Roman Lisac za MOZZART Sport: Unajmili smo revizore da spreme klubove za finansijski fer-plej

Izvor: MozzartSport.com, 28.Mar.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roman Lisac za MOZZART Sport: Unajmili smo revizore da spreme klubove za finansijski fer-plej

Čelnici regionalnog takmičenja postigli dogovor sa poznatom revizorskom kompanijom Dilojt koja će, o trošku lige, raditi sa klubovima na uređenju finansija

Dugo se u evropskim košarkaškim krugovima pričalo o tome da čelnici ULEB-a planiraju da uvedu pravila finansijskog fer-pleja koja se tiču poslovanja klubova, po uzoru na ono što je uradila UEFA u fudbalu.

Pred svim članicama ULEB-a, uključujuči i Jadransku ligu, veliki je posao, a generalni menadžer >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << regionalne lige Roman Lisac naveo je da će učiniti sve kako bi se pomoglo klubovima. Prvi veliki korak na tom putu je aranžman sa čuvenom revizorskom kućom Dilojt .

“Počeli smo ove godine da se spremamo za ono što nas čeka. Prvo smo, mi kao Jadranska liga, sklopili ugovor sa Dilojtom da pomognemo klubovima. Dogovor je takav da mi finansiramo tu kuću koja je revizorska i savetodavna. Oni bi naših prvih šest klubova, dakle one koji su izborili plasman u Evropu, pokušali da spreme za finansijski fer-plej koji zahtevaju kontinentalna takmičenja”, rekao je Lisac za MOZZART Sport.

BUDŽETI KLUBOVA MORAJU DA BUDU TRANSPARENTNI

Prvi operativac regionalnog takmičenja istakao je da su promene koje najavljuje ULEB po pitanju finasijskog poslovanja veliki korak, koji od svih klubova zahteva da ozbiljno pristupe predstojećem poslu.

“Naša osnovna ideja je da u naredne dve godine pokušamo da spremimo klubove iz Jadranske lige, da ih edukujemo o onome što se očekuje. To, naravno,  mnogo košta, ali smo napravili dogovor. Kada se završi sezona, počećemo polako da radimo sa klubovima na tom polju”, istakao je on.

Iako je među fudbalskim klubovima u Evropi, kada je uvođen, finansijski fer-plej izazvao dosta pometnje, vremenom su stvari “legle” na svoje. Lisac uverava da nema mesta zabrinutosti kod košarkaših klubova u regionu, jer postoji dovoljno vremena da se svi prilagode.

“Budžeti moraju da budu transparentni, to je ono što zahteva ULEB. U svakom slučaju, dve godine možemo da radimo bez straha od kazne i da se dobro spremimo. Sve ide po uzoru na fudbal, svašta se tu traži. Znamo kakve su probleme imali fudbalski klubovi. Naravno, znamo da nije lako ljudima koji vode košarkaške klubove na ovim prostorima I da je to borba za preživljavanje. Nije lako, ali je izvodljivo”, izjavio je Lisac.

NEKA SUDIJE BUDU NEPRIMETNE NA DERBIJU ZVEZDA - PARTIZAN

Dosta se u prethodnom periodu pričalo o promenama u Jadranskoj ligi, Lisac nema ništa protiv toga, ali kaže da postoji pogrešna percepcija o tome kako organizatori regionalnog košarkaškog takmičenja imaju veliki profit.

”Evo, na primer, dosta  dugo ide priča o formiranju Druge jadranske lige, ali ne znam zašto se neko drugi ne prihvati organizacije tog takmičenja. Jednostavno, mnogi misle da ovde ima aviona, kamiona i ne znam čega još, ali to nije tačno. Košarka nije sport u kojoj ima zarade, a većina klubova opstaje zato što ih vode zaljubljenici u košarku, koji još nekako mogu da obezbede novac”, dodao je Lisac.

On je istakao i da mu je drago što se dosta priča o ovogodišnjem polufinalnom duelu plej-ofa Jadrana između Crvene zvezde i Partizana, a očekuje da sve prođe u najboljem redu iako je svestan da će to biti ozbiljan organizacioni zadatak i za ligu i za klubove.

“Tačno je da je ulog veliki, ali veliki su ulozi i drugim takmičenjima i zemljama. Potrebno je da sve bude maksimalno pošteno, a neka onda pobedi bolji. Uostalom, setite se, ko je prošle godine očekivao onakav rasplet završnog turnira u Beogradu. A na kraju je Zvezda otišla u Evroligu. Svi moramo da pazimo i budemo na visokom nivou. Nemam strah od punih hala i nadam se da će sudije da budu neprimetne u tim mečevima, jer će to značiti da je igra u prvom planu”, zaključio je Lisac.

(FOTO: MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.