Rast broja otkrivenih slučajeva malignog melanoma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2016, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast broja otkrivenih slučajeva malignog melanoma

Srbija beleži rast u broju novootkrivenih slučajeva malignog melanoma, godišnje se dijagnostikuje oko 600 novoobolelih od te bolesti, koja, kada se otkrije u ranoj fazi ili odstrani hirurškom intervencijom, ne ugrožava zdravlje, saopšteno je danas iz Međunarodnog foruma "Melanom".

Ipak, kako je navedeno, imajući u vidu da se u Srbiji i do 30 odsto osoba dijagnostikuje u kasnoj fazi kada je rizik za širenje bolesti velik, kod do trećine obolelih se zabeleži širenje bolesti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a godišnje se u Srbiji leči oko 170 ljudi od metastatskog melanoma i kod velikog broja je postojeća hemioterapija terapija neefikasna.

Problem nelečenja melanoma prepoznale su i zdravstvene vlasti Srbije, gde se među prioritetnim lekovima za stavljanje na Listu lekova, nalaze i tri inovativna leka za melanom, a reč je o takozvanoj imunoterapiji i ciljanoj, stoji u saopštenju.

U Teatru Madlenianum održava se prva Konferencija Istočnoevropske koalicije za melanom koja okuplja predstavnike udruženja pacijenata i struke, a u fokusu je dostupnost i lečenje malignog melanoma u zemljama regiona, kao i razmena iskustava o načinima borbe za što kvalitetnije lečenje.

Melanom je maligni- zloćudni tumor pigmentnih ćelija kože, može se javiti na svakom delu tela i kada se proširi u unutrašnje organe, smatra se jednim od najzloćudnijih tumora. Nije ih lako prepoznati na prvi pogled, jer često izgledaju slično kao mladeži.

Melanom je sve češći maligni tumor današnjice, vodeći uzrok smrti među kožnim malignitetima i drugi po učestalosti malignitet u starosnoj dobi od 15-29 godina u velikom broju zemalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.