NCAA: Šaševski izjednačio Vudenov rekord

Izvor: MVP.rs, 30.Mar.2015, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NCAA: Šaševski izjednačio Vudenov rekord

Poznata su preostala dva učesnika Fajnal fora u Martovskom ludilu.

Majk Šaševski je na Fajnl foru NCAA turnira nakon pet godina pauze! Njegov Djuk je prethodne noći bio bolji od Gonzage rezultatom 66:52 i tako stigao do regionalne titule na Jugu. Za Kouča K će ovo biti 12. nastup na završnom turniru, čime je izjednačio rekord Džona Vudena (10 titula sa UCLA-om). U prethodnih 11 je uspeo da osvoji četiri titule. Poslednju 2010. godine, kada se poslednji put >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << i pojavio na Fajnl foru.

Blu Devilsi rivalima nisu dozvolili da postignu koš iz igre u poslednjih sedam minuta utakmice. U tom periodu Buldozi su zabeležili samo dva poena sa linije slobodnih bacanja i tako završili svoj san o prvom učešću na Fajnal foru.

Džastis Vinzlou i Met Džons su ubacili po 16 poena za Djuk, dok se na jednom manje zaustavio Tajas Džons. Džalil Okafor je odigrao još jednu lošu utakmicu za svoje standarde. Centar koga mnogi vide kao prvi izbor na narednom NBA Draftu završio je sa devet poena i osam skokova. U poraženom timu se izdvojio Kajl Vilčer sa 16 poena. Pržemislav Karnovski je imao probleme sa ličnim grekama, pa je za 24 minuta ostao na četiri poena, pt skokova i četiri izgubljene lopte.

Rival Djuka u polufinalu biće Mičigen Stejt, koji je posle produžetka savladao Lujvil rezultatom 76:70. Mango Matieng je prošao put od vrha do dna na ovom meču za samo nekoliko sekundi. Centar Kardinalsa je uhvatio skok u napadu nakon promašaja Terija Rozira pet sekundi pre kraja i poslat je na liniju slobodnih bacanja u trenutku kada je njegov tim zaostajao jedan poen - 64:65. Na volšeban način je ubacio prvi penal, ali je drugi ostao na obruču i meč je otišao u produžetak.

Spartansi, koji su na ovom meču imali podršku Medžika Džonsona, koji ih je 1979. godine odveo do prve NCAA titule, su se bolje snašli u nastavku i zasluženo su izborili plasman na Fajnal for. Najbolji kod pobednika bio je Trevis Trajs sa 17 poena, pet skokova i pet asistencija. Denzel Valantajn je zabeležio 15 poena, sedam uhvaćenih lopti i šest dodavanja. Kod Kardinalsa je briljirao Vejn Blekšir sa 28 poena, a sa 16 poena, devet skokova i četiri asistencije na nivou je bio i Montrez Herel. Podbacio je Rozir sa samo 13 poena i šutom iz igre 6/23. Tome je dodao osam skokova, četiri ukradene lopte i tri asistencije.

Fajnal for je na programu od 4. do 6. aprila u Indijanapolisu, a zanimljivo je to da su do njega stigla čak tri prva nosioca. Titulu šampiona nema samo trener Viskonsina, Bo Rajan. Majk Šaševski (Djuk) je do trofeja dolazio četiri puta (1991, 1992, 2001, 2010), a Džon Kalipari (Kentaki, 2012) i Tom Izo (Mičigen Stejt, 2000) po jednom. Izo je jedini trener koji je tri različita sastava doveo do završnog turnira, a da su bili rangirani kao peti nosici ili slabije. Sedmi nosioci su do sada na Fajnal for stizali samo dva puta (Virdžinija, 1984; Konektikat, 2014), a Haskisi su upravo sa ove pozicije stigli do titule prethodne godine.

ELITE EIGHT

Midwest

Kentucky (1) - Notre Dame (3) 68:66

West

Wisconsin (1) - Arizona (2) 85:78


East

Louisville (4) - Michigan State (7) 70:76 OT



South

Duke (1) - Gonzaga (2) 66:52



 

FINAL FOUR (4. april)

Duke (33-4) - Michigan State (27-11)

Ketucky (38-0) - Wisconsin (35-3)



(foto: NCAA)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.