NUNS: Dojčinoviću zabranjen ulazak u Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Dojčinoviću zabranjen ulazak u Rusiju

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je novinaru Stevanu Dojčinoviću zabranjen ulazak u Rusiju, gde je trebalo da održi predavanje studentima Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu i zatražilo od srpskog i ruskog ministarstva spoljnih poslova objašnjenje.

Dojčinović je, prema navodima NUNS, 13. maja na moskovskom aerodromu Šermetjevo, i pored uredne dokumentacije i pozivnog pisma, zadržan na graničnoj kontroli, a nakon što je 24 časa bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izolovan, vraćen je redovnim letom u Srbiju.

Bez ikakvog obrazloženja, rečeno mu je da u Rusiju ne sme da dolazi do 2020. godine.

Takav postupak NUNS smatra skandaloznim, jer Dojčinović nije prekršio nijedan zakon, niti ima osnova da mu se ograničava kretanje, tim pre što je u Rusiju krenuo na poziv Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu.

Od nadležnih vlasti Rusije NUNS očekuje objašnjenje, jer takvi postupci "dovode u pitanje osnovne međunarodne demokratske standarde koji novinarima garantuju slobodu kretanja, bez ikakvih ograničenja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.