Putnici iz zapadne Afrike pod nadzorom

Izvor: VOA, 23.Okt.2014, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putnici iz zapadne Afrike pod nadzorom

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da bi borba protiv ebole trebalo da ostane usmerena na tri zapadno afričke zemlje u kojima je od epidemije umrlo oko 4900 osoba.

Posle sastanka u Ženevi, Komitet za hitno reagovanje na ebolu naveo je da je sprečavanje širenja infekcije u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu najvažniji korak za sprečavanje globalnog širenja bolesti.

U saopštenju se ističe da bi posebna pažnja trebalo da bude usmerena na  potrebe zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << radnika u cilju ohrabrivanja ostalih medicinskih profesionalaca da pomognu u zaustavljanju epidemije.

Takođe se naglašava da je provera prilikom izlaska iz zemalja pogođenih epidemijom najvažnija i preporučuje se nastavak provere na svim aerodromima, lukama i glavnim graničnim prelazima. U Briselu, EU je saopštila da prilaže 31 milion dolara za medicinska istraživanja u borbi protiv ebole.

U međuvremenu američke federalne zdravstvene vlasti naložile su putnicima iz tri zapadnoafričke zemlje da prate svoje zdravstveno stanje 21 dan i prijave bilo kakve znake ebole.

Svaki putnik koji stiže iz Gvineje, Liberije i Sijera Leonea – tri zemlje najugroženije epidemijom ebole – na aerodromu će dobiti pribor za praćenje simptoma te bolesti, uključujući i termometar. Program praćenja počinje u ponedeljak, i to u šest saveznih država: Džordžiji, Merilendu, Nju Džersiju, Njujorku, Pensilvaniji i Virdžiniji. To je deo širih napora Sjedinjenih Država da zaustave epidemiju ebole pre nego što i počne.

 “Zdravstvene mere i infrastruktura koju sada uvodimo širom zemlje trebalo bi da Amerikancima uliju poverenje da ćemo biti u poziciji da se borimo sa svakim sledećim slučajem  ebole, koji bi mogao da se pojavi, a da se to ne pretvori u epidemiju”  rekao je predsednik SAD Barak Obama.

Od ebole je u Zapadnoj Africi ove godine umrlo više od 4.900 ljudi.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.