Predstavljen zbornik o etici u medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2015, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen zbornik o etici u medijima

U Kikindi je danas predstavljen Zbornik naučnih radova, pod naslovom "Kultura i etika u medijima", a koji je u izdanju Banatskog kutunog centra tek izašao iz štampe. Reč je o publikaciji koja je zapravo rezime analiza i debata o medijskog sceni Srbije,a koje su se mogle čuti na istoimenoj Prvoj interdisciplinarnoj naučnoj konferenciji održanoj u Kikindi u decembru prošle godine.

Istoimeni projekat pokrenuli su aktivistkinje i aktivisti tri udruženja - Postpesimisti, Medijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istraživački tim i Centar za kulturu dijaloga, a na inicijativu redakcije RTV VK.

Svojim stručnim angažmanom, učesnici medijske konferencije iz Srbije, Crne Gore i Makerdonije, autori objavljenih stručnih radova, kao i ugledna imena recenzenata Zbornika značajno su doprineli daljim analizama i istraživanjima u medijskoj sferi.

Stručnoj, kao i široj javnosti predstavljen je Zbornika "Kultura i etika u medijima" , jedna od retkih naučna publikacija posvećenih upravo aktuelnim problemima u medijskoj sferi – od vlasničke strukture, načina finansiranja, tabloidizacije medija, do standarda, poštovanja etičkih i profesionalnih kodeksa.

Okosnicu sadržaja Zbornika čine naučni radovi raspoređeni u dva poglavlja, odnosno tekstovi koji obuhvataju pravne i etičke aspekte medija i stručni radovi u kojima dominiraju rodni pristupi. Kritički osvrti i ocene izrečeni u decembru prošle godine, tokom održavanja medijske Konferencije u Kikindi, pokazali su se nažalost kao tačni.

Analiza jezičkih modela narušavanja novinarske etike u člancima crne hronike bila je tema rada koji potpisuje Kikinđanin Jovan Jovanović, profesor srpskog jezika i književnosti.

Projekat i obajvljivanje Zbornika "Kultura i etika u medijima" finansijski su pomogli Pokrajinska vlada, Sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, kao i opština Kikinda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.