Poslednji dan prelaznog roka bez Reala - čudno?

Izvor: Mondo, 31.Avg.2016, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednji dan prelaznog roka bez Reala - čudno?

Čudno jeste, ali ne i nelogično. Real već neko vreme pravi zaokret u načinu razmišljanja, malo prinudno, malo i zbog uticaja trenera Zidana koji nije "navučen" na kupovine skupih zvezda.

Poslednji dan prelaznog roka bez Real Madrida u naslovu?

Nismo navikli na tako nešto.

Ne samo da nas je ekstravagantni predsednik kluba Florentino Perez navikao na "galaktičke" transfere, koji su do prelaska Pola Pogbe u Mančester junajted slovili za rekordne u svetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << fudbala, već su mnogi očekivali aktivne "kraljeviće" na letnjoj pijaci jer im jednogodišnja zabrana registracije novih igrača lebdi nad glavom i nezvanično stupiće na snagu kada bude završen aktuelni prelazni rok.

FIFA je uveliko kaznila Real, i Atletiko, zabranom registracije novih igrača prošlog januara, ali se taj slučaj otegao zbog žalbi madridskih klubova, tako da oni i dalje imaju pravo da dovode fudbalere, ali za razliku od Barselone i Atletika – Real ne kupuje ovog leta!

Tačnije, otkupio je nazad Alvara Moratu od Juventusa za 30 milona evra i to je bilo to.

Nije se spekulisalo samo o igračima koji će doći, već i koji će otići, ali ako ne bude velikih iznenađenja do ponoći iz svlačionice slavnog kluba neće išetati ni Isko, ni Mateo Kovačić, čak ni Džejms Rodrigez, koji je u jednom trenutku bio označen kao prekobrojan u planovima trenera Zinedina Zidana.

I Real, onaj stari, verovatno bi potražio zamenu za Rodrigeza, ili nekog drugog igrača, samo da bi novo lice bilo promovisano u klubu (tako su morali da odu svojevremeno Mesut Ozil i Anhel Di Marija), da leto 2016. nije potvrdilo ono o čemu se dugo govori u Madridu – slavni klub ne stoji sjajno finansijski i nagomilani krediti iz prošlosti polako su došli na naplatu.

Nezvanično, Real je dužan oko 600 miliona evra, što zvuči strašno, ali i nije ako se pogleda vrednost kluba, obrt i profit koji Madriđani ostvaruju, kao i tržišne vrednosti samih igrača koji skupa vrede više od duga nastalog "galaktičkim" poslovanjem Pereza i njegovih saradnika iz Borda direktora.

No, u trenutku kada se Evropska unija zainteresovala za veze između Reala i vlasti, kao i pomoć koju Madriđani imaju od države i političkog establišmenta, mnogi dodatni izvori finansiranja presušili su, na sve to nadovezao se i finansijski fer-plej koji manje ili više uspeva da drži "besne" klubove na "uzici", jer se od svih, pa i najbogatijih, traži da ne troše više od onoga što zarađuju.

A, Real, kada uradi servis obaveza prema potražiocima i odvoji za "galaktičke" plate svojih igrača, pre svih Kristijana Ronalda i Gareta Bejla, nema mnogo sa strane za trošenje novca.

Zidan će tako u novu sezonu sa starim snagama, praktično jedina prava zamena je povratak Morate umesto malo korišćenog Hesea Rodrigeza, koji je usput rečeno prodat Pari Sen Žermenu za 25 miliona evra, pet manje nego što je Juve dobio za Moratu.

Došli: Alvaro Morata (Juventus) 30

Otišli: Hese Rodrigez (PSŽ) 25, Denis Čerišev (Viljareal) 7, Alvaro Medran (Valensija) 1,5, Omar Maskarel (Ajntraht) 1...

Klub je napustio desni bek Alvaro Morata, po svemu sudeći u klub će se sa pozajmice vratiti levi bek Fabio Koentrao i to će biti sve od promena u igračkom pogonu aktuelnog prvaka Evrope, koji će ove sezone pokušati i da prekine dominaciju Barselone u Primeri, nakon što je uspeo da odbije napad najvećeg rivala u Ligi šampiona s dve osvojene titule u poslednje tri sezone.

Kontinuitet igara i rezultata biće najveći izazov za Zidana, koji hrabro vodi klub, lišen lukzusa koji su imali njegovi prethodnici Rafael Benitez, Karlo Anćeloti i naročito Žoze Murinjo, kojem je ruku na srce dovedeno sve što je zatražio tokom svoje tri godine u Madridu.

Kako je Real poslovao u proteklih četiri-pet sezona i koliko je ovo zaista zaokret u načinu rada i razmišljanja?

Poređenja radi, Real je prošle sezone potrošio 78 miliona na Danila (Porto, 31,5), Matea Kovačića (Inter, 31), Kika Kasilju (Espanjol, 6), Hesusa Valjeha (Saragosa, 5), Marka Asensija (Majorka, 3,5) i Lukasa Vaskeza (Espanjol, 1), a zaradio 15,65 miliona vraćanjem Asijera Iljaramendija natrag u Real Sosijedad za duplo manje para od onoga što je plaćeno za njega dve godine ranije (30) i pozajmicom Lukasa Silve u Olimpik iz Marseja (650.000).

To je uveliko bio nagoveštaj odstupanja od "galaktičkog" pravila da će svakog leta jedna mega zvezda pojačati Real. Najmanje jedna.

Sastav Reala za sezonu 2016/17

Golmani: Navas, Kasilja, Janjez.

Odbrana: Karvahal, Pepe, Ramos, Varan, Naćo, Marselo, Koentrao, Danilo.

Sredina: Kros, Rodrigez, Kasemiro, Kovačić, Modrić, Asensio, Isko.

Napad: Ronaldo, Benzema, Bejl, Vaskez, Morata, Dijaz.

Jer, Perez je na leto 2014. u afektu posle Mundijala koji je omaleni Kolumbijac odigrao odlično, platio 75 miliona evra za Džejmsa Rodrigeza, 30 je izdvojeno za Tonija Krosa, Lukas Silva plaćen je Kruzeiru 13, a Kejlor Navas Levanteu 10. I pozajmica Čičarita Ernandeza vredela je tri miliona evra, pa je klub potrošio 131 za jedan prelazni rok, ali i zaradio 112,7, pre svega odlaskom Anhela Di Marije u Junajted (75), Alvara Morate u Juventus (20), Ćabija Alonsa u Bajern (9) i Nurija Šahina u Dortmund (7)...

Na leto 2013. dogodio se Garet Bejl plaćen 101 milion evra, ali treba reći da su u isto vreme stigli i pomenuti Iljaramendi za 32 i Isko za 30 miliona, kao i Dani Karvahal za 6,5 i Kasemiro za 6, ali je i tada ostvaren prihod prodajom Mesuta Ozila Arsenalu (47), Gonzala Iguaina (39), Raula Albiola (12) i Hozea Kaljehona (9,5) koji su svi pod ruku otišli u Napoli.

Leto pre toga, Real je bio "miran", doveden je samo Luka Modrić za 30 miliona, uz manje zvučne transfere i pozajmice poput Dijega Lopeza, Majkla Esijena, Nurija Šahina, itd, a akcenat je bio stavljen na čišćenju igračkog kadra pa su otišli Esteban Granero, Serhio Kanales, Lasana Dijara, Hamit Altintop, Fernando Gago, Rojson Drente, čak je i Šahin bio poslat na pozajmicu.

Zanimljivo, Madriđani su tog leta bili tačno na "nuli" – zaradili su 33,5 miliona i potrošili isto toliko, što nije bio slučaj 2011.

Tada je za Fabija Koentraa, Šahina, Rafaela Varana, Hozea Kaljehona i Hamita Altintopa dato 55, a na prodaji Ezekijela Garaja i pozajmicama Kanalesa i Gaga inkasirano osam miliona evra.

Godine 2010. Real je na Di Mariju, Ozila, Samija Kediru, Pedra Leona, Rikarda Karvalja i Kanalesa dao 93 miliona evra, a zaradio 10,5 prodajom Rafaela van der Varta, Mamadua Dijare, Kristofa Meceldera, uz tih ispraćaj Gutija i Raula.

Ovog leta, najtrofejniji evropski klub odlučio je da ne menja – videćemo kakav će biti ishod! Možda im je upravo to bila najveća mana u prethodnim godinama. Kupovina radi kupovine...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.