SRAMOTNO: Vojska oduzela ime i grb nekadašnjem prvaku Evrope!

Izvor: Telegraf.rs, 20.Sep.2014, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRAMOTNO: Vojska oduzela ime i grb nekadašnjem prvaku Evrope!

Steaua, jedan od nacionalnih simbola Rumunije, moraće da se odrekne sopstvenih obeležja

Teški dani su pred svima koji navijaju za Steauu! Nacionalni zavod za intelektualnu svojinu potvrdio je da je Vojska Rumunije vlasnik prava na ime i grb kluba čiji je bila osnivač i stoga će jedan od brendova naših istočnih suseda morati da u najkraćem roku promeni ime i grb.

Kako je odlučeno u ovoj instanci, vlasniku Điđiju Bekaliju, koji se nalazi u zatvoru, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << naređeno je da preimenuje tim koji je u njegovom vlasništvu, promeni mu simbole, a uz sve to moraće da isplati vojsci sva sredstva koja je klub zaradio od prodaje artikala sa sadašnjim simbolima.

Foto: AP/Tanjug

Zbog svega toga jedna od stvari je da će sa fudbalske mape nestati ime tima koji je uz Crvenu zvezdu bio jedini šampion Evrope koji dolazi sa istoka kontinenta, ali što je još gore možda čitav klub koji u svojim vitrinama uz pehar evropskog šampiona ima i 25 titula u nacionalnom prvenstvu, 21 kup, šest Superkukova Rumunije i jedan Superkup Evrope.

Steaua je osnovana 1947. godine kao deo armijskog sportskog društva, a tokom decenija postojanja nekoliko puta je menjala prefiks koji je stajao u imenu, međutim, 1998. godine se izdvojila iz sportskog društva, privatizovala i od tada nosi ime FC Steaua, što na srpskom znači FK Zvezda.

Foto: AP/ TANJUG

Vlasnik Điđi Bekali je poslednju od 13 promena grba uradio 2003. godine kada je vratio grb koji je klub imao 80-tih godina prošlog veka koje su bile najuspešnije, ali je i dodao dve zvezde koje simbolizuju 20 osvojenih titula.

Ovo nije prvi slučaj u RUminiji da se ovakve stvari događaju, jer je to morala da uradi i nekadašnja Politehnika, ali sigurno je da je Steaua mnogo veće ime i jedan od simbola svoje države po kome je prepoznaju.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.