Na Iriškom vencu obeležen Dan ustanka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2015, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Iriškom vencu obeležen Dan ustanka

Na Iriškom vencu kod Spomenika slobode danas su polaganjem venaca i odavanjem pošte stradalima borcima obeležene 74 godine od antifašističkog ustanka u Srbiji.

Obeležavanju Dana ustanka - 7. jula 1941. godine prisustvovao je i potpredsednik vojvođanske vlade Miroslav Vasin koji je naglasio značaj očuvanja sećanja na one koji su se borili za slobodu.

"Današnji dan nije samo dan ustanka naroda Srbije, već je to početak borbe protiv fašizma u celoj Jugoslaviji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << početak otpora jugoslovenskih naroda vođenih zajedničkom željom za slobodom", rekao je on.

Prema njegovim rečcima, zelja za slobodom naroda Srbije je izrodila mnostvo junaka koji su bili spremni da daju svoj zivot za slobodu.

"Mnogo je časnih primera junaštva u našoj istoriji, kojima je ideal bio važniji od zivota...mnogi od njih leže na Sutjesci, Kozari, Dunavu, Batini, Neretvi, čije sećanje se mora negovati", rekao je Vasin.

Predsednik pokrajinskog SUBNOR-a Svetomir Atanacković je posebno istakao istorijske pojedinosti i okolnosti koje su dovele do ovog ustanka, saopštila je vojvođanska vlada.

Uz predstvanike SUBNOR-a i građane vence na spomenik su položili i pripadnici Vojske Srbije kao i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, predstavnika Distrikta Brčko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.