NVO: Prava LGBT osoba nisu u skladu sa međunarodnim

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Prava LGBT osoba nisu u skladu sa međunarodnim

Pravni okvir Srbije nije u potpunosti usaglašen sa međunarodnim okvirom kada je reč o zaštiti prava LGBT populacije, zaključeno je danas na okruglom stolu o poboljšanju kvaliteta života LGBT osoba.

Kako je rekao predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom Danilo Ćurčić, prva od neusaglašenosti odnosi se na definiciju diskriminacije u Ustavu Srbije u kome izostaje deo koji se odnosi na diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije.

"Potrebno je Ustav >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uskladiti sa Zakonom o zabrani diskriminacije u kome stoji sveobuhvatnija definicija deskriminacije", kazao je Ćurčić u Beogradu.

On je istakao i da u zakonskoj definiciji braka nedostaje rodna neutralnost, koja bi omogućila pripadnicima LGBT populacije jednaka prava kao i ostalim građanima.

"Kada je reč o slobodi okupljanja, najveći problem se javlja kada treba da se održi Parada ponosa. Veliki problem je i nepostojanje zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji bi omogućio ugroženim grupama da mogu bez prepreka da pristupe sudovima i imaju zagarantovano fer suđenje", naveo je on.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je da javne politike u oblasti zaštite prava i poboljšanja kvaliteta života LGBT osoba predstavljaju dobar putokaz za dalje delovanje u toj oblasti.

Predstavnica Beogradskog centra za ljudska prava Jovana Stopić istakla je da je od četiri ustavne žalbe koje je podneo organizacioni odbor Parade ponosa u dva slučaja utvrđena povreda ustavnih prava.

Govoreći o pitanju rodnog identiteta, predstavnica organizacije Gejten LGBT Jelena Vidić ukazala je na problem kada su u pitanju dokumenti transrodnih osoba.

"Recimo kada imate žensku osobu koja prelazi u mušku, ona ime može da promeni tek na kraju usklađivanja, a u međuvremenu u dokumentima stoji drugačije ime. Taj problem treba rešiti uz pomoć modela zakona o rodnom identitetu koji je kreiran krajem 2013. godine", rekla je Vidić.

Tijana Vojinović iz Centra za evroatlantske studije podsetila je na izveštaj zaštitnika građana Saše Jankovića za 2014. godinu u kome je ocenjeno da stanje prava LGBT osoba nije zadovoljavajuće.

"U procesu pregovora sa EU, došlo je do hiperprodukcije mera koje nisu usaglašene sa stanjem u praksi", dodala je ona.

Predstavnik Foruma za etničke odnose Mladen Antonijević Priljeva ukazao je na značaj koalicionog udruživanja, a kako bi se doprinelo poboljšanju kvaliteta života LGBT pripadnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.