Mijatović: Sve više zastrašivanja novinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2016, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović: Sve više zastrašivanja novinara

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je danas da se situacija po pitanju medijskih sloboda na zapadnom Balkanu ubrzano pogoršava i da postoji sve više zastrašivanja novinara.

"Situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu zapadnog Balkana se ubrzano pogoršava. Borimo se protiv istih stvari protiv kojih smo se borili pre 20 godina", navodi se u pismu Dunje Mijatović Skupštini NUNS-a koja se danas održava u beogradskom Medija centru.Prema njenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rečima, postoji mnogo pitanja o kojima stalno govori: od prijetnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i regulatornih tela do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja.

"Ono što vidimo je da postoji sve više zastrašivanja novinara. Postoje pokušaji da se zaustave kritički glasovi, provokativni glasovi, glasovi koji otkrivaju kriminal, korupciju. Pored toga postoji nedostatak solidarnosti. Mnogi novinari bi mogli da učine puno više da zaštite dostojanstvo svoje profesije", poručila je Dunja Mijatović.

Ona je navela da se "ovih dana sa problemima i političkim pritiscima suočavaju javni servisi u Srbiji".

"Novinarska udruženja i građani su digli svoj glas, izašli na ulice i brane svoje pravo na slobodu informisanja i postojanja nezavisnih javnih servisa", navodi se u pismu.

Dunja Mijatović je dodala da se novinarstvo nalazi na prekretnici u čitavom svetu i da je veoma važno ne posustati.

Ona je pozdravila zalaganje NUNS-a za poštovanje medijskih sloboda i jačanje položaja novinara.

"Moja institucija izuzetno ceni i podržava dugogodišnje napore NUNS-a na jačanju međunovinarske solidarnosti, institucionalne zaštite novinara, te stalnog pozivanja vlasti na poštovanje slobode medija kao temeljnog ljudskog prava i ključne vrednosti svakog demokratskog društva", navodi se u pismu, preneo je NUNS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.