Spas sezone: Arsenal deklasirao Aston Vilu!

Izvor: Mondo, 30.Maj.2015, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spas sezone: Arsenal deklasirao Aston Vilu!

"Tobdžije" odbranile FA kup i postale najtrofejniji klub u najstarijem takmičenju.

Fudbaleri Arsenala, drugu godinu zaredom, spasili su sezonu u poslednjem meču, finalu FA kupa!

U isto vreme, igrači Aston Vile potpuno su podbacili u borbi za prvi trofej u najstarijem takmičenju na planeti još od 1957. godine.

Na prepunom "Novom Vembliju", na zatvranju fudbalske sezone u Engleskoj: Arsenal – Aston Vila 4:0 (2:0).

Strelci golova za tim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Arsena Vengera bili su povratnik na veliku scenu Teo Volkot u 40. minutu, potom najbolji igrač ekipe ove sezone Aleksis Sančez u 50, potom kapiten Per Mertesaker u 62, da bi grogiranog rivala u 93. minutu dokusurio Olivije Žiru, tako prekinuvši niz od osam mečeva bez postignutog gola.

Najlepši trenutak na meču bio je upravo Sančezov gol za 2:0, koji je "ubio" svaku neizvesnost.

Fantastic shot from #Sanchez to give @Arsenal the 2-0 lead! #FACupFinalhttps://t.co/mkZVVItcLA

— World Soccer Shop (@worldsoccershop) May 30, 2015

Arsenalu je ovo 12. trofej u FA kupu, čime je u dve sezone prestigao Mančester junajted na mestu najtrofejnijeg kluba u takmičenju koje je prvi put odigrano u sezoni 1871-72! Junajted ostaje sa 11 torfeja, od kojih je poslednji osvojio 2004. godine, Totenhem ima osam, Liverpul, Čelsi i Aston Vila po sedam.

Klub iz Birmingema igrao je prvo finale FA kupa od 2000. godine i praktično nije stvorio šansu za 90 minuta igre pred više od 80.000 navijača, koji su bili skoro u broj podeljeni.

Venger, koji je prošle sezone osvojio FA kup i na taj način otkazao "proslavu" decenije bez trofeja, potvrdio se kao specijalista za ovo takmičenje, jer ga je peti put osvojio od kada je 1996. preuzeo "tobdžije" (1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015).

Arsenal je, posle triler finala od pre godinu dana sa Halom (3:2), ove sezone imao zaista povoljan žreb u FA kupu i do trofeja stigao pobedama nad Halom, Brajton end Hauv Albionom, Midlsbroom, Mančester junajtedom, Redingom i Aston Vilom. Zapravo, trofej je osvojen na "Old trafordu", gde je Venger nadigrao Luja van Gala i odneo pobedu od 0:1, mada se ekipa mučila i u polufinalu sa drugoligašem Redingom (2:1 posle produžetaka).

Vila, koju je sa klupe vodio Tim Šervud, izbacila je Liverpul u polufinalu na "Vembliju" rezultatom 2:1, ali je izgledala potpuno dezorjentisano u najvažnijoj utakmici sezone nakon što je u finišu Premijer lige i izborila opstanak i pretrpela dva neprijatna poraza – 6:1 od Sautemptona i 0:1 od Barnlija.

Vila će morati da dočeka neku novu šansu za trofej, a nema ih malo u vitrinama, samo su davno osvojeni – sedam titula prvaka Engleske, poslednja 1981. godine, sedam FA Kupova, poslednji 1957. i pet Liga kupova, poslednji 1996. godine.

Aston Vila ima nešto što Arsenal i dalje nema, a to je titula prvaka Evrope osvojena 1982. godine.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.