Premijer liga u borbi protiv strimova

Izvor: Mondo, 30.Mar.2017, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer liga u borbi protiv "strimova"

Britanci započeli konkretnu akciju da bi zaštitili prenose i njihove zvanične vlasnike.

Foto: Guliver/Getty images/Mike Hewitt

Najglamuroznija fudbalska liga počela je veliku borbu protiv piraterije.

S obzirom na činjenicu da zvanične statističke brojke pokazuju pad gledanosti utakmica Premijer lige na TV-u, policija širom Velike Britanije (i ne samo tamošnja) počela je da blisko sarađuje sa provajderima.

"Kačenje" direktnih prenosa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << na internetu dugogodišnji je problem rukovodstva lige i nastaje zlupotrebom prenosa zvaničnih broadkastera, kao što je "Skaj". Takva piraterija nekada je bila značajno manje prisutna, ali je poslednjih godina (sezona) postala i sve dostupnija, širom sveta.

Britanski list "Gardijan" piše da na Ostrvu postoje stotine hiljada uređaja i aplikacija (takozvani "Kodi boksovi"), koji omogućavaju ilegalno "skidanje" prenosa i očiglednu zloupotrebu.

Prema zvaničnim informacijama, Premijer liga je odlučna da uzvrati udarac, tako što je uspostavila blisku vezu sa policijom Velike Britanije, kao i sa internet provajderima, da bi zaštitila svoje dragoceno intelektualno vlasništvo - prenose, koje po paprenim cenama naplaćuje zainteresovanim medijskim kućama.

Foto: AP/ Frank Augstein

Kako ta borba izgleda na terenu?

Već od februara policija je sprovela seriju racija na severozapadu Britanije, tokom kojih je uhapšeno pet osoba - prodavaca i distributera "Kodi boksova".

Takođe, pre dve nedelje su muškarcu iz Hartpula izrečene uslovna kazna i novčana sankcija u iznosu od 250.000 funti (291.000 evra), zbog pokušaja da proda navedene uređaje drugim osobama i pabovima.

Kao što je navedeno, Engleska u ovoj borbi nije usamljena, jer su i španske vlasti u Malagi zaplenile kompletnu opremu dobavljača internet usluga "Y-Internet", dok je u Belfastu iz dva poslovna prostora preuzeta kompletna TV i kompjuterska oprema.

Najefektniji momenat ove borbe dogodio se u martu, jer je u Britaniji sudija Ričard Arnold uputio nalog ka četiri najveća internet provajdera, sa predatim ovlašćenjima da u slučaju zloupotrebe blokiraju pristupe čitavim onlajn serverima.

Korišćenje video sadržaja nikad nije bilo lakše i dostupnije, a Britanija očigledno želi da što bolje zaštiti svoj proizvod - najatraktivniju fudbalsku ligu na svetu.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.