Osmi Silafest od 28. avgusta do 3. septembra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Avg.2016, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmi "Silafest" od 28. avgusta do 3. septembra

Osmi međunarodni festival turističkog i ekološkog filma "Silafest" biće održan od 28. avgusta do 3. septembra u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru, najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije.

Od 185 pristiglih filmova selekciona komisija je odabrala 52 ostvarenja.

Najbolje će odabrati žiri koji čine biznismen Muralidhar Neeraj Kumar (predsednik žirija, Indija), filmski autor Viliam Kilander (Švedska), menadžerka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kristina Manukova (Rusija), muzičar Vladimir Racković (Srbija), snimatelj Slobodan Čulić (Srbija) i Vladimir Pavković iz Centra za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju Visoke turističke škole strukovnih studija iz Beograda.

Izvršni producent festivala Boško Savković rekao je da je ove godine vrlo jaka konkurencija, da je evidentno da se u svetu mnogo ulaže u turističke filmove, ali da se situacija i u Srbiji popravlja.

On je fasciniran ostvarenjima iz Turske i primećuje da uprkos situaciji u toj državi, nije izostalo veliko ulaganje u filmove koji promovišu turizam i zemlju.

Savković je istakao da u Srbiji nije toliko problem novac, koliko pristup.

"Sada se u svetu ide u pravcu da se brzo, efikasno vidi da li nas nešto interesuje ili ne. Dominiraju kratki filmovi u trajanju od tri do devet minuta u koje se ulaže i po milion dolara. Kod nas se toliko ne uloži ni u igrani film, ali idemo u dobrom pravcu i naši autori su se drznuli da urade neke veoma dobre filmove", primetio je Savković, dodavši da je film idelano sredstvo za promociju jedne zemlje.

Predsednik opštine Veliko Gradište i predsednik Saveta festivala Dragan Milić osvrnuo se da turističke potencijale Srebrnog jezera i naveo da su poslednjih godina izgrađeni novi hoteli, akva park, kongresna sala, sportski tereni, otvoreni su novi restorani, a ove godine novi sadržaj je Košarkaški kamp Miloša Teodosića kroz koji je prošlo više od 1.000 dece iz zemlje i inostranstva.

U planu imaju izgradnju zatvorenog bazena i sadržaje kojima bi produžili sezonu.

Milić kaže da Srebrnim jezerom prođe između 500 i 700 hiljada ljudi i dodaje da im je veoma važno da im obezbede zdravu sredinu i zdravu hranu te da su ekologija i turizam vrlo blisko povezani.

On ističe da su poslednjih osam godina, koliko traje "Silafest", uspeli da imaju čistu opštinu i u šali dodao da će svako ko naiđe na divlju deponiju pored puta dobiti besplatno prenoćište na Srebrnom jezeru.

Na otvaranju "Silafesta" biće prikazan i film "Dunav u Srbiji: 588 utisaka" (The Danube in Serbia: 588 Impressions Serbia), snimljen u produkciji Turističke organizacije Srbije.

Ljiljana Čerović ispred TOS-a iznela je ovom prilikom rezultate vezane za turizam po kojima je ukupan turistički promet u prvih šest meseci ove godine povećan za 12,7 posto, a broj noćenja za 14,9 posto - od toga dolasci stranih turista su povećani za 10,1 posto, a broj noćenja za 13,6 posto.

Čerović je rekla da su zadovoljni rezultatima, kojima su prethodile različite aktivnosti TOS-a, između ostalog kampanja "Karavan kroz Srbiju u 14 gradova", učešće na 15 događaja u inostranstvu, a ugostili su i 70 stranih novinara i 30 organizatora putovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Osmi "Silafest" od 28. avgusta do 3. septembra

Izvor: B92, 26.Avg.2016

Osmi međunarodni festival turističkog i ekološkog filma “Silafest” biće održan od 28. avgusta do 3. septembra u Velikom Gradištu i na Srebrnom jezeru, najavljeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke organizacije Srbije...Od 185 pristiglih filmova selekciona komisija je odabrala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.