N(B)AJAVA: Šarlot

Izvor: MVP.rs, 10.Okt.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Šarlot

Džordan i dalje traži svoje mesto pod suncem u novoj ulozi.

Majkl Džordan je kroz karijeru obavljao tri profesije. Kao aktivni košarkaš dotakao je zvezde i postao simbol ovog sporta. U marketingu je takođe ostvario vrhunske rezultate, postao je jedan od najprepoznatljivijih brendova u svetu sporta, i uspeo da napravi pravu malu ličnu imperiju u okviru Najka. Treći deo njegove karijere je kupovina NBA franšize u Šarlotu i jedna od glavnih pozicija u košarkaškim >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << operacijama svog tima, a tu se njegove odluke i rad već mogu dovesti u pitanje. Serija prosečnih izbora na draftu i uglavnom promašenih ulaganja u slobodne agente ostavila je Hornetse u NBA čistilištu gde povremeno uhvate neki plej of, ali većinu vremena provedu u lutriji.

Pretprošle sezone su tako iskoristili najbolju godinu u karijeri Ala Džefersona pa su se plasirali u doigravanje (gde su naravno odmah ispali u prvoj rundi), a prošle sezone su ih koštale teške povrede nekolicine igrača i loš strateški potez u dovođenju Lensa Stivensona (nakon odlične godine u Indijani, za Hornetse je odigrao sramotnu sezonu sa 17 odsto u šutu za tri poena). Tako je još jedna košarkaška godina u najvećem gradu Severne Karoline otišla niz vetar bez ijedne značajne stvari za navijače. Džordanu je preostalo samo da sa svojim saradnicima krene u još jednu operaciju rebildinga.

LETO 2015

Pohvalno je što menadžment nije promenio trenera jer je on jedna od najjačih karika u franšizi. Stiv Kliford je studiozan i vredan trener, i to su prepoznali svi, igrači i uprava. Početak letnjih aktivnosti je došao sa draftom gde su sa 9. pozicije izabrali Frenka Kaminskog, krilnog centra sa Viskonsina i najboljeg NCAA igrača godine. Popularnom "Losu" niko ne spori šut i košarkašku inteligenciju, jedino se u pitanje dovodi njegova fizička spremnost za NBA ligu. Nakon toga je usledio veliki trejd u kojem su Hornetsi doveli Nikolasa Batuma u želji da konačno poboljšaju šut sa perimetra. U suprotnom smeru otišli su Džerald Henderson (prosečni bek koji je u padu karijere) čija plata pokriva funckionalnost trejda, i Noa Vonleh (mladi talenat) koji je glavni cilj Portlanda u ovom trejdu.

Do kraja prelaznog roka odrađeno je još nekoliko sitnijih poslova, ali može se reći u korist Šarlota. Iz Lejkersa je stigao Džeremi Lin koji će za pozicije rezervnog beka biti jedna od boljih opcija u ligi, a njegov imenjak Lemb će biti dobar osigurač sa klupe za pozicije dva i tri. Ostaje nejasan potez u dovođenju Spensera Housa iz Klipersa jer su neposredno pre toga draftovali Kaminskog koji je isti tip igrača, ali u široj slici i to se može podvesti pod dobar posao jer je Hous došao u trejdu za Stivensona koga je ceo Šarlot želeo što pre van tima.

NOVA SEZONA

Kada su se već formirale neke osnovne projekcije za Šarlot u novom šampionatu, zadesio ih je veliki peh kroz povredu Majkla Kid Gilkrista. Mladi krilni igrač je na početku trening kampa povredio rame, i prve prognoze pokazuju da bi mogao propustiti celu sezonu. Ako vam njegovih 10.9 poena i 7.6 skokova po meču ne zvuči kao neki preterani učinak, dovoljno je pogledati podatak da je Šarlot prošle godine bez njega u rosteru imao učinak 6-24 (20 odsto upešnosti) a sa njim 27-25 (52 odsto uspešnosti). U tim brojkama se jasno očitava odbrabeni intenzitet koji Kid Gilkrist donosi na parket i koji će faliti Hornetsima ove sezone.

U novoj situaciji starterske pozicije u spoljnoj liniji sigurno imaju Batum i Kemba Voker, a za treće mesto će konkurisati više igrača (Lin, Lemb, Pi Džej Herston, Marvin Vilijams) u zavisnoti od trenerovih planova igre. Voker je već pet sezona u timu i isprofilisao se kao jedan od boljih kombo strelaca u ligi, ali i dalje je pitanje da li je on dobro rešenje za poziciju startnog plejmejkera ekipe koja želi imati stabilnu igru u dugoročnom projketu. Batum je poslednjih godinu dana ušao u malu krizu forme, a možda će mu selidba iz Oregona i nešto veća ovlašćenja u igri u Šarlotu pomoći da se vrati na stare staze kada je važio za jedno od najkopletnijih mladih krila lige.

Startni tadem pod košem bi trebali da čine Džeferson i Kodi Zeler, a kada se pogledaju i njihove alternative sa klupe (Kaminski, Hous i Tajler Hensbro) jasno se oslikava sklonost trenera da u timu ima školovane centre koji su sposobni pogoditi šut spolja i razigravati sa visokog posta kontra vladajućeg NBA trenda za fizički dominantnim visokim igračima. Videćemo koliko će se takav stil isplatiti Klifordu.

Sa zdravim Kid Gilkristom Hornetsi bi svakako bili ekipa sposobna uhvatiti plej of ponovo, ovako, pad na defanzivnom polju će biti ogroman. I dalje imaju šansu, ali biće potrebno da se poklopi dosta stvari da bi ušli u najboljih osam na istoku. Najveći upitnici lebde nad Džefersonom koji je ušao u svoje tridesete i pokretljivost mu je značajno opala, a treba videti i kako će izgledati Batum u novoj ulozi uz veću odgovornost u napadu. Ostaje sporno i hoće li Kemba doći do neke zrelosti u igri gde bi svom individualnom napadačkom kvalitetu mogao dodati i neke nove elemente u timskoj igri i šemama van klasičnog pikenrola. Naravno, tu je i neizbežni faktor povreda, jer ako ponovo ostanu bez još jednog nosioca, komotno mogu odustati od borbe za bolji plasman i krenuti u tankiranje za još jedan visok lutrijski pik.

 (foto: Christiaan Kotze/SASPA)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.