Nivo mora sve brže raste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nivo mora sve brže raste

Rast nivoa mora, kao posledice globalnog otopljavanja, bio je najbrži proteklih dvadeset godina, ističu francuski naučnici.

Naime, tokom poslednje dve decenije, dizanje mora odvijalo se daleko brže u poređenju sa ostatkom 20. veka: sa 1,7 milimetara godišnje prešlo je na 3,2 milimetara godišnje.

Nivo mora je prethodnih 100 godina u proseku porastao za nešto manje od 20 centimetara, od čega sedam centimetara samo u poslednjih 20 godina, istakla je Ani Kazenav, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnjak za okeane i jedan od autora studije "Klimatske promene i nivo mora".

Imajući u vidu rezultate Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPČ), istraživači napominju da se u Polineziji more diglo za čak 21 centimetar u razmaku od samo 60 godina (1950-2010).

More će nastaviti da se diže, upozoravaju autori studije, navodeći predviđanja IPČ-a da će do 2100. po najoptimističnijim procenama nivo mora porasti između 26 i 55 centimetara.

Oni, međutim, smatraju da je to malo verovatno i da u slučaju nesmanjenih emisija gasa sa efektom staklene bašte treba očekivati porast od 45 do 82 centimetra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.