Preston Nort End - povratak usnulog velikana

Izvor: MozzartSport.com, 24.Maj.2015, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preston Nort End - povratak usnulog velikana

Prvi šampion Engleske vratio se u Čempionšip i naredne sezone jurišaće na povratak u elitu posle više od pola veka

Nakon četiri sezone provedene u Ligi 1 (treći rang takmičenja) Preston se vratio u Čempionšip! Usnuli velikan engleskog fudbala savladao je u finalu plej-ofa Svindon. Na grandioznom Vembliju, pred preko 60.000 ljudi, Nepobedivi su slavili lako i ubedljivo sa 4:0. Nekada velika nada Lidsa, a sada raspucani veteran Džermejn Bekford postigao je tri gola >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i postao junak velikog uspeha svog kluba. Da podsetimo, tamnoputi golgeter bio je najzaslužniji i za pobedu i u polufinalu, kada je u dvomeču smestio tri komada Česterfildu - onaj jedan sa pola terena predstavljao je pravo malo remek delo.

Bekford je načeo Svindon već u trećem minutu, čime je najavio u kom će pravcu ići ovaj susret. Na 2:0 povisio je Hantington deset minuta kasnije, da bi u smiraj prvog dela Džermejn Bekford još jednom pokazao kakav je majstor. Zalomio je čuvara na 16-17 metara od gola, ovaj produžio ka aut-liniji, a "desetka" Prestona gađa milimetarski tačno levom nogom sam ugao. Sve je u tom trenutku bilo gotovo...

Bekford je het-trik kompletirao početkom drugog poluvremena, a onda ispraćen gromoglasnim aplauzom celog stadiona napustio igru.  

A i mali su, i te kako su imali razloga za strah uoči ovog finala navijači Preston Nort Enda. Nećete verovati, ali ovo je bio deseti put ovom timu da igra u plej-ofu, a nijednom u prethodnih devet nije uspeo da obezbedi viši rang?!

Pa otkud onda nadimak Nepobedivi i epitet "velikan"?

Mnogi možda nisu znali da je Preston prvi šampion Engleske i da je daleke 1888. bio osnivač nacionalnog šampionata. Sezonu 1888/89. klub sa Dipdejla koji je predvodio golgeter Džon Gudal (21 gol na 22 utakmice) završio je prvi ispred Aston Vile i Vulverhemptona i to bez izgubljenog meča. Iste sezone osvojen je FA kup (bez primljenog gola), pa otuda i nadimak Nepobedivi. Bila je to prva dupla kruna u svetskom fudbalu.

Preston je odbranio krunu 1890. (ispred Evertona i Blekburna), da bi onda tri godine zaredom završavao kao drugi na tabeli. Iz tog perioda datira i najubedljivija pobeda u istoriji ostrvskog profesionalnog fudbala - ekipa predvođena Škotom Džimijem Rosom demolirala Hajd u prvoj rundi FA kupa. Bilo je 26:0! Preston Nort End ima samo tri trofeja u svojoj riznici. Pored dve titule 1936. osvojili su FA kup (poslednji trofej), ali bez obzira na to statističari u Engleskoj svrstavaju ga u sam vrh liste najuspešnijih klubova kada su u pitanju rezultati (bodovi) u domaćim takmičenjima. Precizno, Preston se za period 1888-2010. svrstava na četvrto mesto. Više utakmica od njega u profesionalnim ligama odigrao je Nots kaunti. U 135 godina dugoj istoriji ovaj tim je uz najvišem rangu proveo 46 sezona i nikada nije skliznuo dalje od Lige dva, odnosno četvrtog ranga takmičenja, a Dipdejlom koračali su veliki asovi poput Marka Lourensona (kasnije asa Liverpula), Džoa Marstona, Aleksa Brusa...

Prve probleme Preston je počeo da doživljava sredinom dvadesetih godina, kada je ispao u drugu ligu i tamo proveo čitavih devet godina. Povratak na staze uspeha povezuje se s pojavom najboljeg fudbalera u istoriji kluba i jednog od najvećih engleskih igrača svih vremena - Ser Tom Finija. Predvođeni fantastičnim krilom Nepobedivi su pedesetih ponovo postali bitan faktor u eliti. Dva puta su u tom periodu bili drugi, 1953. i 1958, kada su im titule ispred nosa odnosili Arsenal i Vulverhempton, a jednom treći. Tom Fini posvetio je čitavu svoju karijeru Prestonu, za 14 sezona odigrao više od 400 zvaničnih utakmica i postigao preko 200 pogodaka. Imao je bogatih ponuda iz Italije, kada je polako postajalo popularno da Englezi odlaze na Čizmu - nije ih prihvatio.

Fini je poslednju utakmicu za Preston odigrao u sezoni 1959/60. Završili su deveti na tabeli, a kapiten je rešio da okači kopačke o klin. Iduće sezone klub je ispao iz elite i do danas se nije vratio. Od početka šezdesetih pa sve do danas Nepobedivi plivaju između Lige 1 i Čempionšipa.

Aktuelni menadžer Preston Nort Enda Sajmon Grejson uvođenjem ekipe Čempionšip nakon četiri godine u Ligi 1 napravio je veliki posao, a možete zamisliti šta bi postao u očima navijača kada posle više od pola veka obezbedio plasman u elitu. Verovatno bi stao uz rame Finiju, ili bar dobio statuu ispred stadiona, poput legendarnog sera...

Pa da mu poželimo sreću!           

(foto: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.