Najava Premijer lige - Prvak se zove crveno?

Izvor: Sportske.net, 12.Avg.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najava Premijer lige - Prvak se zove "crveno"?

Mnogi će je nazvati najneizvesnijom, možda i ne bude. Ako se do ove sezone nosilo plavo, sada bi moda mogla da bude drugačija. Osam je timova boljih od ostalih, pet će verovatno trčati za četiri pozicije. Zbog čega je šampion bolji nego što se misli, gda će završiti timovi od kojih se očekuje da otresu blato neuspeha iz prošle sezone.

Svojevremeno dok su Italijani posmatrali ostatak fudbalskog sveta sa visine, popularnih "sedam sestara kalća" činilo je Seriju >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << A najboljom  izmišljenom zabavom u nedeljno popodne, ikada.

Englezi su izgleda otišli korak dalje, meditirajući o šansama timova, čini se da čak 8 ove sezone imaju pravo da sanjaju. Ne naravno titulu, ali biti u top 4 u ovakvoj konkurenciji deluje kao najteža stvar na svetu.

Jer, iluzorno je očekivati da posle pesnice u stomak prošle sezone Čelsi i Junajted ponovo budu u sporednim ulogama, ili da Totenhem ne nastavi da raste. Za razliku od mnogih, ja ne vidim Lester kao čudo od jedne sezone, po meni niko ne traje tako dugo, ako nema klasu.

Ali, hajde da krenemo od svačije najveće zablude.

ARSENAL

Kad se pogledam u ogledalo vidim magarca koji je za trenutak poverovao da će Arsenal biti prvak.

Ali, zavodljivost naredne sezone uvek čini isto, morate da računate sa "Gunerima". Sigurno je da će ovih par nedelja do kraja prelaznog roka navijače grejati nada, a Vengera filozofski pristup po kome je njegova pamet direktno proporcionalna gluposti svih drugih.

Doduše, ovoga puta je doveo veznog igrača i dobio kvalitet u Granitu Džaki, međutim, insistiranje na napadaču ili čak koketiranje sa Marezom u situaciji kada ima Ozila, svakako nije nikakav garant.

Gunerima je potrebna odbrana, i to nema nikakve veze sa povredom Mertesakera već sa nesavršenošću centralnih bekova, pre svega. To jednostavno nije šampionski standard i kada navijači očekuju veliko ime, a vi dovedete Roba Holdinga, to je ponovo gledanje u budućnost koja nikako ne dolazi.

Sa Mustafijem bi verovatno bila drugačija priča, ali ni to neće biti dovoljno. Sa novcem kojim Arsenal raspolaže, nije bilo teško platiti klauzulu za Iguaina, ako već Francuz ne veruje da je potcenjeni Žiru čovek za 20+ golova u sezoni.

Umesto toga, Venger deli džak sa zlatom na nekoliko delova, okleva i kupuje fudbalere koji "mogu i ne moraju". Do sada mu se to obijalo o glavu, Arsenal se raspadao pod pritiskom kada je stvarno značilo, pa ne bi bilo čudo da se to desi i ove sezone.

A opet, Arsenal ima prostor da kupi još par igrača, u prednosti je na Siti, Čelsi i Junajted je ima manje-više formiranu ekipu i utabanu stazu.

Međutim, kada stalno pravite iste greške to je pre tvrdoglavost kormilara nego nesavršenost ekipe. Prošle godine sam imao bujnu maštu, ove već ne, mada bi Arsenal ponovo mogao da završi kao drugi.

ČELSI

Kada je Antonio Konte u prvoj sezoni osvojio titulu sa Juventusom, iskoristio je loše odnose u Milanu, ali i činjenicu da je njegov tim sredinom nedelje gledao evropski fudbal na televiziji.

Sada je Čelsi u istoj situaciji, ali je Konte u neuporedivo težoj poziciji. Ovo je za njega nova teritorija, nije uspeo da dovede nijednog igrača koga je zaista želeo, i Kante i Bačuaji su iznuđeni potezi, mete su bili Rađa Naingolan i Alvaro Morata, manje-više to je javna tajna. Ni nezadovoljni Košta nije nikakva garancija, videćemo kako će se opereta sa Ikardijem završiti, ali polazna pozicija nije idealna.

Italijan mora da radi sa onim što ima i sigurno je da će napraviti korak napred sa ekipom koja je odlična, kada ne bojkotuje trenera. Ako bi Eden Azar, Fabregas i ostali bili na svom nivou iz šampionske sezone, stvari bi mogle da budu nezgodne za protivnika.

Konte će teško primeniti 3-5-2, nije uspeo da dovede ni Bonućija, pokušava sa Kulibalijem iz Napolija, ali je to sada u drugom planu, dok ne stigne Lukaku ili Ikardi. Da li to znači da Košta ide? Verovatno, mada će mnogo toga biti jasnije sa ovim Čelsijem poslednjeg dana avgusta.

Ono što se može reći je da će mu manjak utakmica u Evropi olakšati stvari, njegov agresivni stil nije prolazio u Evropi, ali su Konteovi timovi redovno dobijali prvenstvene maratone. Nemam sada prostora da vam navedem razloge zbog čega je to tako, ali sigurno je da on neće promeniti ćud. Videćemo borbeni Čelsi, sa željom da ima loptu što više u posedu, sa stalnim pritiskom i velikim brojem udaraca na gol.

Pogrešna je predstava da je Konte defanzivac, to prosto nije istina, on je rastao pod Venturin senkom i igra sa dva napadača i dva spoljna ofanzivca. Takve će imati u Čelsiju, ako probudi Azara, pre svih, a u odbrani mora da razdrma Ivanovića i da računa na defanzivne kvalitete spoljnih igrača. Zato je ekspedovao Rahmana Babu nazad u Nemačku, insistiraće na čvrstoj igri pozadi, tu nema mesta za kampovanje na protivničkoj polovini.

Veoma me intrigira kako će uklopiti Fabregasa i Kantea, i može li da žrtvuje formaciju zbog Matića jer ako igraju sva trojica, tu već mora da izmisli i tri štopera. On ima Zumu, Terija i Kejhila, stalno se nameće paralela sa Juventusom, ona jednostavno preteže mnogo na stranu nekadašnjeg kluba. Ako će pobeđivati odbranom, ovo što sada ima nije dovoljno.

LESTER

Ok, Lester sigurno neće biti prvak,  verovatno ni u top 4, ali čini mi se da ih potcenjuju, pod pretpostavkom da ostane Rijad Marez što je u ovom trenutku neizvesno.

N'Golo Kante je bio tihi heroj prošlogodišnje bajke, ali da bude fer, Lester je sačuvao kičmu tima sa Vardijem. Tačno je i da su protivnici naučili lekciju, no, Vardi i Musa u špicu deluju zastrašujuće. Obojica su brzi, Ranijeri sigurno neće menjati recept, to je kao ona pica na koju je vodio igrače, nema potrebe da eksperimentiše i rizikuje.

Nekako zaboravljamo da je ovaj tim odigrao sjajno i finiš pretprošle sezone, da je godinu dana koliko traju malo previše da bi ih proglašavali samo iznenađenjem.

Mislim da je ovaj Lester otporniji nego što ljudi pretpostavljaju, da će nastaviti, ne da osvaja trofeje, ali da bi mogli bez problema da završe u gornjoj polovini tabele i čak izbore Evropu.

Postoji sistem koji se neće menjati, nema ni tajni, svi su znali kako "Lisice" igraju i opet nisu našli protiotrov za tu lukavost.

Onaj drugi ključni argument da je teže sa utakmicom više, odnosno Ligom šampiona, stoji, ali ja ne mislim da Lester nema alternative. Sigurno da neko iskusan kao Ranijeri zna da sprovodi politiku rotacije i sigurno je da će u njemu preovladati pragmatičnost, za Lester je liga mnogo važnija od Evrope, igranje utorkom i sredom je nagrada, nikakav imperativ.

Što se pojačanja tiče, Ranijeri poznaje Kanteovu zamenu Mendija iz Monaka, u pitanju je solidan igrač koji se mentalitetom i radnom etikom uklapa u filozofiju kluba. Musu sam pomenuo kao sjajno pojačanje, oni koji prate rusku ligu znaju koliko je dobar igrač u pitanju, i Ranijeri nije bez razloga srušio klupski rekord kako bi doveo Afrikanca. Ne zaboravite ni da Poljak Kapuška obećava, makar se to činilo tokom leta na EP, navijači se nadaju da on nije zamena za Mareza. Ako Alžirac ode, to će biti veliki udarac, ali ne i nenadoknadiv gubitak, dok god je dovoljno novca da se dovede neko ko je proverena opcija. U tom slučaju možda Lester neće biti iznad 10. mesta, ali da se šampion bori za opstanak, čak i u jednoj tako jako ligi? Meni je to nezamislivo.

MANČESTER SITI

Ovo je novi početak, mada su se za Pepa praktično pripremali nekoliko godina, od kada su Begristajn i Sorijano stigli u Englesku i zadivili šeike idejom da naprave kopiju Barselone.

Pelegrini je Gvardioli ostavio tim u kvalifikacijama za Ligu šampiona, osvojili su Liga kup što je slaba uteha i konačno napravili korak u Ligi šampiona, gde su stigli do polufinala.

Ali, upravo ti mečevi protiv ne baš impresivnog Reala su pokazali sve limite Sitija, smorene ekipe sa vrhunskim individualnim kvalitetom koja ne može da se okupi oko zajedničkog cilja.

Pre svega će Pep Gvardiola to morati da promeni.

Samo, da li je sposoban za takve stvari?

Njegove tri godine u Bajernu su bile podnošljive, ali ne i ono čemu su se u Bavarskoj nadali. Ovde svakako neće moći da igra rekreativno ligu kao u Nemačkoj, ali će cilj ostati isti, pravljenje kluba i ekipe.

Za to će mu biti potrebno vreme, niko ne dobija tako što dovede 15 igrača i napravi šampiona. Budalasto su delovale najave da će oterati 10 igrača, pre svega sa njihovim platama nemoguće ih je naterati da raskinu ugovor, pa će novi menadžer morati da ono što ima kombinuje sa postepenim podmlađivanjem ekipe.

On je to već počeo dovođenjem Gundogana i Sanea, u kombinaciji sa Nolitom koji bi trebalo da mu posluži da ekipu prevede u igranje sa dva pokretna špica. Moraće da se osloni na talenat De Brajnea i Silve, i na iskustvo poslednje linije, pre svih Sanje i Kolarova po bokovima.

Ali, upitna ostaje poslednja linija, odnosno Kompanijevo zdravlje. Kupovina Stounsa iz Evertona je bila očekivana, mada nisam siguran da li je on rešenje, tačnije da li je njegov glavni kvalitet to što je Englez. U svakom slučaju Mangala nije odgovor, po mnogima ni Otamendi, a Gvardiola ima rezerve kada je Džo Hart u pitanju, on baš ne voli puno da ima loptu u svom posedu.

Mnogo je otvorenih pitanja u ovom Sitiju. Razumljivo, uvek je tako kada dođe novi trener, ali Gvardiola sigurno ne može da napravi iskorak u odnosu na ono što njegova filozofija ima da ponudi, dosta poseda, napadačka igra, građenje iz poslednje linije.

Sve to je deja-vu, treba i da oporavi Sterlinga, nekako mi se Siti čini kao neizbalansiran tim, sa sjajnim igračima po boku i vrlo malo toga u centralnom delu terena. Kada kažem "malo", videćemo i šta će izvući od umornog i sitog Turea, ako Jaja ostane i može li uopšte da probudi glad u igračima.

Meni Siti ne deluje kao materijal za šampionsku titulu, niti da će to ići lakše nego recimo Murinju u Junajtedu sa kojim će se neizbežno porediti.

A opet, nisam neki fan Pepa Gvardiole, pa možda i to utiče na ovu procenu...

LIVERPUL

Medeni mesec Jirgena Klopa je završen, on jeste stigao do dva finala i oba izgubio, ali sigurno da su na "Enfildu" očekivali više.

Taj prvi efekat oduševljenja je ispario, naime, Klopa će gledati sada kroz rezultat, nikako kroz "hajp" koji ga prati.

On će sada imati svoj tim i svoje igrače, one koje je želeo i uspeo da dovede.

Šta to znači?

Ništa sem povratka u Ligu šampiona nije dovoljno dobro. Ne igraju Evropu, mogu da se koncentrišu na PL, u istoj takvoj situaciji prokaženi Brendan Rodžers je zamalo osvojio titulu.

Jasno, Liverpul sada nema "El Pistolera" Suareza, ali je Klop napravio nekoliko poteza u prelaznom roku koji su, kako i sam kaže od Redsa načinili tim po njegovom ukusu.

Doveo je Sanea i Vajnalduma, iskoristio svoje poznavanje stvari u domovini da angažuje Matipa, Klavan i golmana Karijusa koji je na nesreću polomio ruku.

Ipak, budimo realni, to nisu zvučna pojačanja, ma koliko brzi Senegalac i Holanđanin bili igrači kakve Klop voli.

Rad tokom leta je intenzivan, sami fudbaleri su svesni da je osnova Klopovog pogleda na fudbal, odnosno preduslov to da trče više od drugih, taj intenzitet u igri je davao prednost Dortmundu godinama u odnosu na rivale.

Ali, je li to dovoljno?

Svakako da nije, odbrana i dalje ostaje problem, tu mu pre svega nedostaje vođa, izvršio je smenu generacija, ali to nisu igrači kvaliteta Subotića i Humelsa.

Uz to, on i dalje ima otvorena pitanja sa nekoliko igrača, mora da se oslobodi Bentekea, ni Markecove pozicije nisu sjajne. Za sada mu je već počeo da se isplaćuje Grujić, ali bivši igrač Zvezde će ovu sezonu iskoristiti za prilagođavanje.

Meni se čini da Klop nije doveo ono što želi, bez obzira što tvrdi suprotno. Liverpul van Evrope teško može da privuče one najbolje igrače, nije to prvi put da se dešava, bilo njima, bilo drugim velikim klubovima u sličnoj situaciji.

Kako rekoh, pomoći će koncentracija samo na PL i pokušaj da završe u top 4, ali uz to što će igrati na gol više, prilično skepse izaziva recimo Staridžova sklonost povredama, pa i Vajnaldumova navika iz Njukasla da nestane na gostovanjima. A takvog igrača platili ste bogatstvo.

Liverpul je nepoznanica, praktično radovi su u toku, videćemo mogu li da zatvore poslednju liniju nekim boljim štoperom i da li će ojačati levi bok što je bila još jedna od ideja. Jer, ovo što imaju su solidni fudbaleri i sa izuzetkom recimo Kutinja to nije klasa kakva je potrebna Klopu.

Većina se neće složiti, ali bio bih recimo iznenađen da Redsi budu ispred Junajteda, Čelsija, Sitija,Arsenala i Totenhema, tako nešto čini se pod velikim znakom pitanja.

TOTENHEM

Sezona je bila zavodljiva, obećavala mnogo, na kraju, ponovo su gledali u leđa Arsenalu. Za navijače, čitaj prestiž, to je bitno, generalno, svejedno je hoćete li biti drugi ili treći, Totenhem se vraća u Ligu Šampiona i za njih je to u post-Bejlovom dobu, ali i pre toga, sjajan rezultat.

Godinu dana su iskusniji, prošle godine u jednom trenutku su izgledali kao prvi kandidat za šampiona, ali je Lester bio nestvarno dobar. Ipak, pitanje je šta bi se desilo da su imali šansu, Poketivnove ekipe često se raspadaju u finišu, pa možda nije ni čudo što su "Pevci" na kraju izgubili i to drugo mesto. Ali, dok će rivali pakovati tim, oni imaju startnu prednost, nisu promenili ništa. Ekipa je ostala na okupu, pridodali su Vinsenta Jansena prvog strelca Holandije i Vanijamu koji će dodati opciju na sredini. Biće im potrebne, u LE su mogli da "tankuju", u Ligi šampiona će ambicija biti veća.

Poketino će nastaviti da pruža šansu mlađim igračima, nagrađen je novim ugovorom i što je još važnije, radiće bez pritiska posle dobre sezone, što rivali sebi ne mogu da priušte. Totenhem ima potencijal, zavisiće od Kejna, ali on je sada u dresu kluba konstanta. Sećam se kada sam pisao najavu za prošlu sezonu, očekivanja da druga godina ne bude tako velika, posle jesenjih muka spakovao je 25 golova, sada nema razloga da ne očekujemo da bombarder isporuči ono što se od njega očekuje.

Odbrana je bila ključ, ostala je na okupu, imaju odličan spoj iskusnih štopera, mirnoću u Ljorisu, vetar na bokovima, gotovo da je teško naći manu ovom timu. Ostaje da vidimo hoće li Dele Ali izgubiti fokus i biti pod opterećenjem posle titule najboljeg mladog igrača lige, ali kako rekoh argentinski menadžer odlično radi sa mlađim igračima. Bude li ekipa nastavila da se razvija u pravom smeru, Totenhem može mnogo. Možda ne da osvoji prvu titulu od 1961. ali da bude ponovo u vrhu, ko zna, možda konačno ispred Arsenala.

Ono što priželjkuju je dobar start, za njih bi to mogao da bude ključ, da iskoriste taj period uigravanja koji čeka novi Čelsi, Junajted i Siti. Čini se da bi bili zadovoljni konntinuitetom, da nastave u smeru od prošle godine, što znači da se ustale u top 4.

To ne bi bilo veliko iznenađenje, s obzirom da kontinuitet u radu, ali i selekciju igrača poseduju.

MANČESTER JUNAJTED

Ne može gore?

Mislim da ne, svakako da je dolazak Žozea Murinja kratkoročno najbolja stvar koja je "Đavolima" mogla da se dogodi. Tim je jednostavno izgubio identitet od 2012. Nijednom nakon što se Ser Aleks povukao nisu uspeli da završe u top 3, a i sezona pod Van Galom u Ligi šampiona nije popravila stvari, u stvari poslužila je da se vidi koliko je Junajted daleko od ozbiljnih evropskih timova.

Murinjo će im promeniti ID, u to nema nikakve sumnje, ne veruje u jalovost poseda, a potezi u prelaznom roku jasno pokazuju da nema vremena za eksperimente.

Po meni, ključ je Zlatan Ibrahimović.

Jednu stvar je kroz karijeru Šveđanin radio bolje od drugih, rešavao manje mečeve. Često se dešavalo u Italiji da derbiji prođu bez njegovog pečata, ali kada je trebalo biti prevaga u utakmicama koje moraš da dobiješ, tu je nenadmašan.

Jasno je i da Murinjo mora da organizuje odbranu od koje sve polazi. Njegova namera je da sa Baijem iz Viljareala dobije na čvrstini, kada ga upari sa Smolingom, i uz oporavak Šoa, jasno, to će biti potpuno drugačije lice. Doduše, Junajted je primao malo golova, ali više je to bilo herojstvo De Hee, nego kvalitet poslednje linije.

Portugalac, osim ako ne planira da oživi Darmijana kao startera nije rešio pitanje desne strane, dok će dolazak Pogbe stvari svesti na samo jedno pitanje, ko će biti partner najskupljem igraču sveta. On ima nekoliko opcija, Šniderlin, Karik, zaboravljeni Erera, sve ovo jasno pod pretpostavkom da neće više kupovati.

Tu dolazimo do suštine, Murinjo je nanjušio krv, mogao bi ranije od svog plana do krune, za to mu nedostaje još jedna kupovina u poslednjoj liniji. Ali, mete su nemoguće misije, Bonući ili Varan, u zavisnosti od toga da li će zagonetku rešiti do kraja avgusta možda zavisi i procena šansi za titulu.

U ofanzivi, Marsijal, Mihtarijan i Runi iza Ibre garantuju individualni kvalitet naslonjen na organizaciju tima, upravo je to pečat "Posebnog". Jer, Van Gal je pokušavao sve, a otkaza ga je koštala nesposobnost da reši rebus koji se tiče golova. Kako rekoh, sada je Ibra garancija, ovaj tim poseduje mnogo više individualnog talenta i to je činjenica od koje treba poći.

Da li će to biti dovoljno za titulu?

Neka moja prognoza je da Mančester Junajted ima veću šansu za titulu nego Siti i verovatno Čelsi, drugim rečima, ako Arsenal ostane bez ozbiljna dva ili tri pojačanja, Murinjo i njegov tim su prvi kandidati za titulu.

Ipak, sačekajmo kraj prelaznog roka, u situaciji kada su male razlike među timovima, par igrača mogu potpuno da promene sliku i naprave novi raspored snaga.

VEST HEM

Ovo je istorijska sezona, posle 112 godina otišli su od kuće, videćemo kako će se snaći na Olimpijskom stadionu. Sam kapacitet i ono što su učinili prošle sezone sa Slavenom Bilićem bi mogao da podigne kredibilitet kluba.

Sačuvali su ključne igrače, uz agresivan pristup na tržištu ovog leta, "Čekićari" sigurno ciljaju i bolji plasman od sedmog mesta. Slaven Bilić će morati da pokaže da nije "jednogodišnje čudo", ako napravi rezultat, čeka ga dugo stolovanje na klupi londonskog kluba.

Najveći problem je bila odbrana, Hrvat nije poznat kao ofanzivac, njegov tim je primio previše golova, čak 51, na kraju to ih je koštalo i boljeg plasmana.

Ipak, leto su proveli u potrazi za špicem, ta potera traje dok ovo čitate, pregovarali su sa mnogima, počev od Bake, preko Zaze i još par igrača, stigao je Aju, ali potreban im je klasičan napadač. Kada pogledate istoriju povreda Endija Kerola jasno je zbog čega je to ultimativan zahtev.

Tim je jači za Fegulija, naravno komandna palica je kod Pajea, iako ne verujem da može da ponovi veliku sezonu, on je sada već etabliran igrač oko koga će se vrteti stvari.

Pisao sam i prošle godine, Vest Hem je tim koji će biti zaista opasan na strani, umeju da igraju na kontranapad, mogu da postižu dosta golova, ali nisu tako čvrsti kakva je recimo bila Hrvatska pod Bilićem.

Čini se da je pametnije bilo potrošiti novac na par ozbiljnih defanzivaca, ovo što imaju nije standard za top 5, što je sigurno cilj.

Iskreno, čak i uz još jedno zvučno ime u napadu, ne verujem da će Vest Hem ponoviti prošlu sezonu.

PROGNOZA:

Oko ovoga lomimo koplja, verujem da će Mančester Junajted biti prvak i da Arsenal i Totehnem imaju šansu za top 3.

To naravno znači samo još jedno mesto Ligu šampiona, Čelsi deluje ozbiljnije od Sitija.

Po meni, Lester ima veću šansu da se domogne šestog mesta nego Liverpul i Vest Hem.

No, kako rekoh, par poteza u prelaznom roku u finišu bi mogli da promene sliku.

Ono što je najvažnije je da počinje, nadam se da sam uspeo da vam približim ono što se dešava u PL.

Ako ste propustili, ovde možete da čitate o timovima koji bi odsustvo svetla u sredini tabele, a ovde o onima koji će spašavati živu glavu.

Ma, neka počne već jednom.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.