Sestre Vilijams - reket na reket!

Izvor: Mondo, 05.Jul.2015, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sestre Vilijams - reket na reket!

Petostruke šampionke Vimbldona u ponedeljak će igrati jedna protiv druge.

Foto: Getty Images/Elsa

  Duel sestara Vilijams u osmini finala Vimbldona privlači najviše pažnje od svih duela koji će se u ponedeljak igrati na ovom turniru u Londonu, pošto su obe do sada trijumfovale po pet puta u Sveengleskom klubu. Prvi nosilac je mlađa sestra Serena, dok je starija Venus 16.

"One su uradile neverovatnu stvar za ovaj sport. Rekao sam to mnogo puta do >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sada. Nisam siguran da njihovi međusobni okršaji doprinose tome, mislim da to više ima veze sa njihovim pojedinačnim uspesima", rekao je Rodžer Federer, sedmostruki šampion Vimbldona.

Pojedinačno i zajedno, sestre Vilijams su postale neke od najvećih šampiona britanskog gren slema. Obe su slavile po pet puta u singlu, a imaju još pet trijumfa u dublu.

Serena na travi Vimbldona vodi 3:2, a sva tri trijumfa zabeležila je u finalima. Venus je svoje pobede ostvarila jednom u finalu i jednom u polufinalu, koje se odigralo 2000. godine, kada su prvi put igrale jedna protiv druge na ovom turniru.

Serena je i dalje u vrhunskoj formi i trenutno želi da osvoji "pravi grend slem", odnosno da bude istovremena šampionka sva četiri grend slem turnira, dok se Venus poslednjih godina mučila na turnirima. Njoj je 2011. godine dijagnostifikovana autoimuna bolest koja iscrpljuje organizam. Poslednji Vimbldon osvojila je tri godine pre toga, a godinu dana pre dijagnoze je poslednji put igrala u četvrtfinalu grend slema na travi.

Venus se ove godine, međutim, približila svojoj nekadašnjoj igri, a sva tri meča na ovogodišnjem Vimbldonu dobila je bez izgubljenog seta.

"Igra baš dobro. Treniram pored nje svaki dan i osećam strahopoštovanje prema njenoj trenutnoj formi. To me malo nervira, jer znam da treba da igram protiv nje", rekla je Serena.

Meč sestara Vilijams jedan je od 16 mečeva osmine finala koji su na programu u ponedeljak, od čega su osam u muškoj, a osam u ženskoj konkurenciji.

Branilac titule u muškoj konkurenciji Novak Đoković propustio je šansu da se bori za "pravi grend slem" pošto je izgubio od Stena Vavrinke u finalu Rolan Garosa, a sada se bori za svoju treću vimbldonsku titulu.

"Pokušavam da se postavim samo u sadašnji trenutak, a ne da se borim protiv misli, pritiska i uzbuđenja", rekao je Đoković.

Njegov protivnik biće 14. nosilac Kevin Anderson iz Južne Afrike, koji nikada nije došao do četvrtfinala grend slem turnira.

Osim Đokovića, Srbiju će u ponedeljak predstavljati i Jelena Janković, koja igra protiv Agnješke Radvanske, i Viktor Troicki, koji se sastaje sa Vasekom Pospišilom.

U ponedeljak igra i Rodžer Federer, jedini aktivni igrač koji u singlu ima više vimbldonskih titula od neke od sestara Vilijams. Švajcarac ima sedam trofeja, a eventualna osma bi bila rekord.

Federer je relativno lako došao do druge nedelje. Prva dva meča je dobio bez izgubljenog seta, dok je u trećem izgubio jedan. Njegov sledeći protivnik je 20. nosilac Roberto Bautista iz Španije.

Federer je kazao da mu osvajanje rekordne osme titule i obaranje rekorda Pita Samprasa i Vilija Renšoa iz 19. veka nije glavni cilj.

"To je više nešto o čemu se priča nekoliko nedelja, a onda nestane, posle čega treba da se čeka godinu dana. Ja Vimbldon doživljavam kao nešto što i jeste, veliki turnir i velika šansa", rekao je Federer.

Troicki izlazi na teren oko 12.30, a Đokovićev meč bi trebalo da počne u 17.30. Jelena Janković bi svoj meč trebalo da počne oko 14.00

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.