Nagrada Stražilovo 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2015, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada "Stražilovo" 2015.

Žiri Brankovog kola za prestižnu nagradu ''Stražilovo'', u sastavu: Ivan Lalović, Valentina Milačić i Andrea Beata Bicok doneo je jednoglasnu odluku da nagrada ''Stražilovo'' za 2015. godinu pripadne Anđelku Anušiću za knjigu novih i izabranih pesama ''Epitafi za neznane''. Specijalna nagrada ''Stražilovo'' za najbolji pesnički prvenac, jednoglasnom odlukom žirija, pripala je Jeleni Milošev za zbirku ''Ćutanja pre poleta''.

Nagrada ''Stražilovo" dodeljuje se za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najbolje knjige objavljene u Brankovom kolu. Ovo ugledno priznanje postoji od 1973. godine.

Istaknuti pesnik, pripovedač, romanopisac, esejista i antologičar, Anđelko Anušić (rođen 1953. u Gradini na Suvoj Međi kod Velike Kladuše, živi u Novom Sadu), u godini kada je u Srbiji po prvi put ustanovljen ''Dan sećanja na stradale i prognane Srbe'', objavio je izvrsnu knjigu izabranih i novih pesama ''Epitafi za neznane''. Ova duhovno lekovita knjiga, donosi zrelu i kultivisanu poeziju na temu stradanja i progona Srba iz krajiških delova Hrvatske, sa posvetnim akcentom na posledice vojnih akcija ''Maestral'', ''Bljesak'' i ''Oluja''.

Pesnički prvenac Jelene Milošev (rođena 1974 u Senti, živi u Padeju) donosi poeziju koja se podjednako ostvaruje u slobodnom i vezanom stihu. Lirski zamajac pesme otvara znatiželjnu dušu koja vapi za čistotom naspram dehumanizovanog vremena. Zavičajne slike i lični svet u lepoti godišnjih doba impregnirani su jakom emocijom: ''Budimo se sa pticama gladnim u prozeblim mokrim jutrima.'' U neprestanoj izmeni svetla i tame, ova pesnikinja traži spas u trenucima koji otvaraju kaleidoskopsku paletu lirskog jezika u nadahnuću.

Ovogodišnja nagrada ''Stražilovo'' svečano će biti uručena laureatima 5. septembra, u 11 časova, na Stražilovu, pored spomenika Branku Radičeviću u okviru 44. Brankovog kola koje će trajati od 4 – 14. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.