Na Mon Sen Mišelu startuje 103. Tur d Frans

Izvor: N1 televizija, 02.Jul.2016, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Mon Sen Mišelu startuje 103. Tur d Frans

Ovogodišnje izdanje najprestižnije biciklističke trke na svetu Tur d Fransa startuje u subotu na Mon Sen Mišelu i trajaće do 24. jula, za kada je zakazano veliko finale na Jelisejskim poljima u Parizu.

Prvi put u istoriji, prolog će biti vožen u departmanu Manš i evociraće uspomene na Dan D. Start će biti u istorijskom Mon Sen Mišelu, koje je na listi svetskih blaga UNESKA, a završiće se na normandijskoj plaži Juta. Upravo na tom mestu saveznici su se iskrcali u II >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svetskom ratu.

103. izdanje Tura biće dugo 3.535 kilometara, biće veoma zahtevno, a pogodovaće vozačima kojima su planinski ciljevi jača strana. Devet etapa će biti ravničarske, devet će biti planinske, a jedna brdska, uz dva individualna hronometra.

Ukupno 198 biciklista će startovati na trci, a posle Normandije tokom prve nedelje očekuje ih selidba u Pirineje. Ruta ih potom vodi u Alpe preko legendarnog uspona na Mont Ventu, a u putu nazad će proći i kroz Švajcarsku do tradicionalnog cilja u prestonici Francuske.

Za glavnog favorita za trijumf mnogi smatraju branioca titule Krisa Fruma iz tima Skaj, a odmah uz njega su još jedan dvostruki osvajač Tura Alberto Kontador i Nairo Kintana iz Movistara.

Međutim, ne svodi se sve na borbu za žutu majicu tokom tronedeljne trke, već postoje ozbijni pretendenti i za zelenu i tačkastu majicu. Peter Sagan će juriti svoju petu uzastopnu zelenu majicu, koju su do pre nekoliko godina osvajali ugavnom sprinteri. Biciklista Tinkofa je dobar i u sprintu i na usponima i zbog toga je prethodnih godina bio ubedljiv, a ove godine veruje se da bi Mark Kavendiš mogao da mu bude najveći rival.

Pored žute majice, Frum je prošle godine bio i najbolji planinski vozač, a mnogi su ocenili da je to bila posledica njegove pobede u generalnom plasmanu. Još jedan kod Kontadorovih timskih kolega Rafal Majka je među kandidatima, uz trojicu Francuza Tiba Pinoa, Romana Bardea i Pjera Rolana.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.