Od raka grlića materice umre 450 žena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od raka grlića materice umre 450 žena

Od raka grlića materice svake godine u Srbiji umre oko 450 žena, a oko 1.400 oboli, izjavila je danas predsednica Saveta Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju Vesna Kesić.

Kesićeva je na skupu u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu objasnila da rak grlića materice uzrokuje virus Humano papiloma (HPV), koji se uglavnom prenosi seksualnim odnosima.

"Ono što je najvažnije istaći je da je većina HPV infekcija prolazna i da uglavnom nestaje spontano >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u toku dve godine. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV virusa i rizik za pojavu raka grlića materice je tada povećan", naglasila je Kesić.

Ona je dodala da su, uz HPV infekciju, dva ključna faktora koja doprinose nastanku te bolesti pušenje i slab imuni sistem.

Prisutnima se obratila i predstavnica Instituta za javno zdravlje Srbije Bojana Milošević, koja je govorila o značaju preventivnih pregleda kojima se gotovo svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti.

"Postoji primarna, sekundarna i tercijalna prevencija. Primarna podrazumeva odgovorno seksualno ponašanje i vakcinisanje HPV vakcinom. Sekundarna znači rano otkrivanje, a tercijalna prevencija znači skidanje ćelija koje su pošle u premalignu degeneraciju", objasnila je ona.

Kako je saopšteno, Srbija je započela organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine.

Nakon održanog predavanja, priznanje "Biser mudrosti" uručeno je pop pevačici Aleksandri Radović koja je kompozicijom "Moj je život moja pesma" doprinela kampanji "Evropske nedelje prevencije raka grlića materice".

"Počastvovana sam ovim priznanjem koje je jedno od najvažnijih u mojoj dvanaestogodišnjoj karijeri. Drago mi je da svojim umetničkim doprinosom mogu da ukažem javnosti na važnost preventivnih pregleda", izjavila je Radović i dodala da će se i ubuduće odazvati takvim akcijama.

Inače, predavanje "Dan za sebe" je organizovano povodom obeležavanja Devete evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Od raka grlića materice godišnje umre oko 450 žena

Izvor: Studio B, 28.Jan.2015

Od raka grlića materice svake godine u Srbiji umre oko 450 žena, a oko 1.400 oboli, izjavila je predsednica Saveta Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju Vesna Kesić...Kesićeva je na skupu u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu objasnila da rak grlića materice uzrokuje virus Humano...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.