Peruničić za Blic: Kod mene ne postoji sredina, zbog Zvezde sam zdravlje narušio

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peruničić za "Blic": Kod mene ne postoji sredina, zbog Zvezde sam zdravlje narušio

Nenad Peruničić, proslavljeni rukometni reprezentativac, svojevremeno najbolji svetski igrač, i danas pomera granice.

Osim što je još vlasnik rekorda iz 2002. godine, kada je postao najbolji strelac Lige šampiona u jednoj sezoni, legendarni as je u 44. godini odlučio da se vrati na teren i sa Crvenom zvezdom čiji je trener, i kao igrač izbori opstanak u ligi.

- Odluku da se reaktiviram posle šest sezona pauze, u 44. godini, doneo sam u jednom danu. Istina, hteo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sam da to učinim i pre dve-tri godine, ali je problem bio dobijanje sertifikata. Sada su me povrede nekoliko igrača, što je bio udar na tim i na kvalitet, primorale da se vratim. Nisam očekivao da će se zbog mog povratka dići toliko prašine. Pomerile su se granice, Olafur Stefanson u 43. godini igra za Kolding u Ligi šampiona, u jednom vrhunskom takmičenju, golman Čelsija Bred Fridel ima 44... Nisam se zapustio, vodim računa i brzo sam se vratio u formu. Pomažem svojim igračima, to im mnogo znači, oni se osećaju sigurno na parketu, ja sam im deda na terenu. Uostalom, tako me i zovu - tata, deda... A da li ću igrati i naredne sezone? Prvo da s mojom Zvezdom izborim opstanak u ligi, mada me već nagovaraju da i naredne sezone igram. Blizu sam prihvatanja - kaže Peruničić u redakciji „Blica”.

Zdravlje  najpreče

- Imao sam problema, padao sam dva puta u nesvest, nisam znao šta je, ni doktori takođe, sve muke koje su tresle klub odrazile su se na psihu. Zanemario sam sebe, decu, suprugu, u borbi da se spase Zvezda, probleme sam prenosio kući, zapostavio porodicu, ali sam shvatio da nema ništa preče od zdravlja i dece - kaže Nenad.

PONOS

- Dugo sam bio u inostranstvu, 13 godina, ali zapitao sam se posle završetka karijere i povratka zašto sam dozvolio da ljudi o meni imaju ružne komentare. Shvatio sam da je to ovde sastavni deo, koji nisam očekivao. Volim Srbiju, malo se zna da sam u vreme bombardovanja davao pomoć svake vrste. Imao sam i priliku da dobijem pasoš druge države, imam nemački, imao sam i priliku i da igram za drugu reprezentaciju, međutim nisam to ja. Uvek sam cenio i voleo zemlju iz koje potičem i bio sam ponosan na to.

RIVALITET

- Sportsko društvo Crvena zvezda je prolazilo kroz razne faze, ima različitih borbi, jedna je i sa Duškom Vujoševićem, koji je ostrašćen i subjektivan. A ja najbolje znam kroz šta smo prolazili, deo sam crveno-bele porodice, rukometnog kluba koji se održao kako se održao, a Vujoševićevi komentari i traženje sukoba su u najmanju ruku neukusni.

REKORDER

- Ponosan sam što sam i dalje najbolji strelac Lige šampiona u jednoj sezoni. Igrao sam u vrhunskim klubovima, imao nesujetne saigrače, ali sam imao i sreću u biranju klubova. Ostao sam sa svima u kontaktu. Radio sam i sa velikim trenerima. Najupečatljivije mi je bilo u Bidasoi, Baskija mi je bila odskočna daska, napredovao sam, to je bio moj najbolji izbor u igračkoj karijeri. Posebno doživljavam grad Bidaosu i klub Elgorijagu. Trg u centru ovog lepog grada je nazvan po mojoj generaciji, to mi ispunjava srce.

SRPSKI RUKOMET

- Crn, mnogo je crn! Ne znam kakva mu je budućnost, jer je sadašnjost katastrofalna. Bojim se da se moja generacija, koja tek sada stupa na scenu, ne potroši brzo. Ima tu najmanje sporta, a mnogo bezobrazluka, pa si u manjini. U inostranstvu nema ni izbliza talenata koliko mi imamo, trebalo bi ulagati novac u naš sport, to je najzdravije tkivo društva, a mi ga krnjimo.

NAJGORI PERIOD

- U Zvezdu sam došao da budem direktor kluba, imao sam za vreme igračke karijere samo po tri nedelje letnjeg odmora. Hteo sam da se smirim, međutim, za tih godinu dana prošao sam kroz najgori period u životu. Nisam mnogo razmišljao, sve je došlo spontano, a kao Biku u horoskopu, kod mene nema sredine. I dobro je i loše što sam seo na klupu. Kao dete sam maštao da postanem najbolji rukometaš, a sada sam video i drugu stranu tog uspeha.

ZVEZDA

- U jednom trenutku bio sam sve u Zvezdi - trener, igrač, direktor, predsednik... Ja sam navikao da se zna red, a mi smo lutali. Pravile su se greške, gubili krediti. Gledali su me potcenjivački, nije bilo izvora prihoda za koji bi se klub uhvatio. Ono što sam prošao u Zvezdi ne bih nikome poželeo. Bili su to košmarni dani. Zvezda je mogla da nestane, ali smo nas nekoliko pokazali lojalnost klubu i kada je bilo najgore. Hvala novoj upravi koja je postavila klub na zdrave noge. Lakše je...

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

DEDA NA TERENU: Zbog Zvezde i zdravlje narušio!

Izvor: HotSport.rs, 27.Apr.2015

Kakvu legendu i asa ima Crvena zvezda! Nenad Peruničić je u 44. godini odlučio da se vrati na teren i sa Crvenom zvezdom čiji je trener, i kao igrač izbori opstanak u ligi.. . – Odluku da se reaktiviram posle šest sezona pauze, u 44. godini, doneo sam u jednom danu. Istina, hteo sam da to učinim...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.