Nemačka vlada usvojila novi plan civilne zaštite

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka vlada usvojila novi plan civilne zaštite

Nemačka vlada je danas usvojila plan civilne zaštite kojim je predviđeno da građani naprave rezerve vode i hrane za više dana kako bi se pripremili za napad ili druge vrste vanrednih okolnosti.

Prethodni plan civilne zaštite donet je 1995. godine, u vreme popuštanja u oblasti bezbednosti po okončanju perioda Hladnog rata, saopštila je nemačka vlada.

"Posle 20 godine neophodna je promena", dodaje se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Plan sadrži niz mera koje treba da omoguće da država funkcioniše u kriznim situacijama, i predviđa da građani naprave zalihe namirnica i lekova.

U saopštenju se dodaje da je malo verovatan napad na nemačku teritoriju koji zahteva konvencionalnu odbranu i ističe da zemlja treba da bude spremna za slučaju da se neka pretnja obistini.

Stanovništvu se preporučuje da pripremi rezerve vode i to "dva litra po osobi dnevno za period od pet dana", i da prikupe hrane dovoljne za 10 dana.

Predviđeni su i vanredni planovi u slučaju prekida snabdevanja vodom i strujom, kao i niz bezbednosnih mera u slučaju hemijske, nuklearne i biološke krize, ali i sajber napada.

Opozicija je kritikovala inicijativu vlade, a Zeleni su je optužili da bespotrebno širi strah među stanovništvom.

Plan je loše dočekan i u medijima, a list "Bild" se našalio tako što je objavio listu neophodnih stvari, poput suvih kajsija ili kobasica u konzervi.

Kritike se šire i društvenim mrežama, a korisnici Tvitera koriste oznaku (hashtag) "hamsterkauf", što u bukvalnom prevodu znači "kupovina hrčka" a u prenosnom napraviti rezerve, kako bi sebi dali oduška.

Plan će danas popodne detaljanije predstaviti ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.