Stadion Hajduka, posle svega, kulturno dobro

Izvor: Mondo, 01.Dec.2015, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stadion Hajduka, posle svega, kulturno dobro

"Poljudska lepotica" će odlukom ministarstva kulture biti upisana u Registar kulturnih dobara Hrvatske. Za taj stadion vežu nas različite uspomene...

Stadion splitskog Hajduka, nekada člana "velike četvorke" jugoslovenskog fudbala, stavljen je na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, objavili su tamošnji mediji.

Samim tim, ovaj sportski objekat će postati predmet mera zaštite, kakvima podležu sva ostala kulturna dobra, a tek treba da se vidi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kako će se to konkretno odraziti na izgled stadiona Poljud, kome je posle više od tri i po decenije postojanja potrebno makar blago "osveženje".

Stadion Poljud sagrađen je 1979. godine u istoimenom delu Splita, a realizacija projekta vezuje se uz održavanje osmih po redu Mediteranskih igara.

Na Poljudu je 1990. održano i Evropsko prvenstvo u atletici, na kome su reprezentativci SFR Jugoslavije osvojili četiri medalje (zlatne Dragutin Topić u skoku u vis i Snežana Pajkić na 1.500 metara, srebrnu Biljana Petrović u skoku u vis, bronzanu Borut Bilač u skoku u dalj).

Izvor: Youtube

Nažalost, samo mesec dana kasnije je taj stadion bio i poprište nemilih scena.

Prvenstvena utakmica Hajduk - Partizan prekinuta je 26. septembra 1990. zbog upada huligana u teren i paljenja jugoslovenske zastave. Bio je to drugi čin raspada Jugoslavije na fudbalskim stadionima, posle onog uoči utakmice Dinamo Zagreb - Crvena zvezda 13. maja iste godine.

Juna 2015. na Poljudu se desio i dobro poznati skandal sa kukastim krstom urezanim u travu, na meču Hrvatska - Italija, odigranom u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izvor: Youtube

"Poljudska ljepotica" u vreme izgradnje je bila evropsko arhitektonsko i vizuelno "čudo", s obzirom na to da gledano iz visine daje oblik kruga, dok po centralnoj osi izgleda kao otvorena školjka.

Krovna konstrukcija sfernog oblika, sa rasponom od 206 metara, tada je važila za inovaciju na svetskom nivou.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.