Šuvakov poručio brucošima: Dobro se raspitajte o željenom fakultetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2015, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šuvakov poručio brucošima: Dobro se raspitajte o željenom fakultetu

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov izjavio je danas da je budućim brucošima važno da se dobro informišu o fakultetu koji žele da upišu i o mogućnosti za zapošljavanje u toj struci.

On je rekao da će se raditi na poboljšanju kvaliteta studijskih programa, da će se o problemima razgovarati sa studentima.

Šuvakov je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je važno da srednjoškolci znaju koji im se studentski programi nude.

"Važno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << znaju koji su to studijski programi akreditovani, kao i kakva je prohodnost na tržištu rada sa određenom strukom, što mogu videti na internet stranici Komisije za akreditaciju. Da se informišu kakva je prohodnost na tržištu rada sa određenim strukama", rekao je Šuvakov.

U tome im, kako je istakao, moraju pomoći i mediji i razredne starešine koje bi bar jedan čas trebalo da posvete ovom pitanju.

Šuvakov je dodao i da bi trebalo otići na neko predavanje željenog fakulteta, videti kako to izgleda i kakvo je društvo tamo.

Upitan da li treba praviti razliku između državnog i privatnog fakulteta, pomoćnik ministra prosvete kaže da na prvom mestu treba da bude kvalitet, a da bi trebalo da bude manje važno da li je vlasnik republika ili privatno lice.

Dodao je da će Ministarstvo prosvete i Nacionalni savet za visoko obrazovanje raditi na poboljšanju kvaliteta studiranja.

"Proces akreditacije je prilično birokratizovan, kvalitet je u nekoj meri izostao, nije da ne postoji, ali treba ozbiljnijom promenom zakona da dođemo do ozbiljnijeg kvaliteta u visokom obrazovanju", rekao je Šuvakov.

Na konstataciju da su studenti nezadovoljni i da traže izmenu zakona, Šuvakov je rekao da postoje zahtevi desetak studenata i da će u toku dana ministar razgovarati sa njima.

"To je ozbiljna lista zahteva, gde se vidi da studenti pravovremeno pristupaju problemu i prepoznaju tamo gde on postoji. Nadam se konstruktivnim razgovorima", rekao je Šuvakov.

On je istakao da je formiran Enik centar, koji je predviđen prošlogodišnjom izmenom zakona, a koji će se baviti priznavanjem inostranih diploma za zapošljavanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Dobro se raspitajte o fakultetima"

Izvor: B92, 05.Maj.2015

Važno je da se budući brucoši dobro informišu o fakultetu koji žele da upišu i o mogućnosti da se zaposle u toj struci, izjavio je pomoćnik ministra prosvete...Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov rekao je da će se raditi na poboljšanju kvaliteta studijskih programa, da će se o problemima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.