Rđav ne dobija Pulicera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rđav ne dobija Pulicera

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je danas da to Ministarstvo i Vlada Srbije aktivno učestvuju u javnim raspravama vezanim za medije, da se kroz aktivan i kritički dijalog ispuni cilj da Srbija postane primer uređene medijske scene, medijskog pluralizma i objektivnog izveštavanja.

Tasovac je, kao uvodničar na panelu koji se bavi medijima na Kopaonik biznis forumu, podsetio da je posle 11 godina u avgustu usvojen set medijskih zakona, a potom i podzakonska >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << akta u predviđenom roku tokom novembra, čime su stvoreni uslovi za primenu zakona.

Ključna tema je povlačenje države iz vlasničke strukture medija i prelazak na projektno sufinansiranje. U toku je upis u Registar medija i niko ko nije upisan neće moći da učestvuje u konkursima, rekao je Tasovac.

Tasovac je rekao da će Komisije za projektno sufinansiranje biti većinski sastavljene od predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, pa će kvalitet, način na koji će biti plasiran javni interes biti na struci, objasnio je on.

Tasovac je podsetio da je do 1. jula rok za povlačenje države iz vlasničke strukture, ali i vlasnici medija, glavni i odgovorni urednici imaju odgovornost, pa i sami novinari.

Odgovornost je na čitaocima, gledaocima medijskog sadržaja kroz razvijanje medijske pismenosti, što će biti tema nove Medijske strategije. Tako će i sami korisnici medija moći da sankcionišu ono što je neprofesionalizam, nepoštovanje novinarskog kodeksa, rekao je Tasovac.

Od ključne važnosti biće jačanje samoregulatornih tela, jer voleo bih da Savet za štampu ne reaguje samo na žalbe, već da i samoinicijativno reaguje. Poštovanje kodeksa profesije je ključno za budućnost medijske scene, ocenio je on.

Tasovac je ukazao da nema tog zakona o kulturi ili medijima koji od loše balerine može napraviti Maju Pliseckaju ili od rđavog novinara dobitnika Pulicerove nagrade.

Lična odgovornost je nešto od čega treba da polazimo u svakom trenutku i verujem da lična odgovornost treba da postane osnovna ideologija i u medijima, i u kulturi, i u reformama, ali i o ulozi medija u reformama, rekao je Tasovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.