Nauka oplemenjuje vinovu lozu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2017, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka oplemenjuje vinovu lozu

Vinogradi se u Vojvodini prostiru na površini od oko 4.700 hekatara. Prirodni potencijali daju ogromonu mogućnost za razvoj vinogradarsko- vinskog sektora, naročito na obroncima Fruške Gore. Kakva je uloga nauke i koliko oplemenjivački rad može doprineti razvoju te poljoprivredne grane?

Proces stvaranja novih sorti vinove loze ima kako ekonomski tako i ekološki i zdravstveni značaj. Krajnji cilj tako kompleksnih i dugotrajnih istraživanja sadržan je u nameri da se u vinogradarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanji upotreba pesticida, odnosno da se broj hemijskih tretmana svede na najmanju moguću meru, rekao je za RTV jedan od vodećih italijanskih stručnjaka u toj oblasti Gabriele di Gaspero sa Instituta za primenjenu genomiku iz Udina.

"Ključni izazov u ovoj oblasti jeste ubediti vinogradare da inovacije nisu u suprotnosti sa tradicijom, te da smo u oplemenjivačkim programima oslonjeni na stare - izvorne sorte, a novi varijeteti otvaraju nove mogućnosti. Sada su u trendu takozvana biloška vina koja se proizvode uz minimum hemijskih tretmana. Mi smo 2007. godine otpočeli veliki istraživački projekat koji ima globalni značaj jer smo stvorili deset novih sorti koje su svetski priznate i imaju odličnu otpornost na bolesti."

Oplemenjivački rad i na Departmanu za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu kroz 70 godina dugu tradiciju iznedrio je dvadesetak priznatih sorti koje su dobro pozicionirane i u internacionalnim okvirima.

Poljoprivredni fakultet je prepoznavši značaj vinsko - vinogradarskog sektora u domaćem ekonomskom bilansu doneo odluku da otvori novi master smer koji će po prvi put spojiti vinogradarstvo i vinarstvo u jednu obrazovnu celinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.