Počelo sastančenje oko novih motora u F1

Izvor: B92, 28.Nov.2015, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo sastančenje oko novih motora u F1

Proizvođači motora za bolide Formule jedan održali su u subotu prvi sastanak da bi razgovarali o smanjivanju troškova timova.

Oni su tako odbili pretnju uprave takmičenja da će uvesti nezavisno proizvedene i jeftine mašine.

Vladajuće telo Formule jedan, FIA, raspisala je konkurse za proizvodnju i dobavljanje nezavisnih motora, na koje se javilo nekoliko kompanija.

Sadašnji proizvođači motora iskoristili su svoje pravo da zaustave to, navodeći da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šteti njihovim poslovnim planovima, i obećali su da će sami pronaći način da smanje troškove za timove kojima prodaju motore.

Sadašnji proizvođači, Mercedes, Ferari, Reno i Honda, planiraju da održe seriju sastanaka, da bi 15. januara izneli predlog Komisiji F1, koja predstavlja velike strane u ovom sportu.

Šef tima Ferari Mauricio Arivabene rekao je da će proizvođači "ozbiljno raditi da se pronađe novo rešenje", dok je šef Mercedesa Toto Volf ocenio da je da su troškovi nabavke "stvarno problem".

"Nadam se da ćemo izneti predlog koji može da radi, koji je moguće finansirati i koji odgovara na sva pitanja", rekao je Volf.

FIA je saopštila da ako predlozi proizvođala ne budu dovoljno dobri, onda će se oživeti ideja o nezavisnom motoru, čija bi proizvodnja bila subvencionisana i koji bi mogao da počne da se koristi 2017.

"To je prerano. Možemo da pružimo sve od sebe, ali čak ni čarobnjak iz Oza ne bi mogao to da uradi do 2017. godine", rekao je Arivabene.

Reno trenutno samo proizvodi motore, ali je sada u pregovorima o preuzimanju Lotusa da bi ponovo postao i vlasnik tima.

Šef sekcije za motosport Renoa, Siril Abitebul ocenio je da bi preterano smanjivanje troškova moglo da uništi poslovnu stranu svih umešanih u sport.

"Moramo da budemo izuzetno oprezni u vezi sa bilo čime što može da ugrozi ili destabilizuje naše poslove u Formuli jedan, a subvencionisanje motora nezavisnim timovima je nešto što ugrožava naše poslovne interese, mada cenimo i razumemo da možda postoji potreba da se bude u ovom sportu i da on bude zdrav", rekao je Abitebul.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.