Pet veličanstvenih!

Izvor: MozzartSport.com, 24.Maj.2017, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet veličanstvenih!

Mančester junajted pridružio se probranoj grupi klubova koji su osvajali sve evropske trofeje

Čak ni jedan Real Madrid, apsolutni rekorder Evrope sa 11 titula za najboljeg na Starom kontinentu  (uskoro možda dođe i 12. ako se 3. juna u Kardifu savlada Juventus), nije u tome uspeo. Kraljevskom klubu, a ipak je on najveći, nedostaje Kup pobednika kupova. Ne menja to činjenicu da je Real broj 1 na planeti, ali ni to što je madridski titan bez premca ne znači da u komšiluku >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nema klubova velikih poput planina. Mančester junajted već je odavno u grupi najvećih, a sada to može i napismeno da dokaže pošto se večerašnjem pobedom nad Ajaksom u finalu Lige Evrope priključio probranoj grupi klubova koja može da se pohvali sa sva tri osvojena evropska pehara.

I neće moći mnogo da se širi s obzirom na to da je Kup pobednika Kupova - na našu žalost - odavno rasformiran, pa su nam ostala samo Liga šampiona i Liga Evrope kao naslednik nekadašnjeg Kupa UEFA.

Trenutno ih je dakle samo pet: Mančester junajted, Juventus, Ajaks, Bajern i Čelsi.

Juventus je krenuo 1997. osvojivši UEFA kup u finalu protiv Atletika iz Bilbaa zahvaljujući golu u gostima, 1984. je savladao Porto za pehar Kupa pobednioka Kupova, a godinu kasnije i Liverpul u čuvenom meču na Hejselu za titulu kontinentalnog prvaka.

Juve je bio prvi.

Drugi je kroz cilj prošao Ajaks osvojivši Kup evropskih šampiona 1971. pobedom nad Panatinaikosom, zatim je 1987. bio bolji od Lokomotive Lajpcig u finalu Kupa pobednika Kupova, da bi pehar UEFA kupa u trofejnu vitrinu uneo 1992. posle trijumfa nad Torinom.

Sledi Bajern: još davne 1967. Kup pobednika Kupova u sudaru sa Glazgov Rendžersom, pa 1974. pobeda protiv Atletika za naslov najboljeg na Starom kontinentu i za kraj 1996. i Kup UEFA u finalu sa Bordoom.

Čelsi je, tek da ne kažete da je veštački klub, krenuo 1971. savladavši Real Madrid u finalu Kupa pobednika kupova, da bi preostala dva trofeja uzeo pod Romanom Abramovičem - 2012. je Bajernu u penal seriji  “ukrao“ titulu Lige šampiona, već sledeće sezone Branislav Ivanović je u 93. minutu utakmice sa Benfikom u Amsterdamu pogodio za trofej Lige Evrope.

I sad Mančester junajted: Bezbijeve bebe su 1968. pokorile Evropu savladavši Benfiku na Vembliju, 1991. su, na povratku engleskih klubova na međunarodnu scenu posle odslužene kazne zbog katastrofe na Hejselu, golovima Marka Hjuza pobedili Barselonu za pehar Kupa pobednika Kupova... I večeras u Stokholmu protiv Ajaksa rutinskih 2:0 za pehar Lige Evrope.

Rekosmo već, neće se ova lista mnogo širiti. Jer samo bivši osvajači Kupa pobednika kupova mogu da se nadaju, a među njima i timova koji baš i nemaju objektivne šanse da se dokopaju preostalih trofeja koji im nedostaju. Recimo: Slovan Bratislava, Magdeburg, Dinamo Tbilisi, Aberdin, Mehelen, pa i Saragosa, Everton, Fjorentina ili Lacio...

Koliko toliko realnu šansu imaju Barselona, Anderleht, Milan, Borusija Dortmund, Hamburg... Njima nedostaje Liga Evrope. Totenhemu, Valensiji i Parmi Liga šampiona, Pari Sen Žermenu, Mančester Sitiju i Arsenalu obe preostale evropske krune...

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.