Mersisajd derbi iz ugla navijača Evertona: Liverpulski okršaj, strast i istorija

Izvor: Blic, 05.Okt.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mersisajd derbi iz ugla navijača Evertona: Liverpulski okršaj, strast i istorija

"Mersisajd" derbi je jedan od najdužih od kako postoji Premijer liga, a igra se na vrhunskom nivou još od sezone 1962-63. Iako važi za jedan od prijateljskih derbija kada je u pitanju publika koja dolazi zajedno na ovu utakmicu, on je sve sem toga kada igrači izađu na teren.

Paul Mirić, Britanac poreklom iz Srbije je vatreni navijač Evertona i na prvu utakmicu je otišao sa pet godina, kada se i zaljubio u plavu boju. Od tada, svaki derbi je za njega praznik, a za "Blicsport" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je pričao i o jučerašnjem koji je završio 1:1.

It's Merseyside derby day, kick-off between Everton and Liverpool is at 13:30. pic.twitter.com/VPT1nxRNEA

"Rođen sam u porodici navijača Evertona. Moj deda je gledao utakmice tokom 50-ih, a otac mi je bio vatreni navijač koji je pratio Everton gde god on igrao tokom 70-ih. Moto našeg kluba je "Rođen, a ne kupljen" ("Born, not Manufactured", provokacija na Mančester junajted koji često kupuje njihove igrače prim. aut), a ja sam se definitivno rodio "plav". Prvu utakmicu sam odgledao 1987. kada sam imao samo pet godina u društvu mog oca i starijeg brata", počinje svoju priču Paul.

First pint of Chang this season #everton #efc

A photo posted by Paul (@mirichello) on Aug 20, 2012 at 3:46pm PDT

Od tada, on jednostavno ne propušta mečeve Evertona, a derbi sa Liverpulom mu je apsolutno najuzbudljiviji dan u životu.

"'Mersisajd' derbi mi znači zaista puno, pogotovo što sam bio prisutan u periodu kada su obe ekipe bile jake u Evropi, a tada su ove utakmice donosile mnogo uzbuđenja, ali bile su fer. Uprkos tome što se vreme promenilo od tada, nervoza oko derbija je i dalje prisutna. Prozivanje između navijača, hodanje do stadiona, generalna atmosfera pre meča je kakva ne postoji nigde na svetu. Čak i ritam igre. Neverovatno je", priča Mirić.

My last match in this seat. Shame about the result, but am gonna miss the banter in the Lower Bullens on a regular basis. #efc #everton #goodisonpark #grandoldlady #epl #goodbyeseasonticket

A photo posted by Paul (@mirichello) on May 9, 2015 at 9:33am PDT

"Mnoge nezaboravne utakmice Evertona su nastale upravo u derbiju sa Liverpulom. Bile to utakmice FA kupa ili ligaški mečevi, na početku svake sezone odmah pogledam raspored da vidim kada se igra derbi. Ovaj poslednji u nizu je bio jako važan, jer da je Liverpul pobedio, prestigao bi nas na tabeli i to je dosta "municije" za prevlast na ulicama Liverpula", dodaje on.

Za kraj, Paul ističe kako je upravo čista ljubav ono što ga vodi da navija za svoj tim.

Home of the Blues

A photo posted by Paul (@mirichello) on Dec 26, 2012 at 6:02am PST

"Mančester možda ima novac, ali u Liverpulu se nalazi strast i istorija koja ova dva tima ističe iznad ostalih. Navijači, "crveni" i "plavi" sede zajedno. Pa navedite mi jedan derbi gde se to dešava. Za mene, ovo je najvažniji duel u Premijer ligi i svakako jedan od najstarijih i najboljih derbija u istoriji engleskog fudbala".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.