SLATKA OSVETA Dron, kazne, podsmesi i kamenje - pa radost orlova!

Izvor: Blic, 09.Okt.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLATKA OSVETA Dron, kazne, podsmesi i kamenje - pa radost "orlova"!

Pobeda fudbalera Srbije usred Albanije (0:2) makar na kratko vratila je osmehe na lica ovdašnjih ljubitelja fudbala. Ne samo zbog toga što je, eto, ostvarena pobeda u jednom susretu velikih rivala, već što je svako u srcu osetio onu tihu radost posle svih nepravdi koje su nas, baš u "najsporednijoj stvari na svetu", zadesile u ovom takmičarskom ciklusu.

Naši neće igrati na predstojećem prvenstvu Evrope. To se znalo i pre meča u Elbasanu, to se nije promenilo ni posle trijumfa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << "orlova". Ali, gorčina koja se osećala još od samog početka kvalifikacija narastala je taman toliko da je jedan ovakav rezultatski uspeh, svojevrsna "slatka osveta", rasprši na najbolji mogući način.

Prvo nam je serviran dron sa zastavom tzv. Velike Albanije, usred Beograda, usred meča sa Albancima. Mi, kakvi smo, a često umemo da budemo nepromišljeni, tada smo naseli na tu provokaciju baš kao što su i priželjkivali oni koji su je i sproveli u delo. Bilo je dovoljno da nekoliko albanskih igrača nasrne na našeg defanzivca Stefana Mitrovića koji je zastavu strgao sa bespilotne letelice, da na teren Partizanovog stadiona utrči nekoliko gledalaca, da nekoliko gostujućih fudbalera dobije udarce, pa da se meč prekine, a skandal protrese ovdašnji i evropski fudbal na velika vrata.

Naravno, pravda za žrtve nije baš nešto čime bi ova planeta mogla da se podiči, pa smo tako mi kažnjeni, i to brutalno.

Postali smo, svojim ponašanjem, a uz svesrdnu "pomoć" okolnosti u kojima smo se našli, otpisani.

Suze i strepnja Albanaca

Ne mali broj navijača u Elbasanu dočekao je kraj meča sa Srbijom u suzama. Da su Albanci pobedili "orlove", u četvrtak uveče bi, zbog poraza Danske od Portugalije, slavili svoj istorijski odlazak na EURO2016. Ovako, sa bodom manje od Danske, koja je završila sa svojim takmičarskim nastupima, Albanci u nedelju u gostima moraju da pobede Jermeniju da bi prestigli pomenutog rivala i kao drugoplasirani u grupi direktno otišli na prvenstvo Evrope. U suprtonom, porazom ili remijem, ostali bi treći i morali bi u baraž.

Sve je počelo od tog drona, jer ko se sada seća početnog remija u Jermeniji, posle kog je i usledio pomenuti duel sa Albancima. U međuvremenu, postali smo fudbalski nebitni ostatku Evrope, jer smo svakim danom bili sve udaljeniji od Evropskog prvenstva, ali ni to nije bila dovoljna kazna. Kamenovan je autobus sa našim fudbalerima, čim su stigli u Tiranu. U Elbasanu su ih dočekali povici zločinačkoj Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a i oni u slavu tzv. "Velike Albanije". Sve je bilo spremno da Titanik, kako bi se mogao opisati srpski fudbalski brod, potone. I to u crveno-crnom grotlu, iz kog je svojevremeno i poleteo onaj kobni dron.

Samo, ne treba nas, ovdašnje, tako lako otpisivati. To naročito važi za nas same. Nismo mi baš toliko loši kao što to mislimo, niti su naši fudbaleri "nesposobni". Da jesu, ne bi igrali svuda tamo gde igraju, ne bi imali onoliko trofeja i onoliko pohvala. Da smo, stvarno, toliko loši, ne bi mogla da se desi ova mala, slatka osveta. Ona je i dovela da oni koji su se možda i najviše radovali našoj naivnosti, ostanu u neverici. Da zavlada muk ne samo u Elbasanu, već i njegovoj široj okolini. Da se slavi ne samo u onome što svet smatra Srbijom, već i tamo gde Srbija smatra da je Srbija.

Evo jos malo fotki sa mosta u KM. Severno #Kosovo slavi. Moralna pobeda ovde duplo znaci ;) pic.twitter.com/K4S9atvEyn

Umesto brodoloma srpskog fudbalskog broda, njegov pramac se izdigao i prosekao talase koji su pretili da ga u Elbasanu i definitivno pošalju na dno. Jedan gol, pa onda još jedan, baš kada je poraženim ekipama najbolnije, u sudijskoj nadoknadi vremena, bili su poput šamara kojima se neko otrežnjuje. A otrezniše se svi oni koji su pomislili "eto, gotovo je s njima".

E, pa nije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.