i krilnog centra Dominika Eliota. Poput svog prezimenjaka, asa Golden Stejta, Kari voli da šutira za tri poena, ali ume da napadne koš i na druge načine. Prevashodno gleda da probaci loptu kroz obruč, pa tek onda da razigra saigrače. U seniorskoj sezoni na Džejms Medisonu je beležio 17.3 poena, 4.1 skokova i 3.6 asistencija.

Dominik Eliot je košarkaš koji bi u Evropi mogao da igra na poziciji centra. Voli da napada licem ka košu, a ume da pogodi i za tri poena. Na poslednjoj godini koledža Merilend-Istern Šor beležio je 14.8 poena i osam uhvaćenih lopti. Pomenutom dvojcu će trebati vremena da se naviknu na košarku u Evropi, ali ako to urade brzo i dobro mogli bi da daju novu dimenziju ekipi iz Novog Mesta.

Uz tradicionalno jak domaći teren, Krkaje tim za sredinu tabele.

FMP

SASTAV

PG: Filip Čović, Aleksa Radanov, Nikola Vukasović

SG: Nikola Žižić, Mirko Đerić, Ivan Ćorović

SF: Dejan Davidovac, Aleksandar Bursać

PF: Stefan Lazarević, Džona Bolden

C: Dragan Apić, Radoš Šešlija

Trener: Slobodan Klipa

Dvostruki šampion se posle šest sezona pauze vratio u ABA ligu. Ekipa Slobodana Klipe biće jedna od najmlađih u ovom takmičenju, ali daleko od toga da nema kvalitet. Cilj je opstanak, a najveći problem biće igra pod košem.

Organizator igre FMP-a i najbolji igrač tima je Filip Čović. Pored njega, najveće uzdanice ekipe iz predgrađa Beograda biće krilni košarkaši Dejan Davidovac i Stefan Lazarević. Jedini pravi centar u timu je Dragan Apić, pa će od njegove sposobnosti da se sačuva brzog pravljenja faulova zavisiti mnogo toga u igri Pantera.

Za razliku od nekih ranijih sezona, FMP u svojim redovima ima nekoliko stranaca. Na poziciji "dva" su dovedeni Nikola Žižić, crnogorski košarkaš koji je prethodne sezone igrao za Sutjesku, i Mirko Đerić, Australijanac koji vuče poreklo sa ovih prostora. Pored njih dvojice, tu je i krilni košarkaš iz Australije, Džona Bolden. On je odustao od poslednje dve sezone na prestižnom koledžu UCLA kako bi počeo profesionalnu karijeru.

Od ekipe FMP-a ne bi trebalo očekivati da pobeđuje najjače timove u ABA ligi, već da se ravnopravno bori sa timovima iz svog ranga.

UNION OLIMPIJA

SASTAV

PG: Brendon Džeferson, Jan Barbarič

SG: Mirko Mulalić, Blaž Mesiček, Žiga Jurček, Jure Pelko

SF: Devin Oliver, Gregor Hrovat

PF: Dražen Bubnič, Marko Mlađan, Semen Šaškov

C: Nikola Janković, Stevan Milošević

Trener: Gašper Okorn

I u sezoni koja sledi gledaćemo Olimpiju koja nema sastav kadar da napadne vrh tabele. Najtrofejniji slovenački tim godinama unazad egzistira u prosečnosti, bez snage da se izbori za primat čak ni u svojoj zemlji. Ponovo su plasman u regionalno takmičenje izborili administrativnim putem, a u takmičarskoj godini koja je pred nama maksimum im je plasman u sredinu tabele.

Prvi plejmejker ekipe iz Ljubljane biće Brendon Džeferson. Visok je samo 175 centimetara, a igrom, po svemu osim po odrazu, podseća na Nejta Robinsona. Studirao je na Metro Stejtu. Nije izabran na Draftu 2014. godine, pa je karijeru počeo u Finskoj. Prethodnu sezonu je proveo u Finiks Hagenu, za koji je beležio 13.5 poena, četiri asistencije i 2.6 skokova.

Najbolja opcija na poziciji beka biće Mirko Mulalić, povratnik u Olimpiju. Kada su "dvojke" ove ekipe u pitanju posebnu pažnju bi trebalo obratiti na razvoj mladog Blaža Mesičeka. Prva trojka biće Devin Oliver, levoruki košarkaš koji je stigao iz francuske lige. Na 20 mečeva u dresu Ruena je beležio 9.7 poena, sedam skokova i 1.5 asistencija. Radi se o mladom igraču koji je studirao na Dejtonu, a prve dve profesionalne sezone proveo u Belgiji, Izraelu i Francuskoj.

Olimpija je ekipa poznata po dobrom skautingu, a i za sezonu koja sledi su pripremili nekoliko iznenađenja, ovoga puta na poziciji krilnog centra. Pored iskusnog Dražena Bubniča, poziciju "četiri" će pokrivati Marko Mlađan i Semen Šaškov. Mlađen je mlađi brat Dušana Mlađana, ovdašnjoj javnosti poznatog kao sjajnog šutera koji je svojevremeno branio boje Radničkog iz Kragujevca. Njemu će angažman u Olimpiji biti prvi inostrani, s obzirom da je u dosadašnjem toku karijere igrao za timove iz rodne Švajcarske. U prethodnoj sezoni je beležio 17.2 poena, 6.9 skokova i 1.6 asistencija. Šaškov je stigao iz slovenačke ekipe Lastovka iz Domžala.

Priču o Union Olimpiji zaključujemo sa centrima. To su dobro poznata lica. Mladi Nikola Janković je stigao iz Mega Leksa, dok je iskusni Stevan Milošević došao iz Poljske.

MORNAR

SASTAV

PG: Lamont Džons, Marko Mijović

SG: Taj Voler, Marko Čalić, Marko Mugoša

SF: Nemanja Krstić, Mihailo Radunović

PF: Balša Radunović, Kol Dikerson, Emir Hadžibegović

C: Mladen Pantić, Oktavius Elis, Radoje Vujošević

Trener: Đorđije Pavićević

Od novajlije u ABA ligi se može očekivati igra sa dosta šuteva za tri poena. Sve će se vrteti oko neverovatnog poentera, jednog od najboljih napadača u ABA ligi, Taja Volera. Nakon studija na Oburnu karijeru je gradio u Turskoj i u Sigalu iz Prištine, a sezonu 2014/15 je propustio zbog operacije prednjeg ukštenog ligamenta kolena. Pored njega, u timu su još tri malo poznata Amerikanca, koji se kroz pripremne utakmice nisu pokazali kao pojačanja.

Dosta minuta na poziciji "tri" imaće bivši reprezentativac Srbije Nemanja Krstić, dok će jedan od igrača sa najvećom minutažom biti legendarni Balša Radunović. On pokriva obe krilne pozicije.

Poslednje pojačanje Barana pred početak sezone je Mladen Pantić, iskusni centar od koga se očekuje doprinos sa niskog posta. Ostatak tima čine igrači zadatka, uglavnom domaći.

U idelanom scenariju ekipa Mornara bi mogla da završi u sredini tabele, ali je verovatnija opcija borba za izbegavanje poslednjeg mesta na tabeli.

ZADAR

SASTAV

PG: Jakov Vladović, Lovre Bašić, Toni Jelenković

SG: Lovro Mazalin, Maj Kovačević, Marko Jurica

SF: Mislav Brzoja, Ivan Vraneš

PF: Boris Barać, Domagoj Vrkić, Mario Špaleta

C: Ivan Marinković, Kristijan Krajina

Trener: Ante Matulović

Ekipa Zadra je jedna od retkih koje su na papiru mnogo slabije u odnosu na prethodnu sezonu. Ali, Zadrani su prijatno iznenadili na nedavno održanom turniru čiji su bili domaćini. U konkurenciji Lokomotive Kubanj, Cedevite, Fenerbahčea, Darušafake Doguš i Budućnosti VOLI zauzeli su treće mesto, savladavši u grupi Podgoričane, a u malom finalu tim iz Krasnodara.

Radi se o jednoj od najmlađih ekipa u ABA ligi, pa je prostor za napredak izuzetno veliki. Posle devet godina u klub u kome je počeo profesionalnu karijeru se vratio Jakov Vladović. On će biti startni plejmejker, a njegova zamena Lovre Bašić. Najbolji bek kojeg će Ante Matulović imati na raspolaganju je Lovro Mazalin, jedan od najvećih talenata hrvatske košarke. Iako mu je tek 19 godina, može se reći da Mazalin do sada nije ispunio očekivanja, pa će u Zadru, gde je stigao na pozajmicu iz Cedevite, pokušati da vrati svoju karijeru na pravi put.

Startno krilo će biti Mislav Brzoja, košarkaš koji je odustao od poslednje godine studija u Americi kako bi počeo profesionalnu karijeru. Nakon sezone u kojoj se vraćao posle operacije prednjeg ukrštenog ligamenta kolena, u takmičarskoj godini koja je pred nama mnogo više se očekuje od Borisa Baraća, koji će biti prva opcija na "četiri". Na poziciji centra će igrati Ivan Marinković, izuzetno pokretljivi igrač za svoju visinu. Društvo pod košem će mu praviti Kristijan Krajina, koji je nakon studija u Americi prethodne sezone branio boje Šibenika. U dresu ove ekipe je beležio 14.7 poena i 10.4 skokova.

Standardno neugodni domaći teren i promenjive igre, uz rast ekipe kako godina bude odmicala, trebalo bi da obeleže novu sezonu Zadra.

Ukoliko ste imali strpljenja da se upoznate sa svim timovima onda za vas ne bi trebalo da bude problema da sastavite odličan tim u našoj igri "MVP Menadžer - ABA 2016/17", koju smo pripremili kako bi vam praćenje regionalnog takmičenja učinili zanimljivjim. Detaljnije o ovoj igri možete da se informišete OVDE.

(foto: ABA League)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.