Superbol: Odbrana osvaja titule, nadmoćno!

Izvor: Mondo, 08.Feb.2016, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Superbol: Odbrana osvaja titule, nadmoćno!

Pantersi i MVP Njuton stigli su u Santa Klaru da počiste "penzionera" Meninga. Udarili su u zid. Denver je osvojio treću titulu...

"Napad dobija utakmice, odbrana osvaja šampionat".

Ova drevna NFL krilatica nije uvek u istoriji Superbol mečeva imala priznanje i na terenu, ali jeste u ovom jubilarnom, 50. izdanju.

Karolina Pantersi i njihov fancy MVP vođa Kem Njuton stigli su u Santa Klaru da dovrše posao, postanu četvrti tim u istoriji sa 18 pobeda >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u jednoj sezoni, počiste s terena Denver Bronkose i penzionišu 40-godišnju prevaziđenu legendu Pejtona Meninga.

Njihov napad, pre svih neprepoznatljivi Njuton, udario je u zid.

Akib Talib, Demarkus Ver, Ti-Džej Vord i naročito MVP noćas odigranog spektakla, Von Miler, postavili su kordon ispred svoje "end zone" i nosili umornog Meninga do njegove druge "Vins Lombardi" titule, prve od kada je 14-godišnju karijeru u Indijanapolis Koltsima zamenio dresom Denver Bronkosa.

Denver – Karolina 24:10, u još jednom velikom finalu koje je potvrdilo tradiciju da će biti poražen onaj tim čiji je kvoterbek bio proglašen za MVP regularnog dela sezone.

Bronkosi, koje Mening, rekorder NFL-a po broju bačenih pasova još nije napustio, igrali su rekordno osmo finale i osvojili treću titlu, posle dve vezane u sezonama 1997. i 1998.

A, Karolina? Najdominantniji tim u ligi, do sinoć, moraće pre svega da shvati gde se sve grešilo u pripremi utakmice koja je, prema svim prognozama, trebalo da bude završena njihovim prvim trijumfom. Pre 12 godina igrali su veliko finale i izgubili dramatično od Nju Ingland Petriotsa, 29:32.

Sinoć nisu postojali na terenu "Livajs stadiona" u Santa Klari, praktično predgrađu San Franciska, gde od skoro igraju čuveni Fortinajnersi.

Odbrana Bronkosa naterala je Njutona na tri izgubljene lopte, od kojih je jedna završena "tačdaunom" na drugoj strani. Njutonu se to nije dogodilo cele sezone i to dovoljno govori koliko je bio nespreman za svoj prvi Superbol...

To je pomoglo Meningu da postane prvi kvoterbek u istoriji koji je sa dve različite franšize osvojio Superbol, iako u velikom finalu nije bacio pas za "tačdaun", već su poene doneli odbrana i specijalni tim.

Amerikanci su očekivali bajkovit kraj karijere, ali je Mening odložio odluku...

"Ovo je bila veoma emotivna nedelja i veoma emotivno veče", rekao je samo.

Koliko Njuton, toliko odgovornost za poraz snosi i inače veoma sigurni i pouzdani Džeriho Kočeri, koji je izgubio dve lopte i dva puta presekao obećavajući "drajv" Pantersa, koji na kraju nisu uspeli da postanu prvi tim posle više od dve decenije koji je uspeo da napravi preokret na poluvremenu, na koje su Bronkosi otišli sa šest poena prednosti.

Ako se pogleda ukupan tok utakmice, deluje da je Njutonov "fambl" pri vođstvu Denvera od 3:0 i "tačdaun" koji je momentalno postigao Malik Džekson bio prelomni trenutak meča. Odbrana Bronkosa dobila je na samopouzdanju tada, Njuton izgubio i doveo sebe u situaciju da tri i po četvrtine juri rivala.

Nije bio ni blizu, čak ni nakon što je Džonatan Stjuart postigao jedini "tačdaun" za Panterse u drugoj četvrtini, posle možda i jedine greške odbrane Bronkosa na celom meču...

Kakav je meč viđen? Odbrane su bile dominantne u svakom smislu, pa je tako Denver postao ekipa koja je sa najmanje bačenih i pretrčanih jardi ikada (194!?) stigla do pobede u Superbolu. Kontra tome, odbrana Bronkosa sa sedam "sekova" postavila je najbolji rezultat u 50 godina dugoj tradiciji koja se u poslednje vreme meri milijardama dolara koje se "okrenu" u jednoj nedelji.

Za MVP finala proglašen je nemilosrdni "lajnbeker" Bronkosa, Von Miler, jedan od pulena vodećeg defanzivnog koordinatora lige, Vejda Filipsa, kojeg su u izjavama posle finala pomenuli skoro svi intervjuisani igrači Denvera.

"Jednostavno, igrali su bolje od nas. Ne znam šta više želite da kažem. Vezali su više akcija od nas i to je na kraju presudilo. Nama je lopta ispadala, dopuštali smo 'sekove', bacali netačne pasove. To je to", rekao je Njuton nevoljno i, kada je usledilo novo pitanje novinara, samo je klimnuo glavom, rekao u bradu:

"I'm done", pokupio se i otišao...

Jedini koji je u timu Pantersa zaslužio sve pohvale i činio da meč ne bude rešen ranije, "difensiv end" Kioni Ili, bio je korektan posle meča.

"Osećam se jadno, ali na kraju ne mogu da se bunim", rekao je Ili, koji je postavio rekord Superbol mečeva sa tri "seka", bacao je Meninga na travu koliko je mogao, presekao mu čistu loptu koja je vratila Karolinu u igru na kratko, ali Njutona ništa nije moglo da pokrene.

"Bolji tim je pobedio. Pokazali su se, igrali su. Nisu pravili greške, mi jesmo pravili greške, a to se ne može".

Von Miler, koji je pet puta obarao rivale, napravio tri "seka" nad Njutonom i isforsirao njegova četiri "fambla" (!?) rekao je samo...

"Ponosan sam na moje momke. Svaki od vas iz svlačionice učinio je da sada stojim ovde".

Koliko su često defanzivni igrači u zapećku kada je MVP titula u pitanju, govori i podatak da je postao tek deseti najkorisniji igrač Superbola, član odbrane, a tek četvrti "lajnbeker".

Inače, Miler je bio drugi pik na draftu 2011. godine, na kom je Njuton izabran kao prvi pik. Mening, koji će u martu napuniti 40 godina, zabeležio je NFL debi davne 1998. godine, a danas je vlasnik dva Superbola sa dva različita tima, rekorder po broju bačenih jardi i broju bačenih pasova, ali njegovo vreme je prošlo i to se videlo sinoć.

On je sam, kao lider napada, vodio Koltse do titule 2006. godine, a nakon što je izgubio u naredna dva finala, prvo od Nju Ingland Petriotsa (kao igrač Koltsa), a potom i od Sijetl Sihoksa (ako igrač Bronkosa), uzdigao se uz pomoć momaka iz odbrane i sezonu u kojoj je jedno vreme bio i sklonjen na klupu, završio na nezaboravan način.

Da li je ovo i kraj velike karijere? Videćemo...

Večna lista sada izgleda ovako: Pitsburg Stilersi 6, Dalas Kaubojsi 5, San Francisko Fortinajnersi 5, Nju Ingland Petriotsi 4, Grin Bej Pekersi 4, Njujork Džajantsi 4, Denver Bronkosi 3, Ouklend Rejdersi 3, Vašington Redskinsi 3, Majami Delfinsi 2, Baltimor/Indijanapolis Koltsi 2, Baltimor Rejvensi 2, a po jednu titulu imaju Los Anđeles/Sent Luis Remsi, Sijetl Sihoksi, Kanzas Siti Čifsi, Čikago Bersi, Njujork Džetsi, Tampa Bej Bakanirsi i Nju Orleans Sejntsi.

%MCEPASTEBIN%

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.