Referentna kamatna stopa ostaje 4 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2017, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referentna kamatna stopa ostaje 4 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor imao je u vidu faktore i novu srednjoročnu projekciju inflacije, saopšteno je iz NBS.

Ocenjeno je da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost, što se pre svega odnosi na svetske cene primarnih proizvoda, naročito nafte.

"Na međunarodnom finansijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tržištu neizvesnost u najvećoj meri i dalje proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu", navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da se inflacija od početka godine kreće u granicama cilja, i da kretanja u drugom tromesečju potvrđuju da je ona početkom godine bila vođena poskupljenjem malog broja proizvoda i usluga.

Niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko 2,0 odsto međugodišnje, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede koja se nalaze unutar granica cilja, kako za jednu tako i za dve godine dana unapred, takođe ukazuju da su inflatorni pritisci i dalje niski, ocenjuje NBS.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 procentnih poena.

"Inflaciju će usporavati visoka baza kod cena naftnih derivata, a od početka 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna, zbog čega će se ona kretati na nižem nivou od trenutnog. U suprotnom smeru delovaće postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji".

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 16. avgusta, kada će biti detaljno obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBS: Referentna kamata ostaje ista

Izvor: B92, 10.Avg.2017

Beograd -- Izvršni odbor Narodne banke Srbije zadržao je referentnu kamatnu stopu na nivou od 4,0 odsto...Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor imao je u vidu faktore i novu srednjoročnu projekciju inflacije, saopšteno je iz NBS...Ocenjeno je da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.