Muke jednog tinejdžera: Ferštapen mora da ide u školu i dok vozi Formulu 1

Izvor: Blic, 22.Avg.2014, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muke jednog tinejdžera: Ferštapen mora da ide u školu i dok vozi Formulu 1

Holandski tinejdžer Maks Ferštapen naći će se u jedinstvenom položaju sledeće godine, pošto će morati da uklapa polaganje školskih ispita sa vožnjom Formule jedan.

Kada Formula jedan 2015. počne u martu u Australiji, Ferštapen će imati samo 17 godina i biće najmladji vozač u istoriji ovog takmičenja. Osim toga, to će biti njegova poslednja godina u školi, tako da će vreme provoditi izmedju učionice i kokpita.

Ferštapen se ove sezone takmičio u Formuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tri, ali je potpisao ugovor sa Toro Rosom, što je podelilo mišljenja unutar F1.

Nekoliko vozača, medju kojima su Felipe Masa, Danijel Rikardo i Adrijan Sutil, javno su se zapitali da li je mladi Holandjanin dovoljno star da se takmiči.

Mladoliki Ferštapen, medjutim, drugačije gleda na stvari.

"Uvek sam pravio velike korake. Od kartinga do F3 je bio očigledno veliki korak. Mislim da sam spreman za F1. Godine su samo broj, a na stazi treba da se pokaže šta se zna", rekao je Ferštapen novinarima pred trku za Veliku nagradu Belgije.

Grupa novinara je u mestu Spa okružila vozača koji će krajem septembra napuniti 17 godina, a to je samo mali deo onoga sa čime će se suočavati od sledeće godine, kada će neminovno doći u centar pažnje.

"Mislim da sam spreman za to. Koliko prilika dobijate ovih dana. Što se tiče vožnje, to ne bi trebalo da bude problem, više je problem sve ono što ide uz to. Mislim da nije dobro ako vam treba trener za glavu. Treba vam jaka volja, i ne vidim da tu ima ikakvih problema", rekao je Ferštapen.

Veća briga je kako uklopiti školovanje sa trkanjem.

"I dalje mi treba plan kako to da izvedemo. Videćemo", rekao je on. Što se tiče svega ostalog u F1, za savete na raspologanju njegov otac Jos Ferštapen, koji je odvezao 106 trka u takmičenju od 1994. do 2002. godine.

"Bio je uz mene i sve smo radili zajedno. Sećam se kako sam trčkarao po klubu kad sam imao oko četiri godine", rekao je Ferštapen.

Kada je sama vožnja u pitanju, otac mu ipak nije uzor, već dvostruki svetski prvak Fernando Alonso.

"Moj stil se razlikuje od tatinog, možda je više kao Alonsov. On je agresivan kada je to potrebno, a sve je pod kontrolom inače. To je ono što mi se svidja i to je ono što sam pokazao ove sezone u F3. Mislim da sam više kao on", rekao je Ferštapen.

Toro Roso je odgajio vozače kao što su četvorostruki šampion Sebastijan Fetel ili Rikardo, koji je ove sezone pobedio u dve trke za Red Bul. Šef tima Franc Tos rekao je da potpuno očekuje da se Ferštapen prilagodi.

"Sada na papiru ima 16 godina, ali je za mene mnogo zreliji. Apsolutno sam ubedjen da možemo da ga dovedemo do nivoa na kome će imati uspeha", rekao je Tost.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upoznajte Maksa: Voziće Formulu 1 sa 17 godina!

Izvor: Mondo, 22.Avg.2014

Maks Ferštapen priprema se za potpuno novi život. Moraće da uklapa školske ispite između trka Formule 1...Holandski tinejdžer Maks Ferštapen naći će se u jedinstvenom položaju sledeće godine, pošto će morati da uklapa polaganje školskih ispita sa vožnjom Formule 1...Kada Formula jedan...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.