Organizatori Stokholmskog maratona izbegli rasizam

Izvor: Blic, 25.Apr.2015, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori Stokholmskog maratona izbegli rasizam

Organizatori Stokholmskog maratona promenili su plan da novčanu nagradu može da dobije samo nordijski trkač, pošto su se suočili sa kritikama za rasizam.

Organizatori su ranije saopštili da će nagradu na takmičenju koje se održava 30. maja moći da dobije samo takmičar iz nordijskih, odnosno skandinavskih zemalja.

Ova odluka naišla je na talas kritika, a norveški kolumnista Andreas Seliujas ocenio je tu odluku kao potez koji je "najbliži rasizmu", prenela >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je agencija Rojters.

Organizatori trke su tom odlukom želeli da podstaknu na takmičenje skandinavske trkača, ali su istovremeno isključili mogućnost dobijanja nagrade od 28.600 dolara za sve one koji to nisu, pritom misleći na atletičare iz Afrike koji dominiraju ovom atletskom disciplinom.

Bilo je predviđeno da u slučaju pobede afričkog takmičara, nagrada ode u ruke najbolje plasiranom Nordijcu.

Ipak, organizatori su promenili politiku i odlučili da nagradni fond bude dostupan svim učesnicima trke.

"Kritika nas je naterala da razmislimo. Ukoliko pobedi trkač koji nije Nordijac, svakako ćemo otvoriti novčanik i u tom slučaju", rekao je portparol Stokholmskog maratona Lorenco Nesi.

Ni jedan Nordijac nije pobedio na tom takmičenju od 2001. kada je trijumfovao Šveđanin Anders Salki.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.