Pripreme za bostanijadu u Rivici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2016, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za bostanijadu u Rivici

U letnjem periodu širom Vojvodine se održavaju raznorazne manifestacije, a selo Rivica u subotu 30. jula obeležava 21. Bostanijadu. Naša ekipa posetila je to selo u danu kada su organizatori obilazili bostane takmičara i donosili odluku o tome ko će ove godine imati najbolji bostan.

Duže od dve decenije na Rivičku bostanijadu dolaze gosti sa svih strana, a najviše iz Novog Sada i Beograda, jer tu mogu videti raznolik kuluturno-zabavni program.

"Ovo je 21. po >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << redu turističko privredna manifestacija, takmičarskog karaktera, gde se mi paori takmičimo u tome ko će imati najbolji bostan, najveću lubenicu, a imate priliku da vidite kako bostan izgleda", kaže Svetozar Brkić.

Najteži zadatak svakako imaju članovi Komisije za ocenu bostana, jer moraju biti objektivni, i naravno striktno poštovati sve kriterijume.

"Tri člana komisije izađu na lice mesta, kao i svake godine, imamo odgovarajuće propozicije, šifru bodova i po tome ocenjujemo ambijent, čistinu bostana, odnosno travnat-netravnat, gustina i prosečna težina lubenica, i, na kraju, ukupna bilansa, koliko tona ili kilograma po jutru, hektaru, kako već domaćin želi, mi to tako obračunamo", kaže Veljko Puzić.

Bostan su nekada čuvali pudari. Danas su oni retkost, ali u Rivici smo videli jednog kako istrčava iz kukuruza i plaši vrane, koje prave veliku štetu na sočnim plodovima. Čegrtaljkom i vikom plaši nepoželjne ptice, ali i neke druge nepozvane goste.

"Ove godine s obzirom da su udarile jake vrućine, iz svakog ćoška iz svakog poteza gledamo kada će naići roj vrana sa dugim crnim kljunom da izbuši lubenice. Ovog momenta dvonoških lopova nemamo, samo imamo letače, jedini su nam oni problem", priča Stanko Pajić.

Kako god, nepoželjni gosti u bostanu nisu dobrodošli, za razliku od gostiju druge vrste, pravih ljubitelja tih slasnih plodova, koje će, nadamo se, i ove godine uveličati čuvenu Rivičku bostanijadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.