Šumi će trajno ostati invalid

Izvor: 24sata, 21.Avg.2014, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šumi će trajno ostati invalid

Medicinski ekspert Erih Rajderer izjavio da će bivši šampion Formule 1, nemački vozač Mihael Šumaher, ostati invalid do kraja života posle nesreće koju je doživeo 29. decembra prošle godine na skijanju zbog koje je bio u komi do 16. juna ove godine.

NESREĆA - Nakon što se Šumaher probudio iz kome, mnogi eksperti su rekli da njegov oporavak neće biti onakav kakav se očekivao. To je, nažalost, potvrdio i specijalista neurologije Erik Rajderer.

“Ostaće >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << invalid do kraja života, zavisiće od drugih ljudi”, rekao je lekar.

Kako je dodao, Šumaher je doživeo trajna oštećenja i biće veliki uspeh ako bude mogao da sedne bez tuđe pomoći za tri meseca i upravljati električnim kolicima za šest meseci, prenose mediji.

Međutim, Rajderer je rekao da je Šumaherovo buđenje iz kome veoma pozitivna stvar.

“To je neverovatno pozitivna poruka kada se neko probudi iz kome nakon godinu dana. To je pozitivno za njega i njegovu porodicu, veoma je važno”, dodao je Rajderer.

Šumaherov bivši lekar Geri Hartstejn ranije je upozorio da bi Šumaher mogao biti u “minimalno svesnom stanju”. Njegove reči potvrđuju i drugi eksperti i tvrde da jedan od deset pacijenata koji provedu toliko meseci u komi uspeju da oporave sve ili većinu mentalnih i fizičkih kapaciteta.

Šumaherova menadžerka Sabine Kem je 16. juna objavila saopštenje u kojem je navela da Šumaher nije u komi i da je započeo svoj dugotrajni oporavak. Od tada je Šumaher premešten iz bolnice u Grenoblu u rehabilitacijski centar u Lozani, u Švajcarskoj, koji je u blizini njegovog porodičnog doma. Šumaher je nesreću doživeo na skijanju u francuskom ski-centru Meribel 29. decembra 2013. godine.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.