Izvor: Politika, 20.Dec.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORTRET BEZ RAMA: Darko Miličić

Nesvakidašnji junak

„Ne znam šta ću danas da uradim kad budem videla Darka”, govorila je ushićeno jedna majka, kroz suze i smeh u isto vreme, pošto je saznala da se iznenada pojavio dobrotvor koji je njenom osmogodišnjem sinu obezbedio skupo lečenje u Kini. Tog dana, pre četiri godine, Novosađanin Darko Miličić uplatio je 120.000 dolara za troje dece obolele od Batenove bolesti i vratio nadu njihovim roditeljima da je izlečenje ipak moguće.

Ovaj gorostas >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (213 cm, 29 godina) činio je takva dela više puta, pa se poslednjih godina češće pričalo o njegovoj humanosti nego o košarkaškoj karijeri. Čak i pre nekoliko večeri u „Spensu”, kad je debitovao kao kik-bokser, borio se, kako je naglasio – u ime humanosti.

Njegov talenat za košarku prvi put je zasijao u dvorani u Železniku, 2001. godine, kada je kao kadet Hemofarma bio jedan od najboljih igrača juniorskog završnog turnira Prvenstva SRJ. Dve godine kasnije podigao je Ameriku na noge kada se na draftu NBA pojavio na drugoj poziciji, iza Lebrona Džejmsa, kao najbolje rangirani Evropljanin svih vremena. Iza njega su bile i neke današnje superzvezde NBA, poput Karmela Entonija, Dvena Vejda i Krisa Boša.

Na većini košarkaških portala u Americi uz njegovo ime piše: najveći promašaj u istoriji NBA! Mnogi i danas ne mogu da objasne (među njima i Džo Dumars, koji ga je doveo u Detroit) zašto igrač takvog talenta nije pružio više. Izgledalo je kao da može da pojede za doručak sve najbolje američke centre, ali kao da nikada nije bio dovoljno koncentrisan na igru. Već na kraju prve sezone u Detroitu (2003/4) ušao je u istoriju NBA kao najmlađi finalista plej-ofa (imao je 18 godina i 356 dana), u kojem je njegov tim savladao Lejkerse. Iako je retko ulazio u igru, osvojio je ono o čemu milioni košarkaša maštaju – NBA prsten, koji je nekoliko godina kasnije prodao na aukciji i novac uplatio u humanitarne svrhe.

Igrao je za šest klubova u najboljoj ligi sveta – Detroit (2003–06), Orlando (2006/07), Memfis (2007–09), Njujork (2009/10), Minesotu (2010–12) i Boston (2012) – a u nekima od njih zarađivao je i sedam miliona dolara po sezoni. Pre dve godine, posle svega dva meseca u Bostonu, odlučio je da raskine ugovor i da se vrati u Srbiju, kako je naveo, da bi negovao bolesnu majku. Od tada su mnogi evropski klubovi (među njima i Crvena zvezda) pokušavali da ga angažuju, neki su mu nudili i milione, ali je on odlučio da vreme provodi na reci. Krajem prošlog leta učestvovao je na Svetskom prvenstvu u pecanju šarana.

Sa suprugom Zoranom ima troje dece.

Javno je podržao lidera radikala Vojislava Šešelja, a po telu ima istetovirane četničke vojvode.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 21.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.