Obeležena godišnjica stradanja JNA u Dobrovoljačkoj ulici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2015, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica stradanja JNA u Dobrovoljačkoj ulici

U Sarajevu je danas u 10.00 sati, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici obeleženo stradanje pripadnika teritorijalne odbrane BiH, a sat kasnije i pogibija vojnika JNA samo par metara dalje.

Pripadnici udruženja "Zelene beretke" obeležili su godišnjicu stradanja svojih saboraca, pripadnika Teritorijalne odbrane BiH polaganjem cveća, nakon čega su se povukli.

Hasan Dolovac, predsednik udruženja "Zelenih beretki" iz opštine Vogošća, izrazio je žaljenje "za ono >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je ovaj rat napravio".

"Poštujemo i drugu stranu, a pogotovo porodice njihove. Kada ne bi dolazili političari onda bismo s njima zajedno položili cveće", rekao je Dolovac medijima.

Pola sata kasnije, par metara dalje, u istoj ulici je obeleženo i stradanje pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA). Na mesto stradanja stigla su tri autobusa iz Republike Srpske. Članovi delegacije iz RS odali su počast stradalim vojnicima JNA tako što su zapalili sveće i položili cveće u toj ulici.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, koji je bio u delegaciji, rekao je da je kamen spoticanja u slučaju Dobrovoljačka to što niko nije odgovarao za smrt vojnika JNA.

"Ne smemo ostati zarobljeni u prošlosti. Trebamo je poštovati i ne zaboraviti, ali i ići napred u budućnosti. Trebamo negovati mir i suživot zbog dece", rekao je Savanović.

Jake policijske snage obezbeđivale su dva današnja skupa u Dobrovoljačkoj ulici.

U Sarajevu je prvi put stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici obeleženo 2010. godine, u organizaciji Odbora vlade RS za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Napad na kolonu JNA u Sarajevu, poznat kao "slučaj Dobrovoljačka", odnosi se na događaje 2. i 3. maja 1992. godine početkom rata u BiH kada su pripadnici Armije BiH napali konvoj sa vojnicima JNA.

Drugog maja 1992. godine je JNA pokušala da zauzme centar Sarajeva, i stavi pod svoju kontrolu ključne državne institucije BiH, koja je u to vreme bila nezavisna i međunarodno priznata država.

U sukobima JNA i Teritorijalne odbrane BiH, poginulo je više desetina ljudi.

Sutradan, 3. maja 1992. godine, konvoj vojnika JNA je napuštao Sarajevo prema dogovoru o povlačenju. Prilikom prolaska kroz Dobrovoljačku ulicu konvoj JNA je napadnut. Cilj napada je bio zarobljavanje vojnika JNA koji je trebalo da budu razmenjeni za tadašnjeg predsjednika BiH Aliju Izetbegovića, koga je dan pre zarobila JNA na sarajevskom aerodromu.

Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu ( ICTY ) je 2003. odbacio slučaj "Dobrovoljačka", jer je vojna kolona JNA bila legitiman vojni cilj.

I Tužilaštvo BiH je obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj Dobrovoljačka prije tri godine.

Tužilaštvo BiH je ranije saopštilo da je istragom utvrđeno da je u Dobrovoljačkoj 3. maja ubijeno sedam, a ranjeno 14 pripadnika JNA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DVA LICA BOSNE Obeležena godišnjica stradanja u Dobrovoljačkoj

Izvor: Blic, 03.Maj.2015

U Sarajevu je danas u 10.00 sati, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici obeleženo stradanje pripadnika teritorijalne odbrane BiH, a sat kasnije i pogibija vojnika JNA samo par metara dalje...Pripadnici udruženja "Zelene beretke" obeležili su godišnjicu stradanja svojih saboraca, pripadnika Teritorijalne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.