Ravnopravnost – i žene hodaju na 50 km

Izvor: Press, 12.Apr.2016, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ravnopravnost – i žene hodaju na 50 km

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je da će uvesti novu disciplinu kojom će ženama biti dozvoljeno da se takmiče u brzom hodanju na 50 kilometara.
foto: b92.net
Disciplina u brzom hodanju na 50 kilometara do sada je bila jedina atletska disciplina u kojoj nije bilo takmičenja u ženskoj konkurenciji.
"Ovo je ogroman i neverovatan korak za ženska prava i za sve sportistkinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i takmičarke u brzom hodanju širom sveta", rekla je Erin Tejlor-Tolkot.
IAAF je izmenila svoja pravila kako bi ženama bilo dozvoljeno da se takmiče sa muškarcima u trci na 50 kilometara na Svetskom ekipnom prvenstvu u brzom hodanju, koje će se održati u Rimu, 7. i 8. maja. 

Tom odlukom ženama će biti dozvoljeno da učestvuju u mešovitim trkama sve dok IAAF ne uvede odvojeno takmičenje na 50 kilometara u ženskoj konkurenciji. 

"To je jedan od poslednjih važnih koraka kojima želimo da osiguramo jednake prilike muškarcima i ženama za učešće na takmičenjima u organizaciji IAAF. Trka na 50 kilometara je do sada bila otvorena isključivo za muškarce", rekao je predsednik IAAF Sebastijan Kou
U poslednjim decenijama IAAF je uvela takmičenje u ženskoj konkurenciji u disciplinama skok s motkom i bacanju kladiva. 

Amerikanka Erin Tejlor-Tolkot je 2011. godine ostvarila normu za učešće u državnim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Londonu 2012. godine, ali joj nije dozvoljeno da se takmiči, već je u timu mogla da bude samo kao gost.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.