Studenti blokirali Pravni fakultet u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2015, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti blokirali Pravni fakultet u Beogradu

Deo studenata blokirao je danas Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, tražeći, između ostalog, vanredni oktobarski rok, a dekan Sima Avramović ističe da je uprava izašla u susret tom zahtevu i upozorava da je protest potpomognut akademcima sa drugih fakulteta, sa ciljem pravljenja nereda u akademskoj zajednici, ali i u državi.

Studenti su blokirali glavni ulaz na fakultet, istakli transparent "Sprečimo pljačku", nema predavanja ni vežbi, i trenutno su na razgovoru sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dekanom prof. Avramovićem.

Dekan je u pauzi pregovora sa delegacijom samoorganizovanih studenata, Tanjugu rekao da su zahtevi formulisani u devet tačaka i da je ovo druga delegacija koja je istakla zahteve.

Prva delegacija studenata pre nekoliko dana predala je svoju listu zahteva od kojih je većina prihvaćena, osim onih koji su u suprotnosti sa propisima i realnim mogućnostima fakulteta.

Ekipi Tanjuga studenti nisu želeli da obrazlože zahteve izjavom "u kameru", a dekan ističe da traže ispitni rok "oktobar 2", kao sedmi ispitni rok, uz činjenicu da jedino Pravni fakultet dozvoljava takozvani apsolventski, novembarski i decembarski rok.

"Još u januaru smo stavili na sajt obaveštenje da 'oktobra 2' neće biti, što je u skladu sa propisima", rekao je dekan i istakao da su ipak studentima izašli u susret i to tako što su produžili postojeći oktobarski rok za nekoliko dana.

Tim želimo da im omogućimo da naknadno prijave određene ispite i da bez problema u tom periodu iskompenziramo nepostojanje 'oktobra 2', za koji su znali da ga neće biti, rekao je Avramović.

Prema njegovim rečima, za najveći broj studenata ovo rešenje je zadovoljavajuće.

Međutim, deo studenata, njih oko 250, to ne prihvata, a akademci Pravnog, kako ističe dekan, veoma snažno su potpomognuti prilično agresivnim studentima drugih fakulteta.

"Prepoznali smo cirkulišuće demonstrante sa različitih fakulteta, posebno sa Filozofskog, kao i parolu koja se koristila i prošle godine", rekao je dekan.

On ističe da nije u pitanju studentski zahtev nego problem pravljenja nereda u akademskoj zajednici i u državi.

"Plašim se da ovako organizovan protest, uz pomoć studenata drugih fakulteta, nije samo vezan za pitanje studentskih prava, naročito za oktobarski rok, nego za neke, možda mnogo šire i druge stvari o kojima ne bih želeo ni da mislim", istakao je profesor Avramović.

Nastava je danas u prepodnevnoj smeni počela, a potom je predavanje za brucoše u najvećem amfiteatru, čuvenoj "petici" sprečeno, a trebalo je ga održi dekan Avramović.

On podseća da je školarina 91.000 dinara i da četiri godine nije menjana. U cenu su uračunati udžbenici i drugo, a fakultet oslobađa dela školarine studente sa lošim materijalnim stanjem.

"Ovde ne protestuju najbolji studenti i štrajk će biti na veliku štetu onih koji žele da slušaju nastavu, što su već u velikom broju i tražili", istakao je dekan.

Studenti između ostalog traže da cena boda za već odslušane ispite bude 500 dinara, "otključavanje" ispita sa smera i izbornih predmeta od novembarskog roka za apsolvente i studente koji su overili VIII semestar, pravo nezavisnog polaganja odslušanih ispita koji nisu međusobno povezani, umesto sadašnjeg sistema po kome se moraju položiti svi ispiti sa prethodne godine studija i drugo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pravni fakultet:Predavanja redovno,o blokadi posle

Izvor: B92, 09.Okt.2015, 11:34

Predavanja i vežbe na beogradskom Pravnom fakultetu, nakon blokade studenata, danas se održavaju redovno, ali su štrajkači zakazali zbor u 15 h...Studenti su juče blokirali fakultet tražeći, između ostalog, vanredni oktobarski rok, a nakon popodnevnog sastanka odlučiće hoće li nastaviti blokadu...Sastanku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.