Novi slučaj pedofilije u britanskom establišmentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi slučaj pedofilije u britanskom establišmentu

Britanski estblišment je danas doživeo novi udarac kada su obelodanjene sumnje da je bivši premijer Edvard Hit učestvovao u seksualnom zlostavljanju dece, što je poslednja u nizu optužbi za pedofiliju visokih britanskih zvaničnika.

Hit je bio na čelu Britanije od 1970. do 1974. godine i važio je za ozbiljnog samca koji voli jedrenje i klasičnu muziku. Umro je 2005. godine u 89-oj godini.

Sada je još jedan od visokih funkcionera koji su optuženi, mnogi posthumno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za seksualno zlostavljanje dece.

Ovaj najnoviji skandal izbio je u trenutku kada Britanija preduzima napore da istraži tvrdnje da su ljudi koji pripadaju društvenoj eliti učestvovali i prikrivali seksualno zlostavljanje dece u drugoj polovini 20.-og veka.

"Apsolutno sam siguran da je u visokom društvu bilo dosta političara i drugih koji su seksualno zlostavljali decu i koji to verovatno još uvek rade," izjavio je Sajmon Dancuk, poslanik opozicione Laburističke stranke i vodeći zagovornik rasvetljavanja ovih slučajeva, prenosi AFP pozivajući se na televiziju Skaj njuz.

Hit, koji je svojevremeno bio lider Konzervativne stranke, je postao deo skandala juče kada je Nezavisna policijska komisija za žalbe saopštila da će istražiti tvrdnje jednog policajca u penziji da se 1990.godine odustalo od jednog procesa kada je optuženi zapretio da će razotkriti bivšeg premijera.

Dnevnik Dejli miror je potom danas preneo tvrdnju jednog čoveka koji tvrdi da ga je Hit silovao 1961. godine kada je imao 12 godina. Direktnu istragu o pedofiliji bivšeg premijera sada vodi Skotland jard, naveo je Bi-Bi-Si.

Hit je poslednji u nizu političara optuženih za pedofiliju. Pre njega optužbe su iznete protiv pokojnog Leona Britana, ministra unutrašnjih poslova u vreme premijerke Margaret Tačer, Sirila Smita, poslanika Liberalne stranke koji je preminuo 2010. godine i Grevila Dženera, bivšeg poslanika Laburističke stranke i člana Gornjeg doma parlamenta.

Prošlog meseca, objavljeno je da je obaveštajna služba MI5 1986. godine tražila da se zataškaju tvrdnje da jedan član parlamenta "ima sklonost ka malim dečacima".

Postoje indikacije da su deca zlostavljana u ekskluzivnom kompleksu apartmana na Dolfin skveru u blizini parlamenta, gde rado odsedaju poslanici, navodi AFP.

Političari su samo jedan elemenat celokupne slike. Prošlog meseca je pokrenuta opsežna istraga o seksualnom zlostavljanju dece u čitavom nizu britanskih institucija od parlamenta do Bi-Bi-Si-ja čiji je voditelj Džimi Sevil povezan sa pedofilijom, domova za decu i crkava.

U istrazi koju vode sudije, navode se procene da je jedno na svakih 20 dece bilo seksualno zlostavljano.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.