Sponzori napuštaju FIFA

Izvor: Blic, 28.Maj.2015, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sponzori napuštaju FIFA

Nekoliko sponzora Svetske fudbalske federacije i Mundijala 2018. godine u Rusiji saopštilo je da prate razvoj događaja u toj organizaciji, koju je pogodila korupcionaška afera i da razmatraju da povuku sponzorstva.

"Koka-kola", "Adidas", "Kia Motors" i "Viza" su saglasni u oceni da je da je „korupcija nešto što veoma narušava ugled FIFA i Svetskog prvenstva".

Najoštrija u svom saopštenju bila je "Viza", koja je izrazila očekivanje da će FIFA preduzeti brze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i hitne korake u rešavanju problema.

„Ukoliko FIFA ne krene u obnovu kulture fudbala sa jakim etičkim praksama, mi ćemo preispitati naše sponzorstvo", navela je u saopštenju "Viza".

Savezni sud u Njujorku objavio je optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera FIFA.

U Cirihu se održava dvodnevni Kongres FIFA, a u petak bi trebalo da se održe izbori za predsednika te organizacije, na kojima je favorit za pobedu aktuelni prvi čovek svetske kuće fudbala Sep Blater.

Stavovi sponzora nisu nešto što FIFA može da ignoriše, jer sponzorstva čine skoro trećinu prihoda svetske kuće fudbala. Od 2011. do 2014. ta suma je iznosila 5,7 milijardi dolara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.