Remi vodi u četvrtfinale

Izvor: Politika, 30.Jul.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Remi vodi u četvrtfinale

Ako danas naši vaterpolisti ne izgube od Australije (11.10 č), koja je načinila iznenađenje igrajući nerešeno protiv Crne Gore, Srbija će među osam najboljih na Svetskom prvenstvu u Kazanju, a u protivnom će u osminu finala

Od našeg izveštača

Kazanj – Pomalo neočekivano osvojen bod protiv Crne Gore daje pravo Australiji da se nada da bi mogla da iznenadi danas u 11.10 č po našem vremenu i Srbiju. Favorit se zna, to je reprezentacija koju vodi Dejan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Savić, međutim tim na čijoj je klupi Elvis Fatović ima svoje adute, dovoljne da se posvete razmišljanjima o senzaciji.

Nikada Australija nije pobedila Srbiju od 2006, ali pojedine utakmice su ostale upamćene kao izuzetno teške za naš tim. Na Svetskom prvenstvu u Rimu 2009. bilo je 8 : 8, rezultat koji je najmanje tada priželjkivan u srpskom taboru. Na Svetskom prvenstvu 2011. je bilo takođe „gusto”, dok je utakmica sa Olimpijskih igara u Londonu u najsvežijem sećanju. Krajem trećeg dela Australija je vodila s 8 : 5 i onda odjednom stala, pa je Srbija serijom 6 : 0 ušla u polufinale. Tada je Sora na pravi način zamenio Gojko Pijetlović.

– Sećam se te utakmice, jedva smo uspeli da dobijemo. Nema šta, nezgodan su protivnik. Imaju vanevropski stil igre. Krasi ga izuzetna oštrina, ponekad i grubosti. Sjajni su plivači, fizički spremni izvanredno i sa svim tim karakteristikama znaju da nerviraju rivale – kaže Uroš Stevanović, prvi saradnik selektora Savića.

Dodaje da Australijanci imaju toliko snage da veliki broj mečeva odigraju bez dana odmora.

– Naš kvalitet je poznat. Moramo da budemo koncentrisani kao u meču sa Crnom Gorom, pa i delom susreta sa objektivno slabijim Japanom. Tada kvalitet mora da dođe do izražaja.

Analizirajući australijski sastav, Stevanović posebno ističe dve činjenice:

– Nemaju drugog centra i nemaju levaka. Odličan igrač na dva metra Novozelanđanin Kajes, koji godinama igra u Mađarskoj, nije dobio odobrenje Fine. Centar Svift nije tog kvaliteta. Kada nije u igri, ostali igrači ulaze na poziciju drugog centra birajući pri tome slabije odbrambene igrače. Teško, međutim, mogu na takav način da izdrže čitavu utakmicu i mislim da će to da presudi.

Na poslednjim takmičenjima nije bilo na golu Džejmsa Stentona. Njegov povratak u reprezentaciju je za sada pun pogodak. Odličan u duelu sa Crnom Gorom:

– Da, on je najbolji golman Australije i sa njim su puno dobili – samo je zaključio Stevanović.

Dan pre utakmice je iskorišćen za rad u teretani i jedan poslepodnevni trening. Posle toga sastanak i gledanje snimka. Igrači takav dan nazivaju aktivni odmor.

– Nema više lakih utakmica. Australija je srednje težak protivnik, rival protiv kojeg ne sme da se olako uđe u igru – smatra Mandić.

Seća se utakmice u Londonu i preokreta kojim je naša ekipa stigla do polufinala:

– Analiziraćemo njihovu igru protiv Crne Gore. Jasno je da se oslanjaju na igru sa malo golova. Odbrana im je bolji deo tima. Nezgodni su, fizički jaki i traže maksimalan pristup. Janger i Kembel su im najjače poluge, dobro je što nema Kajesa. Jednostavno rečeno, moramo da budemo strpljivi, da im ne dozvolimo šansu da okrenu utakmicu u svom smeru. Mogu da budu tada opasni. Neka odbrana bude na našem dobro poznatom nivou, a napad će doći. Imamo iskusne igrači, ali i mlade vaterpoliste koji su pokazali da mogu da igraju ovakve utakmice. Kompaktni smo i to je naša snaga.

Branislav Mitrović je prve minute na prvenstvu zabeležio u duelu s Japanom. Poznaje današnjeg rivala i smatra da odlični šuteri nisu velika opasnost za naše čuvare mreže:

– Najveća snaga im je fizička prednost. Kontre i napad su im prilično haotični i to može da stvara probleme. I kada je tako, moramo da budemo oprezni. Optimista sam, spremni dočekujemo utakmicu.

Iskusni golman kaže da nema uljuljkivanja u ekipi:

– Nema više lakih utakmica. Posle Australije počinju razigravanja, a za te mečeve smo se spremali sve vreme. Volim što u grupi nije sve gotovo, jer verujem da ova ekipa lakše igra pod tenzijom.

Slobodan Nikić je šest puta zatresao mrežu Japana. O odličnom učinku neće ni da priča, jer je reč o slabijem rivalu:

– Sada počinje ono pravo. Znamo šta nam pobeda donosi, prvo mesto i tri dana odmora. Znamo i da Australija računa na dva boda. Nikada nas nisu pobedili i verujem da ćemo i sada nastaviti tu tradiciju.

Centar koji sedmi put igra na Svetskom prvenstvu šansu za pobedu vidi u dobrom otvaranju:

– Ako početak bude kako treba, šanse za pobedu su veće. Treba da budemo oprezni. Janger i Kembel su odlični šuteri, Stenton sjajan na golu. Za nauk su nam utakmice u Rimu i posebno Londonu kada smo bili u nokdaunu i ne znam kako smo se izvukli. Pobedili smo ih nedavno u Bergamu, ali taj trijumf ništa ne znači, jer mi smo se pripremali da tamo pobedimo, dok su oni vežbali isključivo za Kazanj.

Na prošlom Svetskom prvenstvu u Barseloni Srbija je dva puta pobedila Australiju. Prvi trijumf u prvom kolu s 10 : 7 najavio je velike ambicije. Drugi od 13 : 7 bio je, nažalost, samo za osvojeno sedmo mesto.

Australija ne veruje u novu senzaciju, ali...

Kazanj – Selektor Australije Elvis Fatović izuzetno ceni srpski vaterpolo. Uvek kada je njegova selekcija u Evropi, nađe načina da nekoliko dana sparinguje sa reprezentacijom koju vodi njegov stari drugar Dejan Savić.

– To je logično, još uvek smo daleko od vrha evropskog vaterpola, ali mislim da se polako približavamo – kaže Fatović.

Da je u pravu videlo se u meču sa Crnom Gorom. Australija je od 0 : 3, došla do 5 : 4 i 22 sekunde su je delile od pobede.

– Najvažnija je bila istrajnost, nismo se predavali. Bod je veliki znak da možemo. Sada treba to da bude kontinuitet.

Da li je Srbija na redu pitanje je koje svi postavljaju. Fatović nema dilemu:

– Teško je stići do nove senzacije. Ako Srbije bude igrala u standardnoj formi, naše šanse su minimalne. Ipak, ako favorit ne bude imao dan... Mada, teško je verovati u takvu mogućnost.

Aron Janger je prvi strelac sa pet golova. Kembel ima četiri asistencije, golman Stenton sjajan procenat – 69 odsto odbrana (29 šuteva 9 golova).

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.